Segur que moltes vegades heu rebut un correu que ha sigut enviat a moltes persones i podeu veure l'adreça d'aquestes, encara que vosaltres no les conegueu personalment. Això vol dir que tothom que ha rebut el correu també pot veure la llista d'adreces. Si totes les persones de la llista es coneixen no passa res, però si són desconegudes pot ser emprenyador... Per què? Molt senzill: si el correu rebut és reenviat (forward) per qualsevol de les persones sense treure les adreces, la gent que el rebi també podrà veure les adreces (ara seran al cos del missatge) i és possible que entre aquestes persones hi hagi gent que utilitzi un client de correu, per exemple l'Outlook*. Si és així, el programa en qüestió guarda automàticament TOTES les adreces a la llista de contactes. Si un virus es propaga a través del llibre d'adreces, totes les persones que van rebre el primer correu, rebran el virus. A més, si hi ha algun 'spammer' (persona que envia deliberadament correu no desitjat o 'spam', ja sigui propaganda, bromes o qualsevol mena de missatge no sol·licitat), molt pitjor.
Algú no ha rebut mai un correu no desitjat? Si heu patit un virus, com penseu que s'ha introduit en el vostre ordinador?
Ara una possible solució: tots els webmails (tipus Hotmail*) i tots els clients de correu tenen tres camps on posar les adreces dels destinataris: per (to), cc (cc) i cco (bcc).
Per (to): és el que s'ha d'utilitzar quan el correu només va dirigit a una sola persona.
Cc (cc): significa 'copia de carbó' (carbon copy), s'ha d'utilitzar quan vols enviar un correu a més d'una persona i vols que se sàpiga a qui més li has enviat. Per exemple: envies un document a una companya de feina (per) i li envies una còpia a la directora (cc). No s'ha d'utlitzar en cap cas per a fer enviaments massius.
Cco (bcc): significa 'còpia de carbó oculta' (blind carbon copy), s'ha d'utilitzar quan la gent a qui va dirigit el missatge no es coneix. Sempre que es fa un enviament massiu és recomanable utilitzar aquesta opció, sobretot si és la mena de correu que es reenvia a altres persones (convocatòries, acudits...).
Es important saber que només cal omplir un dels camps, per exemple, es pot utilitzar només el cco i deixar els altres dos buits, funcionarà igual de bé.
*Aquests dos exemples són molt desafortunats però són al mateix temps, els més populars.
Desaconsellem enèrgicament la utilització dels mateixos. Hi ha alternatives lliures al client de correu de microsoft com el Thunderbird (incorpora les eines més efectives contra el correu no desitjat. Analitza els correus electrònics i identifica els que posiblement siguen correu-brossa. Pot fer que aquests missatges s'esborrin automàticament o posar-los en una carpeta específica si prefereix llegir-los.) o el que porta incorporat el Mozilla.
Deixant de banda la cara filosòfica del consell, l'Outlook, és potencialment molt perillós per a un Windows, és tant insegur que pot provocar la pèrdua de la totalitat de les dades de l'ordinador. D'altra banda el Hotmail de Microsoft és un niu de correu no desitjat, hi ha moltes altres empreses que ofereixen correus gratuïts.
Nota: la part dels virus només és aplicable a la gent que utilitza Windows, però hi ha solució: no utilitzeu el Windows. Hi ha alternatives. I també contra l'spam es pot lluitar de manera molt efectiva des d' una màquina amb Linux amb eines com el bogofilter o l'spamassassin, que identifiquen l'spam i l'eliminen automàticament. Com veieu, qui encara pateix és perquè vol ;-)
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes