Rebuig a les obres de la carretera C-31 Torroella de Fluvià - la Tallada d'Empordà

Des de la plataforma Salvem l'Empordà volem mostrar el nostre rebuig a les obres que s'estan realitzant a la carretera C-31 Torroella de Fluvià - la Tallada d'Empordà.

Des de la plataforma Salvem l'Empordà rebutgem el projecte de la C-31 tal i com vam fer manifest l'any 2004 durant la tramitació d'aquest projecte. Des de la plataforma es va demanar públicament i en els documents d'al·legacions la retirada d'aquest projecte repetidament durant la seva tramitació. A més, durant la primavera de l'any 2005, un grup de voluntaris a l'entitat van està fent xerrades informatives a la majora de municipis afectats pel projecte explicant en què consistia aquesta obra i explicant l'opinió de Salvem l'Empordà. També s'animava a tots els veïns/es a enviar al·legacions al Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb les opinions de la gent del territori.

Considerem que aquesta carretera s'havia de condicionar, però aquest projecte és sobredimensionat. Considerem que calia mantenir el màxim possible el traçat existent de la carretera, que es troba curosament situada en el territori, és tangent a la majoria de pobles i històricament inserida en el parcel·lari agrícola. A més, és de traçat molt recte i passa sovint per aquell punt d'equilibri delicat entre la plana i la garriga. En definitiva és un bon exemple de situació d'una infraestructura viària en el territori. En canvi els nombrosos passos elevats de la nova via tallaran successivament la vista oberta de la plana.

La plana de l'Empordà és una zona d'alt valor agrícola i destaca en el mosaic paisatgístic que conforma que conté una rica i variada xarxa local de camins que són d'utilitat pels petits trajectes que es fan entre pobles. Aquests nous traçats impliquen la pèrdua d'accés i permeabilitat d'aquests camins històrics. El disseny de la nova carretera és digne de la màxima arrogància enginyeril, ni el desdoblament de la carretera entre Roses i Figueres, amb unes intensitats de trànsit molt més elevades, no conté nusos amb rotondes a diferents nivells.

Es va advertir a temps d'aquest desastre anunciat, però el responsables del Departament de Política Territorial i Obres Públiques van optar per no escoltar el territori i ara s'estan veient els resultats.


Salvem l'Empordà, juliol 2009

Torna a dalt