Paral·lelament a l'inici de la campanya de la renda cada any s'engega la campanya per realitzar l'Objecció Fiscal. L'Objecció Fiscal és la disposició a no col·laborar amb l'Estat en les despeses de preparació de les guerres i del manteniment de l'exèrcit. Per tant es tracta d'una forma de desobediència civil activa al moment de fer la declaració de la renda que consisteix tècnicament a desviar una part d'aquest impost a un projecte que es destini a la defensa d'un progrés social solidari.
De la mateixa manera que la llei contempla el dret a no fer el servei militar per motius de consciència (objecció al servei militar), també hauria de contemplar la possibilitat de ser objector o objectora fiscal. Això vol dir, reconèixer el dret a no contribuir econòmicament al manteniment i a l'expansió dels exèrcits.
A la prà ctica aquesta proposta consisteix en descomptar, al moment de fer la declaració, la part proporcional dels impostos que van destinats a l'exèrcit (al voltant del 5%). AixÃ, al mateix temps que ajudem a engegar projectes d'utilitat social, manifestem el nostre rebuig al militarisme i contribuïm a reduir les despeses militars com a camà per a aconseguir la total anul·lació dels exèrcits i de tot l'entorn militar.
COM FER LA OBJECCIÃ? FISCAL?
Primer pas - calcular la quantitat a objectar i omplir els fulls de la declaració de renda.
El millor és fer la declaració de renda ordinà ria i no el full de devolució rà pida. Es pot fer a mà , amb el programa informà tic de suport que facilita el ministeri d'Hisenda o bé li podem demanar a un gestor.
L'objecció fiscal es concreta quan s'omple l'imprès que subministra l'Agenda Tributà ria en fer la declaració de renda. Quan s'arriba a la quota lÃquida, hi ha caselles per fer deduccions de renda. Es pot utilitzar una d'aquestes caselles (no utilitzades) i posar-hi a sobre "per objecció fiscal" indicant-hi l'import objectat que pot ser:
- Una quota percentual: el % destinat a despesa militar del pressupost general de l'Estat espanyol ha estat del 5,6%, i nosaltres descomptarem aquest mateix percentatge de la quota lÃquida.
- Una quota fixa, que nosaltres proposem que sigui de 84 euros, però que pot ser la quantitat que es desitgi.
Segon pas - fer l'ingrés de la quantitat desviada
El millor és anar a la nostra oficina bancà ria i fer un ingrés al projecte alternatiu proposat, o bé a la entitat que nosaltres vulguem. Demanem el comprovant de l'ingrés.
Tercer pas - omplir la instà ncia
Amb la declaració de renda, hi adjuntarem una instà ncia al delegat/da d'Hisenda al·legant els motius de l'objecció de consciència a la despesa militar. Comunicarem el total desviat i hi afegirem el rebut de l'ingrés alternatiu. [models d'instà ncia]
Quart pas - presentació de la declaració - millor si és col·lectiva-
El millor es presentar-la a la Delegació d'Hisenda que tingueu més a prop. També ho podeu fer a la vostra oficina bancà ria. A la ciutat de Girona es fa cada any una presentació col·lectiva. Apunteu-vos la data: 13 de juny a les 08:30 h del matà a la Delegació d'Hisenda de Girona (Av. Jaume I). Penseu que la principal repercussió de l'objecció fiscal, és el ressò públic que pot tenir. Per això és important venir a la presentació col·lectiva.
Cinquè pas - omplir el full de cens
Un cop feta aquesta tramitació es comunica a l'organització de la campanya d'objecció fiscal, a fi de tenir-nos censats per finalitats estadÃstiques pròpies. Actualment hi ha unes 2000 persones objectores a l'Estat, més de 200 són de Catalunya.
Per a totes aquelles persones que per qualsevol motiu no fan declaració de la renda, hi ha la quota zero, que consisteix a lliurar els papers de la declaració de renda en blanc, emplenant les caselles esmentades anteriorment i reclamant els diners que per via indirecta cobra l'Estat en impostos.
Quan la declaració és positiva Hisenda sol reclamar l'import que s'ha deixat d'ingressar, aleshores s'inicien les corresponents al·legacions i posteriors recursos. Per seguir aquests passos és aconsellable assessorar-se.
Conseqüències
El dret a l'objecció fiscal encara no està reconegut a l'Estat Espanyol, i no ho serà fins el dia que la pressió social sigui molt forta. Tot i això, ara per ara Hisenda no fa res en el 90% dels casos. En la resta, el que fa és reclamar la quantitat que l'objector no ha pagat. Normalment, per mitjà d'embargaments i recursos. En aquest cas, cal protestar mitjançant al·legacions a les instà ncies administratives i judicials, perquè encara que no acostumi a servir de massa, és important fer soroll.
Hi ha organitzacions que ofereixen informació i suport per fer front a aquests trà mits (per exemple l'Assessoria d'Objecció Fiscal a Girona Tel. 972 219916 o bé un mail a ofiscal@eresmas.com ) Tot i que potser forces dubtes els trobareu resolts aqui.
Si t'interessa informar-te més i aixà poder explicar a altre gent la Objecció Fiscal, pots assistir a la xerrada-taller que Fundació per la Pau farà el proper dimarts 29 d'abril a les 19:30 al centre social La Mà quia de Girona (c/Olivera, 11).
La majoria d'informació ha estat extreta dels següents enllaços:
- Campanya d'objecció fiscal a la demarcació de Girona i Maresme
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes