Contaminació de nitrats a Osona


Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua el Grup de Defensa del Ter ha presentat avui un estudi sobre més de 400 fonts de la comarca d'Osona.

Com podreu comprovar els resultats no són massa afalagadors, que de fet no és cap notícia nova. Som però la mosca collonera. I no podem permetre'ns el luxe de perdre aquest immens patrimoni que tenim (o teníem).

Podeu consultar el llistat de les fonts d'osona amb els resultats dels anàlisis, el mapa de les fonts més contaminades per nitrats i el mapa de les mitjanes del contingut de nitrats per municipis.

El Grup de Defensa del Ter està realitzant un exhaustiu treball sobre les nostres fonts, les fonts d'Osona. En aquest treball, del qual ja donarem compte sobradament en els seu moment, s'ha inventariat més de 850 fonts, de les quals s'han analitzat unes 400 durant l'any 2002. El resultat d'aquest treball és el que us volem presentar avui.

No cal dir que aquest treball hauria estat impossible sense la participació de gairebé 100 persones, el treball quotidià d'alguns companys del grup i del suport del farmacèutic Fortià Prat, que ha realitzat les anàlisis. A tots ells, en nom del grup, vull donar les gràcies.

Dit això i a la vista dels resultats, és necessari fer una sèrie de valoracions, que no per repetides deixen de ser oportunes:

Malgrat des del Departament de Medi Ambient, DARP, el Govern de la Generalitat de Catalunya ens volen vendre per activa i per passiva el fet de que la situació de la ramaderia intensiva, sobretot la porcina, ara ja si està sota control, els resultats obtinguts en les anàlisis demostren el contrari, ja que si comparem el mapa actual de la contaminació de les aigües subterrànies amb el que ja vàrem realitzar l'any 1996, constatem que la immensa marea negra de llavors es va extenent i ja abraça parts de la comarca que abans eren netes i lliures de contaminació per nitrats.

Contràriament al que ens volen fer creure amb els seus continus i inefectius plans per controlar les dejeccions, constatem que la cabana porcina és ara més gran o com a mínim igual que abans de la pesta declarada el desembre del 2001 i que va assolar la comarca d'Osona durant gairebé tot el 2002. Les solucions les donen només des de la tècnica i pel que veiem, aquesta no aporta cap solució, i a més a més, podria portar, de funcionar, un creixement encara més irracional que el que ja tenim actualment. Creiem, en definitiva, que tots aquests plans poden afavorir només aquells grups industrials que es poden permetre realitzar-los, foragitant ja definitivament de la nostra terra els ramaders i agricultors (pagesos) de tota la vida, que tant necessitem per preservar la natura i que són el teixit indispensable per mantenir l'estabilitat i perdurabilitat del nostre territori.

Tot i que sembla que des de la Generalitat l'únic problema que provoca aquest model de ramaderia és el què en farem del purí, afirmen que hi ha una sèrie de danys col·laterals que comporta aquest model:

- La contaminació de l'aigua per nitrats és un problema sanitari de primer ordre, per les malalties que provoca, cosa àmpliament demostrada per estudis mèdics dels quals disposem i disposa la societat.

- Malbaratament dels recursos hídrics amb les ingents quantitats d'aigua que necessiten aquestes enormes granges.

- Transvassaments del Ter amunt i avall per poder-les servir.

- Tota la comarca endollada al riu perquè els recursos d'aigua subterrània (molt millors) estan totalment aniquilats.

- Tota aquesta gran despesa econòmica l'ha de pagar el poble, però el més greu és que tot i pagant-ho, no sabem si ho podrem recuperar mai. Ens hem preguntat mai quan val una font? Quan val un pou?...

Concluïnt, i que cadascú vagi traient les seves pròpies conclusions:

- Obviar aquest problema, avui, podria semblar un luxe, i més tenint en compte que com diu el Fòrum mundial de l'aigua que se celebra aquests dies a Kioto, 5.500 nens moren cada dia a causa de malalties provocades pel deficient subministrament. Més de 1.200 milions de persones viuen en el món sense accés a l'aigua potable i 3.000 milions pateixen un abastament deficient d'aquest bé de primera necessitat.

- Permetre, per tant, aquesta situació de contaminació dels nostres aqüífers i fer connivència amb aquells que creen aquest problema és una alta responsabilitat i inclús podria considerar-se un delicte contra el medi i contra la salut de les persones.

Reafirmem, doncs, la nostra convicció de que s'ha de solucionar immediatament aquest problema, Que la solució passa per reduir la cabana, bàsicament d'aquells que la dominen, per deixar viure als nostres pagesos. Així ho exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya. Una altra postura seria deixadesa i inhibició de les seves competències.

Sabem que des del Govern se'ns escoltarà des de la prepotència i potser, faran cas omís a tot el nostre treball i advertències, però nosaltres volem constatar ara i aquí que aquesta situació és molt greu i que de manera capciosa, s'està jugant amb la nostra vida i la de les generacions futures.

Manlleu, 19 de març de 2003

Grup de Defensa del Ter

Torna a dalt