El PP evita el reconeixement del català a Europa


Tots els diputats catalans a Estrasburg menys Vidal-Quadras volien un estatut especial per a la seva llengua.

El PPE tomba a l'Europarlament el reconeixement del català a la UE

Una proposta volia que s'hi traduïssin els principals documents

Aprovat un informe que recomana a la Comissió la creació d'una agència per a la diversitat lingüística.

El Partit Popular Europeu va tombar ahir en el darrer moment una proposta del Parlament Europeu per aconseguir el reconeixement del català i altres llengües no estatals a la Unió Europea (UE). La iniciativa, fruit del consens de tots els eurodiputats catalans menys el popular Aleix Vidal-Quadras, propugnava que les llengües oficials en un determinat territori europeu i d'ús majoritari en aquell indret -cas del català- obtinguessin "una forma d'incorporació en el règim lingüístic de la UE". �s a dir, que tot i no gaudir del mateix tractament que les llengües oficials dels Estats europeus, aquests idiomes tinguessin un estatut específic dins de la UE. La intenció dels eurodiputats catalans era aconseguir que el català obtingués un reconeixement oficial encara que no servís de llengua de treball. Ara tota l'activitat europea es tradueix a onze llengües de treball, i l'any que ve s'hi afegiran nou llengües més, entre elles les d'Estats minúsculs com Malta o Lituània. Els eurodiputats catalans no pretenien obtenir traducció simultània a les reunions o plens, però sí que els sis milions de catalanoparlants poguessin consultar en la llengua pròpia els documents més importants de la UE, com els Tractats o el projecte de Constitució europea.

Aquesta petició estava inclosa en una iniciativa legislativa per augmentar la protecció de les llengües europees regionals i menys difoses que havia aconseguit els vots a favor de la comissió de cultura del Parlament i que havia estat presentada pel sud-tirolès Michl Ebner. Fonts del PP espanyol havien assegurat el dia abans a aquest diari que votarien a favor de l'informe, però a última hora del vespre es van despenjar demanant una votació separada per a l'esmena catalana. I ahir hi van votar en contra. També van rebutjar la proposta el gruix dels populars europeus, entre ells els alemanys, que temen que aquest règim específic per al català i possiblement altres llengües encareixi el pressupost europeu. A favor hi van votar socialistes, liberals, esquerres i ecologistes-nacionalistes. De fet, la proposta va aconseguir 260 vots a favor i 190 en contra, però en aquest cas calien 315 vots afirmatius per tirar-la endavant.

Ahir només va prosperar la resta de l'informe, que recomana a la Comissió Europea la creació d'una agència europea per a la diversitat lingüística i l'aprenentatge de llengües, així com un pla d'acció per promoure l'ensenyament de totes les llengües europees, entre elles també les minoritàries. Durant el debat, la diputada popular Theresa Zabell va considerar que la UE no hauria de gastar-se més diners en el foment de llengües perquè, segons va afirmar, això ja ho fan els Estats.

Extret de l'Avui:

http://www.avui.com/avui/diari/docs/index4.htm

La nostra resposta ha de ser l'autodefensa!

O això, o desapareixem com a poble!

No oblideu els/les presos/es aquest onze de setembre,

una simple ajuda a les organitzacions independentistes de lluita

poden fer una diferència important en la confrontació contra Espanya.


Torna a dalt