Girona també se suma al suport internacional al Poble Maputxe

Per adherir-se al manifest de la campanya com a col·lectiu envieu un correu a newenmapuche@menta.net
Com a molts altres llocs d'Europa i del món, ahir divendres es va fer a Girona una concentració en suport del Poble Maputxe en l'escalada repressiva que està patint per part del govern xilè, servidor fidel del capital que explota i destrueix el territori dels habitants originaris.
El Pont de Pedra es va cobrir de llantions per homenatjar Patrícia Troncoso, la presonera política maputxe que ahir feia 108 dies que estava en vaga de fam, i es van llegir textos de condemna a la política xilena. Molta gent es va interessar per la situació d'aquest poble i s'estan recollint adhesions de les entitats gironines al manifest del col.lectiu Newen Mapuche de Girona, que es faran arribar properament al govern de Michele Bachelet.
El Col.lectiu prepara per dissabte vinent un altre acte informatiu a la Rambla de la Llibertat.

 

DECLARACIÓ DE SUPORT AL POBLE MAPUTXE

El col.lectiu Newen Mapuche, que representa els maputxes de les comarques de Girona, compromès amb la defensa dels drets del Poble Maputxe i la seva legítima reivindicació front als estats xilè i argentí del dret a la terra i el respecte a la nostra identitat i cultura.

Davant la situació actual i els esdeveniments succeïts en els darrers anys, agreujats en els darrers mesos, pensem que des de Girona s'ha de denunciar al govern xilè pels següents motius:

* Permanent militarització de les comunitats en conflicte;

* Aplicació sistemàtica de la llei 18.314, coneguda com la llei antiterrorista, creada per la dicturta de Pinochet l'any 1984. Aquesta llei permet criminalitzar la lluita dels maputxe i detenir-los arbitràriament;

* Contínues invasions de les comunitats indígenes per part de la policia i l'exèrcit xilè, detencions arbitràries, pallisses, humiliacions, tortures, prohibició dels drets a reunió i d'expressió, ferits i fins i tot morts;

* Silenci i indiferència davant la vaga de fam iniciada per cinc comuners maputxe fa tres mesos, i actualment continuada per la dona maputxe Patricia Troncoso, que fins ara duu la vaga de fam fins a les darreres conseqüències;

* Indiferència davant les denúncies i demandes fetes per organismes internacionals com la Federación Internacional de Derechos Humanos (FIDH), Amnistia Internacional, Comisión interamericana de Derechos Humanos (CIDH), el Relator de les Nacions Unides Sr. Rodolfo Stavenhagen, etc. I a nivell estatal: les recomanacions del jutge Juan Guzmán; i denúncies d'organitzacions socials, de drets humans, polítiques i un conjunt d'intel·lectuals i acadèmics de la societat xilena.

Per tot això, exigim al govern xilè:

- La immediata llibertat dels presoners polítics;

- La desmilitarització de les comunitats maputxe en conflicte i que s'aturi l'actual repressió;

- La derogació de la llei antiterrorista (abans esmentada);

- La resposta urgent davant la vaga de fam de més de 100 dies de la presonera maputxe Patricia Troncoso, actualment en risc de mort;

Tanmateix exigim al Govern de la Sra. Michelle Bachelet l'adhesió, el reconeixement i l'aplicació efectiva de les normes internacionals que reconeixen els drets dels pobles originaris, la qual cosa permetria solucionar el conflicte i recuperar els drets d'aquest poble.

Davant de tot això, demanem al Parlament de Catalunya, als Ajuntaments, a les entitats polítiques i socials i, en general a tota la societat gironina que s'adhereixin a aquesta denúncia i recolzin el poble maputxe.

I us convidem a participar a l'encesa de llantions en record dels joves maputxes Matías Catrileo i Álex Lemún assassinats per la policia xilena, i en suport de la presonera política maputxe Patrícia Troncoso, que es troba en perill greu de mort a causa de la vaga de fam que duu a terme des de fa més de tres mesos; que tindrà lloc el proper divendres dia 25 de gener a les 8 del vespre al començament de la Rambla de la Llibertat, al costat del Pont de Pedra.

Col.lectiu Newen Mapuche

Girona, 25 de gener de 2008

Torna a dalt