A València, insult històric a la llengua

El nou president de les Corts valencianes es nega a usar el valencià en l'acte d'investidura
EU posa en evidència Julio de España, que trenca amb una tradició de 20 anys.
Ester Pinter
VALÈNCIA

Julio de España, el nou president de les Corts valencianes i expresident de la Diputació d'Alacant, va trencar ahir amb vint anys de tradició en negar-se a fer servir el valencià en l'acte de constitució de les Corts valencianes. De España, en ser escollit president, va rebutjar pronunciar la fórmula de jurament del càrrec de diputat en valencià, després d'haver-ho fet en castellà. Fins i tot es va negar posteriorment a fer-ho quan el portaveu d'Esquerra Unida - Entesa, Joan Ribó, li ho va instar expressament. La segona autoritat pública del País Valencià va utilitzar únicament la fórmula general de promesa d'acatar la Constitució espanyola i l'Estatut com a diputat en castellà, malgrat que als papers ho tenia escrit en les dues llengües. I per primer cop també en la història de la democràcia valenciana el president de les Corts va fer el seu discurs d'investidura en castellà.
Dubte inicial
La intencionada negativa del president es va fer evident quan el portaveu d'EU-Entesa va demanar "cordialment" a De España que repetís les paraules en valencià quan li va arribar el seu torn de jurament. De España va dubtar per un moment i tot seguit va respondre al parlamentari que totes dues llengües són oficials i que, per tant, no procedia a repetir el que ja havia pronunciat en castellà. "Vostè pot lògicament emetre el jurament en el que estimi oportú, com jo també lliurement estimo que he d'expressar-me, amb tot el respecte a aquesta Cambra, en la llengua que estimi oportú". Tot seguit De España va retreure a Ribó que estigués "maniobrant d'una forma inadequada, i li va demanar que jurés o prometés en "el que estimés oportú" perquè "no procedeix forçar aquesta presidència que faci una cosa que no procedeix".
Ribó va voler tornar a intervenir per declarar que era la tercera vegada que prometia el seu càrrec a les Corts i que mai no s'havia donat una situació semblant, però De España li va negar la paraula. El portaveu d'EU-Entesa va prometre finalment en valencià i, després, als corredors del Parlament, va explicar que havia estudiat la possibilitat de negar-se a fer la promesa acollint-se a la llei d'ús i ensenyament del valencià.
Tant el futur president de la Generalitat valenciana, Francesc Camps, com el ministre de Treball, Eduardo Zaplana, que va assistir com a convidat, van sortir en defensa del president de la cambra. Segons Camps, De España va estar "en el seu lloc transmetent la idea de moderació i representativitat dels més de quatre milions de ciutadans que parlen en valencià i en castellà". Per Zaplana, l'actuació de Ribó obeïa només a la intenció de "generar una tensió" que no existeix en la societat. Per la seva banda, el portaveu socialista, Joan Ignasi Pla, va qualificar de desafortunada l'actuació de De España, la qual, al seu parer, contrastava amb el discurs sobre l'entesa que va pronunciar posteriorment. "S'ha de predicar amb l'exemple", va dir Pla.

BotonsBotons

Article extret del diari Avui 13 de juny de 2003

Torna a dalt