El Síndic no admet l'existència de fitxers policials

Setmanari la Directa

www.setmanaridirecta.info

Corresponsalia Girona

Finalment el Síndic de Greuges ha resolt que no observa cap indici d'irregularitat en la utilització de fitxers policials per part dels Mossos d'Esquadra en el cas de la crema de fotos del rei. La denúncia, presentada per la Campanya jo també cremo la corona, va ser interposada davant la constatació de la utilització d'aquests fitxers en la identificació de les persones que van participar en la crema de fotos. En aquest sentit membres de la campanya van denunciar el fet que diverses de les persones imputades van ser citades pel cos policial a través dels seus propis mòbils particulars.

Davant d'aquesta resolució la Plataforma antirepressiva de les comarques gironines, ha emès un comunicat en el que critiquen l'actitud poc valenta del Sindic de Greuges, Rafael Ribó, i el fet que no s'hagin contemplat cap de les proves presentades. En aquest sentit denuncien que en el procés judicial fet a l'Audiència Nacional la defensa dels acusats va donar a conèixer aquest pràctica i els mateixos mossos que hi van declarar en van reconèixer la seva existència. Aquest reconeixement suposa la vulneració de l'article 22 de la Llei de Protecció de Dades que no permet emmagatzemar dades de ciutadanes si no estan sent objecte d'una investigació o representen un perill real per a la societat. En el cas de la crema de fotos, segons aquest col·lectiu, la identificació de diverses persones abans de realitzar cap investigació, en demostra la seva existència i l'ús sistemàtic d'aquestes dades per part dels cossos policials.

Portada 167En el comunicat també s'afirmà que aquesta institució es desacredita amb resolucions com la feta pública i s'aparta del lloc que li correspon segons la mateixa llei: la defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes que resideixen a Catalunya. És per això que demanen al Síndic que es replantegi la seva resolució i es posicioni “clarament al costat d'aquells ciutadans i ciutadanes que cada dia pateixen els abusos policials gràcies a l'existència de fitxers polítics il·legals”.

Per altra banda en el comunicat també es recorda el recurs que actualment hi ha presentat al Tribunal Constitucional contra la condemna de dos dels imputats per la crema de fotos.

Comentaris

Comunicat de la Plataforma Antirepressiva

Davant la recent resolució del Sí­ndic de Greuges, Rafael Ribó, en la qual el Sí­ndic assegura no observar indicis d'irregularitat en l'actuació dels Mossos d'Esquadra en la investigació policial relacionada amb l'acusació feta fa dos anys contra una vintena de catalans i catalanes per la crema de fotografies del rei espanyol, la Plataforma Antirepressiva de les Comarques Gironines vol fer públiques les següents consideracions:

 

  •    Primerament, tal com es va fer palès durant els diversos judicis realitzats durant el 2008, volem constatar que la brigada d'informació dels Mossos d'Esquadra utilitza fitxers polítics de forma sistemàtica amb els objectius de perseguir i criminalitzar persones que pertanyen als moviments anticapitalistes i independentistes catalans

 

 

  •   Així mateix, creiem que en el seu informe, el senyor Rafael Ribó no contempla les proves que es van posar en evidència durant els esmentats processos judicials on els mateixos Mossos d'Esquadra reconeixien utilitzar fitxers polítics. Amb aquesta pràctica, els Mossos reconeixien vulnerar l'article 22 de la Llei de Protecció de Dades que no permet emmagatzemar dades de ciutadans i ciutadanes si no és que estan sent objecte d'una investigació o representen un perill real per la societat, supòsits que no s'adiuen amb les activitats que duien a terme cap dels 20 encausats abans de l'acte de la crema de fotografies del rei espanyol.  

 

 

  •   Igualment, volem denunciar la manca de diligència de l'actual Síndic de Greuges. En aquest sentit, trobem a faltar una actitud valenta del senyor Rafael Ribó en aquest cas que situaria la institució del Síndic en el lloc que li correspon segons la mateixa llei: la defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes que resideixen a Catalunya.

 

Finalment, volem recordar que a l'actualitat, restem a l'espera que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs presentat per aquesta mateixa assemblea contra la sentència condemnatòria a dos catalans per haver cremat fotografies del rei espanyol. Creiem que la crema de fotografies del rei espanyol s'empara dins el dret a la llibertat d'expressió i a la dissidència política davant un Estat que ens oprimeix nacionalment i social.

Per tot això, des de la Plataforma Antirepressiva de les Comarques Gironines manifestem que:

 

  •  El Síndic de Greuges de Catalunya hauria de replantajar-se la seva resolució i posicionar-se clarament al costat d'aquells ciutadans i ciutadanes que cada dia pateixen els abusos policials gràcies a l'existència de fitxers polítics il·legals.

 

 

  • Tot i dubtar del bon funcionament de la justícia espanyola, confiem que el Tribunal Constitucional retirarà les condemnes als dos gironins que van ser condemnats per haver cremat fotografies del rei espanyol.

 

Torna a dalt