Campanya prou a l'OMC !


Del 10 al 14 de setembre d'enguany tindrà lloc a Cancun (Mèxic) la cinquena Conferència Ministerial de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Aquest esdeveniment reunirà a representants governamentals de més de 140 països d'arreu del món que intentaran donar un pas més en les negociacions de la anomenada Ronda del Mil·leni. Unes negociacions que volen aprofundir encara més el procés de liberalització comercial mundial i la mercantilització de tots els aspectes de la vida

Des de les organitzacions i moviments socials signants volem expressar el nostre rotund rebuig, no només a la Ronda de Negociacions en marxa, sinó a tots els acords adoptats en el si de l'OMC, als objectius d'aquesta institució i a la pervivència de la mateixa



PROU A L'OMC ! EL MÃ?N NO Ã?S UNA MERCADERIA !



Perquè l'OMC fa avançar en el procés de mercantilització de tots els aspectes de la vida, subordinant tota activitat humana al comerç i a l'obtenció de beneficis econòmics per part de les grans corporacions.



Perquè l'OMC suposa una expropiació de la sobirania dels pobles en favor dels grans poders econòmics.



Perquè l'OMC és profundament antidemocràtica i obeeix als designis dels més poderosos, les grans empreses transnacionals i les grans potències econòmiques, principalment EUA. L'OMC està sotmesa per tant als senyors de la guerra, una guerra militar i econòmica.



Perquè l'OMC és la guerra per altres mitjans. L'OMC representa el més ambiciós esforç per sotmetre a les economies dels països del Sud per a que serveixin als interessos de les corporacions transnacionals. El llegat del paradigma del lliure mercat, encarnat en l'OMC i en altres tractats com l'ALCA o el TCLAN, és més pobresa, injustícia, desigualtat de gènere, destrucció del medi ambient i endeutament arreu del món.



Perquè no volem estar sotmesos a un organisme despòtic com l'OMC, lluitem per la seva desaparició, de la mateixa manera que ...

  • Lluitem pel respecte i la implementació efectiva dels drets humans, laborals, econòmics, socials, ambientals i culturals, i per la primacia d'aquests drets sobre els tractats comercials.



  • Creiem que cal garantir a tots els éssers humans l'accés als serveis públics, com poden ser l'educació, la salut, l'electricitat o la provisió d'aigua potable, entre molts d'altres. Els estats i els poders públics han de garantir la prestació de tots els serveis públics amb qualitat i apropament a la ciutadania, des de la perspectiva de l'aplicació efectiva dels drets econòmics, socials, ambientals i culturals.



  • Lluitem per què agricultura i alimentació tinguin un tractament sota un Conveni Internacional per la Sobirania Alimentària. Volem un món on l'alimentació i la forma de produir-la no sigui una mercaderia, si no un dret. Volem un control polític i social del mercat per permetre un comerç just i uns preus justos. Eliminar pràctiques deslleials com la venda sota preu de cost (pràctica anomenada dumping i que s'aconsegueix mitjançant subvencions o vulnerant els drets laborals, ecològics, etc.). Rebutgem que l'accés als mercats es converteixi en l'eix central del debat alimentari. Reivindiquem que els pobles i les seves unions tinguin dret efectiu a protegir, recolzar i promoure els seus sistemes de producció agropecuaris, basats en un model d'explotació familiar sustentable i diversificada destinat a abastir els mercats interiors i solidari amb la resta de pobles.



  • Reivindiquem el dret a aplicar el principi de precaució i en relació a aquest el dret de tots els pobles a no importar ni produir productes transgènics.



  • Ens oposem a totes les patents sobre la vida, ja siguin gens, cèl·lules o teixits humans, plantes, animals, microorganismes o qualsevol altra forma de vida. La biodiversitat del planeta és un patrimoni de la humanitat que pot ser utilitzada de forma sostenible pels pobles i els estats, però que no pot ser, en cap cas, utilitzada i explotada per generar beneficis econòmics a uns pocs.



  • Reclamem el dret dels estats a protegir la salut pública i de promoure l'accés de tots i totes als medicaments, independentment del poder econòmic i de la capacitat de producció local a cada país. Exigim per tant el dret dels estats i les persones a accedir a fàrmacs genèrics a preus assequibles per poder fer front a qualsevol necessitat sanitària. La indústria farmacèutica hauria d'estar al servei de la salut de la humanitat i no dels propis beneficis econòmics.



  • Reivindiquem el dret dels pobles a protegir la seva identitat cultural i la seva llengua, enfront a la homogeneïtzació cultural que imposa el procés de globalització.



  • Creiem que el comerç internacional s'ha de regir per normes establertes de forma realment democràtica, amb la participació de la societat civil. Aquestes normes s'han de fonamentar en els punts anteriors.

Per tot això, i perquè l'OMC actua en contra de totes aquestes lluites i reivindicacions, instem a la ciutadania i a totes les organitzacions i moviments socials a afegir-se a les mobilitzacions que, a nivell global i a casa nostra, tindran lloc durant la setmana del 9 al 14 de setembre, simultàniament a la celebració de la V Conferència Ministerial de l'OMC a Cancun.



CAMPANYA PROU a l'OMC

Torna a dalt