Conclusions del taller Els Països Catalans i L'Europa dels Pobles, realitzat a principis de novembre en el marc de les jornades 'Alternatives a l'Europa del Capital i la Guerra' organitzades per la Xarxa de Mobilització Global (XMG)
Els Països Catalans i l'Europa dels Pobles
Cap a un marc comú de moviments socials
El taller Els Països Catalans i l'Europa dels Pobles parteix de la trobada precedent Sobirania dels Pobles, Democràcia Radical celebrada el juny del 2001 a Barcelona amb motiu de la Campanya contra el Banc Mundial que va reunir persones del moviment antiglobalització i de diversos col·lectius que tenen l'alliberament nacional com a eix de les seves reivindicacions.
Malgrat que gran part dels participants en el taller celebrat l'any 2001 i el que ha organitzat aquest any la Xarxa de Mobilització Global no coincideixen, sembla adient recordar algunes conclusions d'aquella trobada, ja que es plantejava abordar la sobirania dels pobles (nacions sense estat) com a un aspecte a incorporar al moviment de resistència a la globalització del capital. En aquest sentit, es denunciava 'la tendència homogeneïtzadora que imposa el capitalisme global a partir de l'actual hegemonia cultural dels EUA i dels Estats-nació'?, es plantejava per tant combatre el nacionalisme assimilacionista dels Estats-nació. D'aquesta manera s'establia com a principi que 'als processos d'alliberament nacional impulsats des de l'esquerra transformadora hi conflueixen solidaritats de diverses tradicions emancipatòries que han de conduir a acostar els centres de poder a l'espai local i a les classes populars. Aquesta concepció de la sobirania dels pobles és una expressió de la lluita per una democràcia radical.'?
En una línia semblant, membres representatius de diversos col·lectius de l'esquerra alternativa i de l'esquerra d'alliberament nacional (Alternativa Estel, Batzac, CEPC, Endavant, EUiA, Observatori del Deute, PSAN, Plataforma Democràcia i Globalització Social de les Illes Balears i la Xarxa de Mobilització Global de Catalunya) aplegats el novembre de 2003 al taller Els Països Catalans i l'Europa dels Pobles proposaven les següents línies discursives conjuntes:
- Entenem que el moviment d'alliberament nacional dels Països Catalans (PPCC) forma part del moviment antiglobalització, entès com a moviment de moviments.
- El treball conjunt de les organitzacions i col·lectius específics del moviment antiglobalització i de l'esquerra alternativa amb el moviment d'alliberament nacional pot contribuir a corregir algunes mancances del moviment antiglobalització. Fonamentalment, tot promovent la seva estructuració a nivell local i comarcal, així com convergint amb les diverses lluites socials locals que es desenvolupen al nostre País. Així mateix, el moviment antiglobalització pot esdevenir una via per adequar el procés de construcció nacional a cadascuna de les realitats i ritmes dels diversos territoris dels PPCC.
- Aquesta col·laboració també ha d'anar dirigida a fer més accessibles els recursos necessaris per a la mobilització i la implicació de les classes populars dels Països Catalans, i per tant ha de contribuir a ampliar la base social dels moviments que hi participen, adaptant-se a cada realitat local.
- Som conscients que aquesta línia de treball suposarà un canvi profund de cultura política de les persones i organitzacions implicades 'que amb capacitat d'entendre els problemes col·lectius del País, hi donen solucions distintes i estableixen prioritats diferents'?.
En aquest sentit, aprofitem l'avinentesa per plantejar com a objectiu general del moviment antiglobalització, com a moviment de moviments, la creació d'un Marc Comú de Moviments Socials dels Països Catalans com a espai de coordinació i treball que no dissolgui les identitats de les diverses tradicions emancipatòries que hi conflueixin. Per portar endavant aquesta tasca cal que aprofitem els espais que ja existeixen a les diverses comarques dels Països Catalans. En aquest sentit, definim els següents objectius, que han de fer operatiu aquest discurs:
- Trobades anuals de moviments socials dels Països Catalans.
- Trobades més freqüents de treball i coordinació d'àmbit nacional.
- Impulsar una campanya conjunta contra l'aprovació de la Constitució Europea.
- Introduir la qüestió nacional dels Països Catalans en els diversos Fòrums Socials.
- Impulsar la creació d'un Fòrum Social dels Països Catalans.
- Generar un llenguatge gràfic i discursiu compartit pels moviments socials dels Països Catalans.
Esperem doncs que, d'aquesta manera, la lluita per la construcció i l'alliberament nacional dels Països Catalans torni ser un 'eix transversal'? dels moviments socials que hi existeixen, especialment en un moment en el qual el moviment de resistència global ha esdevingut una expressió emergent en la lluita contra molts aspectes de la globalització capitalista que ens afecten directament com a Poble.
Assistents: Alternativa Estel, Batzac, CEPC, Endavant, EUiA, Observatori del Deute, PSAN, Plataforma Democràcia i Globalització Social de les Illes Balears i Xarxa de Mobilització Global de Catalunya.
Comentaris recents
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes