'In the Beginning was the Command Line': un llibre sota GPL


'In the Beginning was the Command Line' que et pots descarregar des de d'aquí (en les versions html o text pla en anglès) o des d'aquí en html (o també en Postscript i pdf traduït al castellà, a punt per ser imprès) no és un llibre convencional.

Neal Stephenson, va escriure el llibre i el va tenir penjat a internet una temporada sense especificar cap tipus de llicència (en aquest cas, legalment s'aplica el copyright habitual i per tant no és pot copiar, ni regalar, ni res de res, es a dir: no és lliure) llavors, una editorial es va interessar pel text i li va proposar de publicar-lo i tot hi que estava penjat a internet i tothom el podia llegir gratuïtament, es va vendre bé.

Una mica més tard, l'editorial traficantes de sueños, es va posar en contacte amb el l'autor del llibre per obtenir els permisos necessaris per poder-lo publicar sota llicència gpl (que en permet la lliure còpia, distribució, venda...) cosa que des d'una òptica 'capitalista tradicional' semblaria contraproduent, però que en realitat no ho és. Segons la gent de ts, és un llibre que és ven millor que altres títols que tenen. El fet d'estar penjat a internet actua com a publicitat del llibre i el dóna a conèixer molt més que per altres canals.

'In the Beginning was the Command Line', publicat en castellà sota el títol de 'En el principio... fue la línea de comandos' de Neal Stephenson, explica amb exemples que tothom pot entendre perquè és bo el programari lliure, com ens venen el programari propietari, quines diferències hi ha entre ells... En un capítol diu (a grans trets) que el model de programari imperant podria derivar cap a un univers on només et fessin na pregunta al principi de tot (vols viure?) i llavors tota la resta ja estigués predeterminada per un 'ésser superior', d'aquesta manera ens evitariem la pesada tasca d'haver de decidir...

També fa comparacions senzilles entre coses que tenim força assumides (com les diferències entre cotxes) i el programari: diu que windows seria un utilitari que és per a tothom, que el MacOS és un cotxe elegant per a una minoria amb molts fums i GNU/Linux és ... un tanc! fabricat per hippies! que viuen en una comuna!

�s un xic delirant i a vegades se'n va un xic per les branques (Neal Stephenson és autor de ciència-ficció) però val la pena llegir-lo per a entendre millor la filosofia del programari lliure.

Amb aquest llibre a les mans (tant la versió d'impremta com les altres) podem anar a una copisteria on hi hagi un cartell dels que diuen 'aquí no copiem llibres' i demanar-ne unes fotocòpies, al principi hi diu ben clar: qualsevol tipus de còpia està permesa, fins i tot digitalitzar-lo. Només hi ha alguna restricció en el cas voler-ne treure benefici econòmic.

Aquest llibre està inclós en l'apartat de telemàtica de la biblioweb de Sindominio, on tots els textos estàn sota llicència copyleft. Val la pena passar-hi una estona :-)

Torna a dalt