Un ajuntament del PP posa noms franquistes als carrers


Un poble valencià recupera el nom franquista de dos carrers: Acció Cultural del País Valencià rebutja la mesura d'aquest ajuntament del PP i la qualifica de "neofranquista".

Al contrari del que des de l'adveniment de la democràcia és habitual, l'ajuntament de la Llosa de Ranes (Costera), governat pel PP, ha substituït el nom de dos carrers dedicats als poetes Vicent Andrés Estellés i al Mestre Joan Lacomba pels dels dos franquistes als quals estaven dedicats anteriorment. Segons es va aprovar en l'últim ple del consistori, amb l'oposició dels socialistes, el carrer dedicat a l'autor de Llibre de meravelles i Mural del País Valencià, es tornarà a dir General Abriat, un militar a les ordres de Franco que va arribar a la capitania general de València en plena dictadura. La via en honor del mestre republicà coetani de la Generació del 27 passarà a recordar el franquista Ramon Beneyto. Evarist Aznar, l'alcalde conservador d'aquest municipi de prop de 4.000 habitants, sosté que el canvi de noms no respon a motivacions polítiques sinó a reposar una "denominació tradicional" que, assegura, obeeix a "la voluntat del poble", expressada a través d'una recollida de signatures d'un grup de veïns. El PSPV ha criticat que aquesta suposada voluntat del poble es confon amb la voluntat d'uns pocs. Ramon Climent, alcalde socialista fins les passades eleccions del 25 de maig i actual cap de l'oposició, ha apel·lat al passat d'esquerres de l'alcalde per lamentar que es deixi convèncer "per quatre persones que no es representen més que a elles mateixes".

Va ser l'anterior equip de govern encapçalat per Climent qui va treure de la llista de carrers els noms de Ramón Beneyto i del General Abriat, argumentant que, a més d'estar vinculats al franquisme, no tenien cap relació rellevant amb el poble. Curiosament, no eren ells els primers a esborrar el nom de Beneyto: l'alcalde de la Llosa des dels últims anys del franquisme fins al 1994, Salvador Delgado, ja va canviar aquesta denominació per la de Crist del Miracle. Acció Cultural del País Valencià ha criticat durament aquesta decisió i l'ha titllada de "neofranquista".

Extret de l'Avui digital:http://www.avui.com/avui/diari/docs/index4.htm

Torna a dalt