El BNV es torna un bloc regionalista i blavero. Fora botiflers!


El Bloc i un important sector escindit d'Unió Valenciana formaran una plataforma electoral

Valencianistes de signe catalanista i «blavers» concorreran junts a les generals.

El valencianisme d'arrel catalanista, representat pel Bloc, i el d'arrel blavera , representat per un important sector escindit d'Unió Valenciana (UV), han posat fi a vint anys de desavinences i estan disposats a convergir. Tots dos concorreran junts a les eleccions generals del març, amb un programa de mínims que amagarà les diferències que encara mantenen sobre la unitat de la llengua i la simbologia, per no incomodar ningú.

El grup que ha deixat UV fundarà aviat un partit, que servirà per formalitzar la coalició amb el Bloc. Els promotors calculen que el 50% de la militància blavera se n'anirà amb ells.

El blaverisme com a opció política pràcticament ha desaparegut de la geografia valenciana. Unió Valenciana, el partit que va alimentar durant dues dècades l'anticatalanisme i la secessió lingüística, s'ha trencat en dues meitats. L'una, l'oficial, s'ha posat a les mans del PP per a tornar a les institucions; l'altra, la nacionalista, ha abandonat el partit per a confluir amb el Bloc, primer amb vista a les generals del març, però, sobretot, amb la perspectiva de les valencianes del 2007.

Per a arribar a l'acord, el Bloc i els escindits d'UV han hagut d'improvisar unes línies programàtiques comunes per a salvar les diferències en matèria lingüística. La coalició que formaran evitarà reivindicar la unitat del català com a deferència als blavers. A canvi, aquests últims es comprometran a renunciar dins de la plataforma a la normativa secessionista de la Real Academia [sic] Valenciana de Cultura, i faran ús de la de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que implícitament reconeix la pertinença del valencià al català.

Segons Lorena Ferrandis, líder del sector que ha deixat UV, el pacte amb el Bloc és «històric». «La llengua ha sigut un parany en mans dels partits centralistes que havia mantingut els valencianistes dividits. No negaré que tenim algunes discrepàncies amb el Bloc, i fins i tot que és bo que es visualitzen, però l'important és que per primera vegada el valencianisme concorrerà a les eleccions d'una manera unitària», va afirmar Ferrandis ahir.

El secretari general del Bloc, Enric Morera, va manifestar-se en la mateixa línia, i va assegurar que no havia pretés solucionar el conflicte lingüístic i identitari valencià «en dos dies». «�s només un primer pas», va dir.

Acord en la simbologia

A banda de les diferències en matèria lingüística, la nova coalició haurà de plantejar-se la solució d'un dels altres conflictes que han mantingut blavers i catalanistes: el de la simbologia. Els anticatalanistes sempre han reivindicat la franja blava de la senyera (per això es diuen blavers) per diferenciar el País Valencià del Principat, mentre que el Bloc ha defés tradicionalment les quatre barres sense més. Finalment, sembla que la coalició utilitzarà la primera ensenya (amb blau) i respectarà altres símbols d'identitat tal com estan plantejats en l'Estatut d'Autonomia, la qual cosa en la pràctica beneficia els anticatalanistes: el nom de Comunitat Valenciana, en compte del de País Valencià; el terme valencià en lloc de català per designar la llengua; o l'himne de Maximilià Tous en contra de La Muixeranga.

El Punt, 13-01-03

Mira també:

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-745196.html

ENRIC ORTS . València

Torna a dalt