Declaració de Figueres: Per una nova cultura del territori.

Els Països Catalans són un territori privilegiat pels seus valors paisatgístics, naturals i culturals que cal conservar i gestionar per assegurar la nostra qualitat de vida, la de les generacions futures i la memòria històrica.

Tanmateix, el model socio-econòmic imperant està comportant un desgavell territorial, econòmic, ambiental i social sense precedents. Segons l' Agència Europea del Medi Ambient ens trobem en una de les quatre regions d'Europa que pateixen un major impacte sobre el territori. Si considerem les contínues agressions a causa de l'especulació, la planificació incorrecte i deficitària per part de l'administració i la permissivitat envers l'incompliment de la normativa ambiental; s'entén que en els últims anys dotzenes d'entitats i plataformes arreu del país s'hagin creat per aturar alguns dels projectes més agressius.

Els 400 participants membres d'una cinquantena d'entitats i plataformes que ens hem reunit a Figueres, el 10,11 i 12 d'octubre del 2003, en la Primera Trobada d'Entitats i Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans, reconeixem com a pròpies les diferents lluites i volem reclamar de manera conjunta:

  • L'aplicació de la legislació vigent sobre espais naturals per garantir la seva conservació i l'establiment de les connexions ecològiques per a garantir la seva biodiversitat.
  • La protecció de l'espai agrari mitjançant el desenvolupament del pla sectorial previst al Pla Territorial General de Catalunya (PTGC).

  • Un Pla de gestió integral del litoral que garanteixi la conservació dels darrers espais verges i dels ecosistemes marins.

  • Una planificació econòmica apostant per la diversificació enfront de l' insostenible monocultiu turístic.

  • La definició d'un model de mobilitat que garanteixi la màxima eficiència energètica i que minimitzi l'ocupació del territori tot fomentant el transport públic i el transport de mercaderies per ferrocarril.

  • La definició d'una política forestal que garanteixi la funcionalitat ecològica dels boscos i el seu aprofitament.

  • L'aplicació d'eines de planificació territorial supramunicipal per garantir un model d'urbanisme compacte i amb poc consum de sòl, i una moratòria del desenvolupament urbanístic de la franja litoral, així com dels espais agrícoles i naturals d'alta vàlua.

  • La definició d'una política correcta dels usos de l'aigua dins el context de la Nova Cultura de l'Aigua. Retirada del Pla Hidrològic Nacional.

  • Una gestió dels recursos basada realment en la reducció, la reutilització i el reciclatge i en la corresponsabilització dels qui generen més residus.

  • Un canvi cap a un model energètic eficient equilibrador del territori, basat en les energies renovables i sostenibles respectant els espais naturals, culturals i paisatgístics. Rebuig a les previsions del Pla d' Energia 2010 de Catalunya.

  • Conservar el paisatge com a element clau de la identitat col.lectiva aplicant el Conveni Europeu del Paisatge.

  • Impulsar una reforma tributària ecològica i un canvi en el sistema de finançament dels municipis

  • La creació de jutjats especialitzats en matèria ambiental i potenciar les fiscalies de medi ambient, atesa la complexitat d'aquesta matèria, la importància de la defensa dels valors i drets medioambientals dels ciutadans d'acord amb el mandat constitucional.

  • Exigir mecanismes reals i efectius per a garantir la participació ciutadana en la presa de decisions que afecten el territori com a element clau d'un model realment democràtic. Com per exemple demanar que les agendes 21siguin vinculants i auditades.

  • No vetllar només pel nostre territori sinó també comptar amb els efectes de les nostres activitats, tant col.lectives com personals, sobre l'entorn global. Pressionar contra les polítiques internacionals amb conseqüències socioecològicament negatives.

  • i, denunciem les contínues pressions i amenaces que pateixen els activistes mediambientals, particularment intenses en les poblacions rurals, i que són una vulneració dels drets democràtics més elementals.

Havent intercanviat les diferents inquietuds entre els participants de lesTrobades ens sentim reconegudes en les lluites de la resta, i ens comprometem a:

  • Seguir treballant de forma local per tal de conservar i millorar el territori on habitem, mitjançant una lluita pacífica que englobi la informació i conscienciació social. Demanem a l'administració pertinent el compliment de la legislació vigent, una planificació basada en la sostenibilitat, amb la participació de la societat civil, que tingui en compte el medi natural i humà i que deixi de banda els interessos especulatius i el clientelisme polític.

  • Seguir proposant alternatives sostenibles a l'actual model imposat.

  • Establir xarxes de comunicació, debat i suport entre les organitzacions per intentar consolidar una unitat d'acció d'àmbit nacional basada en propostes concretes. Per tal de seguir fomentant l'autoformació, la comunicació i l'intercanvi d'experiències es potenciaran actes com els celebrats aquí a Figueres.

  • Treballar per que la societat prengui consciència de l'actual situació i que s'impliqui en les diverses reivindicacions.

Empordà, octubre 2003

Rebut via LiberInfo

- - -

Recordem que hi ha convocada una manifestació pel proper 19 d'octubre a Girona on us hi esperem a tots i totes!

Fes clic aquí per veure una foto del que ja ha desaparegut de La Vola (Osona). Imatge enviada per Salvem les Valls.

Torna a dalt