Document de Presentació
Del 27 al 30 de març de 2003 (procés obert fins al 13 d’abril)
Des de l’11 de setembre de 2001, els EUA han engegat una escala bel·licista que sembla no tenir fi. Amb l’excusa de combatre el terrorisme i de lluitar per la “seguretat” es limiten drets i llibertats i es justifiquen atacs militars indiscriminats. En el marc d’aquesta escalada militar, llencen l’amenaça d’atacar Iraq sota tres grans acusacions: no respectar les resolucions de Nacions Unides; posseir armes de destrucció massiva; i constituir una amenaça per la població mundial.
Però Iraq no és ni l’únic país que no respecta les resolucions de NNUU (Pakistan i Israel en son dos clars exemples), ni l’únic que disposa d’armes de destrucció massiva (EUA, Corea del Nord, Pakistan, Índia, o Aràbia Saudí en son alguns exemples), i per tant no és l’únic que suposa una amenaça per la població mundial. Tots aquells estats que no respecten els drets humans i que promouen i/o emparen la injustícia, les desigualtats, la destrucció del medi ambient, etc., suposen una amenaça per la població mundial.
A aquestes alçades tothom sap que la principal raó per atacar Iraq és apropiar-se de les segones reserves mundials de petroli, ara en mans del govern iraquià, controlant així la producció i el preu del petroli, per mantenir el seu ritme de consum energètic. A més, el control del territori Iraquià consolidaria una presència permanent dels EUA a l’Orient Mitjà, protegint i apuntalant així la posició (política i comercial) d’Israel a la zona, i permetent la continuïtat de l’agressió al poble palestí.
La mobilització ciutadana
Davant d’aquesta situació, desenes de milions de persones van sortir al carrer el passat dia 15 de febrer per cridar NO A LA GUERRA. L’èxit de les mobilitzacions, que per primer cop a la història van coincidir en un mateix dia i amb un mateix objectiu (aturar la guerra), demostra que la ciutadania arreu del món està en contra de la política bel·licista d’EUA i els seus aliats, que creu que la guerra no és la solució, que vol un món de pau i de justícia.
La reacció dels governants ha estat fer-se el sord davant la veu de la ciutadania, apel·lant a una suposada legitimitat democràtica guanyada a les urnes. Davant la nul·la reacció governamental els ciutadans i ciutadanes ens mantenim en Peu de Pau, lluitant per aturar aquesta invasió. Seguim creient que la invasió de l’Iraq que el govern dels EUA i els seus aliats preparen …
?s il·legítima, ja que el seu objectiu és la voluntat d’apropiar-se dels recursos de la zona, com el petroli, i avançar en l’ocupació militar i el domini polític i comercial de l’Orient Mitjà.
Es il·legal, perquè va en contra de la carta de les Nacions Unides i el Dret Internacional que qualifica les guerres preventives com a invasions.
?s immoral, perquè causaria milers i milers de morts, víctimes innocents, a més de patiment, odi, i destrucció per molts anys. Si tiren endavant amb els seus plans, serà una guerra, no només contra el poble de l’Iraq, sinó també una guerra contra la humanitat i els valors de la pau i la justícia.
I per tot això animem als ciutadans i ciutadanes a continuar mobilitzant-se contra la guerra i a participar activament en la Consulta contra la guerra.
Què pretén la Consulta contra la guerra?
Sabem que els governs mai demanaran a la població la seva opinió sobre decisions com la d’engegar o participar en una guerra. Es per això que cridem a un procés d’auto-organització social per fer possible aquesta consulta, que pretén crear un espai per l’opinió, per la informació, pel debat, per l’acció.
Volem expressar, a través d’un procés de democràcia participativa autogestionat, que no ens representen quan volen canviar sang per petroli. Que no és el món dels militars i dels banquers el que volem. Que si el món de la globalització capitalista, el de les multinacionals, el dels governs comprats per la indústria del petroli i la guerra, si aquest món necessita espoliar les reserves d’energia per a viure, si necessiten destruir els recursos del planeta, si necessiten esclavitzar i cercar la població, a aquest món i a aquests governs, els haurem de dir que anem a prescindir d’ells.
Què és la Consulta contra la Guerra?
Es presenta com una acció unitària convocada pel moviment social contra la guerra a nivell internacional, per a mantenir la pressió contra els governs i els interessos internacionals que l'estan impulsant. ?s un instrument perquè l'opinió social, clarament expressada en les manifestacions del dia 15 de febrer en tot el món, segueixi contant en les decisions dels fòrums internacionals i en les decisions dels governs.
La Consulta és també un instrument perquè la ciutadania expressi la seva voluntat des de les localitats, des dels seus espais vitals d'activitat, centres de treball, d'estudi, d'oci, des dels barris i des dels carrers. ?s un instrument per a la construcció de teixit social contra la guerra, per a l'acció coordinada, és en definitiva un exercici de democràcia, l'única democràcia possible, la democràcia exercida per i amb la ciutadania.
Com ho farem?
La preparació, l'organització i la mobilització en la Consulta, pretenen ser un procés ampli, obert, integrador i descentralitzat.
Ampli perquè pretén la participació de totes i tots, sense importar ofici, color, creença religiosa, llengua o cultura.
Obert perquè qualsevol pot participar en tots els àmbits del treball i decisió, qualsevol pot organitzar la consulta en la seva localitat en la seva escola, en la seva classe, en el seu treball, etc..
Integrador perquè pretén l'aproximació entorn d'una acció comuna, com eix d'altra multitud d'accions a desenvolupar.
Descentralitzat perquè pretén la màxima autonomia a les regions, en localitats i en les persones per a organitzar la consulta, respectant únicament les preguntes comunes i alguns aspectes de metodologia.
La consulta s'organitzarà des de les localitats, des d'espais assamblearis en la presa de decisions i des d'una filosofia de funcionament basada en la descentralització, l'horitzontalitat, l'autonomia i la voluntat de coordinació. S’haurà d’evitar que cap grup o xarxa pugui instrumentalitzar, protagonitzar o manipular els espais que es creen.
Les localitats que es vulguin sumar a la Consulta contra la Guerra hauran d’acreditar-se a la pàgina web , des d’on, a més, podran baixar-se els materials disponibles (tríptics, cartells i altra documentació per poder desenvolupar la Consulta a nivell local). En general, la Consulta es desenvoluparà a Catalunya entre el 27 i el 30 de març, tot i que el procés es mantindrà obert fins al 13 d’abril . Han de ser les localitats les que decidiran un calendari propi de votació dins d’aquests terminis. S’haurà d’informar a la població del procés de consulta, promoure el debat i la reflexió sobre la guerra, realitzant xerrades, difonent tríptics i materials, connectant amb la premsa local, etc.
Les preguntes de la Consulta contra la Guerra estaran disponibles a la pàgina web en els propers dies. Així mateix, a la pàgina web podeu consultar la Guia bàsica per l’organització de la Consulta contra la Guerra en la localitat, per obtenir tots els detalls necessaris per desenvolupar el procés de forma coordinada amb la resta de pobles de Catalunya.
Com contactar amb nosaltres i com obtenir més informació?
Pàgina web: consultaguerra.org
E-mail: consultaguerra-info@pangea.org
Centre d’informació i materials a Catalunya (Casal d’Associacions Juvenils de Barcelona)
E-mail: consultaguerra-info@pangea.org
Tel. 901 51 52 53
Adreça: c/ Ausiàs Marc, 60 (entre el Passeig Sant Joan i Roger de Flor)
Horari: matí, d’11 h. a 14 h. (de dilluns a dissabte), i tarda de 16 h. a 22 h. (de dilluns a divendres) i de 16 h. a 20 h. (dissabtes)
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes