El diumenge 17 d'agost un llamp va fer caure un arbre sobre les gàbies on la Fundació Mona de Riudellots de la Selva protegia ximpanzés rescatats de circs ambulants. Aquest accident va provocar la fugida de cinc primats que van córrer a buscar un lloc segur de la tempesta. Estaven espantats i l'única cosa que desitjaven era mantenir-se junts i fora de perill. No obstant això, el desenllaç d'aquesta història va ser la mort d'un d'ells pels trets de la policia i la mort d'un altre degut a l'anestèsia.
En Pepito, va morir als 17 anys, després de ser obligat des de petit a participar a espectacles per a divertir als humans i de viure poc temps a la Fundació Mona. Aquí va poder experimentar potser per primera vegada el contacte amb altres ximpanzés, aconseguint l'afecte i la tranquil·litat que mereix qualsevol vida. Era un ésser intel·ligent que rapidament va aprendre a conviure amb els altres del grup. Segons els seus cuidadors, a la nit li agradava mirar les estrelles mentre els altres dormien. Tenia un caràcter dolç i sociable, tot i que a vegades també mostrava el seu orgull i feia exhibicions de força enfront el que considerava una amenaça pel grup, la seva família. Segurament això és el que va provocar la seva mort, voler protegir als seus, que buscaven refugi, que fugien dels sorolls que no reconeixien, dels homes que els perseguien. La policia el va matar perquè el va considerar massa agressiu.
Algunes reflexions sobre els fets de grups de defensa dels animals:
"Tenim dret a matar a un home que considerem massa agressiu, encara que estigui desarmat, espantat i sol? Com podem prendre decisions sobre la vida d'un primat sense plantejar-nos la mínima reflexió ètica, la mínima reflexió que ens indiqui que la mort d'un ésser sensible no és un simple tràmit que podem oblidar quan tornem a casa. Quin dret tenim d'aniquilar a un ésser que sabia escoltar les estrelles? Quin dret tenim a treure la vida d'un ésser que desitjava seguir en pau amb el seu pare, Paquito, i la seva mare, Romie? Sense tansols témer a l'espècie més despietada que mai a existit al planeta: l'home. "
Informació extreta de
Animal Naturalis (s'hi pot llegir la nota oficial de premsa de la Fundació Mona)
Contra-Infos
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes