Salt és el paradigme de l´amnèsia per decret. Els succesius ajuntaments "democràtics" hereus del Poder franquista han coincidt a significar-se en l´esforç d´esborrar l´exemple, l´empremta i el record de tota una digna generació de saltencs i saltenques que s´atreviren a tenir somnis de llibertat i a convertir-los en realitat. Aneu per exemple a la biblioteca i alceu la mirada fins al capdamunt de la façana, fixeu-vos bé en la tímida restauració de la inscripció Kropotkin, un nom massa evident per ser obviat però tanmateix considerat perillós de mostrar massa francament. No hi ha noms de carrers ni places, ni escultures, ni un senzill acte institucional, ni tan sols una discreta placa de record i reconeixement a cap racó de la nostra vila que dignifiqui les transformacions i conquestes socials assolides pels nostres avis. Hi ha un desconeixement i una mancança important de treballs sobre l´estigmatitzada vila de Salt durant el període de la república, la guerra civil, l´exili, l´entrada de les tropes feixistes i els decennis anteriors i posteriors.
S´ha instaurat l´amnèsia col.lectiva i la por a la memòria però les ferides segueixen obertes per més que els nostres avis segueixin morint-se sense trencar el seu llarg silenci de somnis robats amb sang, foc i por, dels temps més durs i trascendents de les seves vides per protegir i no comprometre la família.
La CGT ha organitzat les jornades La por a la memòria no tanca ferides amb l´objectiu d´ajudar al coneixement del passat llibertari de la nostra vila i com a humil homenatge i rehabilitació als saltencs injustament oblidats o mal recordats.
Confederació General del Treball ( CGT)
Federació Intercomarcal de Girona
LA POR A LA MEMÒRIA NO TANCA FERIDES
Jornades sobre la vila de Salt en el període de la república, la revolució, la guerra civil, l´exili i la repressió.
Exposició itinerant."LA REVOLUCIÓ LLIBERTÀRIA-70è aniversari del 19 de Juliol del 1936".
Del 3 al 14 de Novembre del 2008 a la Nau Kropotkin de la biblioteca pública de Salt. Totes les xerrades a les 20.30h.
PROGRAMA:
-Dilluns 3 de Novembre: Exposicío "La revolució llibertària. 70è aniversari del 19 de juliol del 1936".
Fins el 14 de Novembre.
-Dimarts 4 de Novembre: "El Comitè Antifeixista de Salt".
Per Josep Maymí, doctor en antropologia i investigador.
-Dijous 6 de Novembre: "Teresa Pons, una saltenca llibertària.
La primera dona regidora de les comarques gironines. Història d´un personatge anònim dins el gran circ de la guerra civil".
Per Jaume Prat, investigador.
-Dissabte 8 de Novembre: Visita guiada. "Els indrets del Salt revolucionari del 1936. Punt de sortida: Plaça del Veinat de Salt a les 11h. del matí, en cas de mal temps s´ajorna per el proper dissabte 15 de novembre al mateix lloc i hora.
Per Agapit Alonso, llicenciat en història contemporànea, redactor de la revista La Farga.
-Dimarts 11 de Novembre: "L´anarquista violent: la construcció del mite".
Per Xavier Diez, doctor en història contemporànea, investigador de la cultura i el pensament llibertari.
-Dimecres 12 de Novembre : "Eduard Pardo. Un cap de comitè en un poble convuls".
Per Pau Lanao, historiador, investigador del període de la guerra civil a les comarques gironines
-Divendres 14 de Novembre: Presentació del llibre "Miedo a la memória" d´Octavio Alberola i Félix Villagrasa.
Per l´històric militant del moviment llibertari Octavio Alberola.
Confederació General del Treball. C.G.T.
"Apoderar-se de la memòria i de l´oblit és una de les màximes aspiracions de les classes, dels grups, dels individus que han dominat i dominen les societats histìoriques". (Jaques Le Golf a L´ordre de la memòria). Per això la memòria institucionalitzada és sempre la que més i millor serveix els interessos de la dominació. No és pas estranya, doncs, la pretensió de tot Poder de decretar quines són les parts de la memòria que es poden recordar i com, i quines han de ser imperativament oblidades. Aquest oblit, sempre deliberat, és el que permet al Poder reelaborar el passat i instituir la memòria en Història. La seva funció no és només convertir-se en amnèsia històrica institucional, sinó també en amnèsia col.lectiva. Aquesta és l' "amnèsia" que el "nou" Poder sorgit de la transició va imposar-nos. I ara, trenta anys després, una llei de "memòria històrica" aprovada pel parlament espanyol el desembre de 2007 pretén seguir negant la rehabilitació d'aquells que lluitaren per les llibertats i van patir repressió per haver combatut la dictadura.
Octavio Alberola, coautor del llibre Miedo a la Memoria.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes