Actualització:La manifestació de suport al diari va ser multitudinà ria!. Denok gara Egunkaria!
L'edició d'avui (21/02/2003) de l'Euskaldunon Egunkaria, ha pogut sortir grà cies a la solidaritat d'altres mitjans, segons llegeixo a Vilaweb. S'ha creat una pà gina 'no oficial' que els dóna suport des d'Ità lia i que alhora actua de mirall dels continguts de La seva nova cara a internet, que és http://egunero.info, creada en resposta a la clausura de l'anterior. Llegeixo al Gara.net que estan rebent mostres de suport de tot arreu.
Republicat de barcelona.indymedia.org:
by kalegorria: Aquesta matinada (20 de febrer 2003), un dispositiu de 300 agents de la Guà rdia Civil ha clausurat les instal·lacions del diari basc 'Euskaldunon Egunkaria'. Amb aquest nova agressió a la llibertat d'expressió, ja són 4 ls mitjans de comunicació tancats al PaÃs Basc en els darrers 4 anys: Egin, Egin Irratia, Ardi Beltza i ara Euskaldunon Egunkaria.
La operació de la Guà rdia Civil contra "Euskaldunon Egunkaria" s'ha saldat amb deu detencions i el precinte de les instal·lacions del diari. Fins ara són deu els ciutadans bascos detinguts en l'operació policial que, per ordre del jutge Juan del Olmo de l'Audiència Nacional espanyola, se segueix contra el diari "Euskaldunon Egunkaria".
Més info: euskalherria.indymedia.org, gara.net (convocatoria per avui i declaracions dels treballadors) i gara.net (convocatoria per disabte i primera notÃcia)
De Vilaweb: Els diaris editats en català emeten una nota conjunta de protesta pel tancament d'Egunkaria. Es considera un atac al periodisme en llengua basca. La gran majoria dels diaris que s'editen en català han signat avui a la tarda un manifest conjunt contra el tancament per l'Audiencia Nacional del diari basc Egunkaria. El manifest, el podeu llegir Ãntegrament acÃ. S'hi afirma la preocupació per les detencions practicades i la convicció que Egunkaria defensa 'plantejaments democrà tics'. Els diaris signants consideren especialment greu 'la detenció de periodistes, el precinte de seus i el tancament de diaris' ja que afecten de manera directa la llibertat d'expressió i d'opinió. També s'hi afirma que "és preocupant la identificació que es preten fer, des d'instà ncies governamentals, entre el dret legÃtim a fer periodisme en llengua basca i a la defensa del dret a la determinació d'un paÃs, amb una presumpta complicitat amb els violents'. Finalment, s'hi reclama 'un aclariment immediat de les acusacions que pesen sobre les persones detingudes i les entitats intervingudes perquè solament poden ser perseguides les conductes delictives, però mai l'expressió democrà tica de les idees'.
El manifest ha estat signat pels diaris Avui, Segre, El Punt, El Periódico de Catalunya, Regió7, El9Nou, El9Punt, El9, Diari de Balears i VilaWeb. També s'ha adherit el setmanari El Temps.
Comunicat dels mitjans de comunicació en català davant l'operació contra 'Euskaldunon Egunkaria'
Davant de la detenció de nou directius del diari en euskara 'Euskaldunon Egunkaria' i del precintat de les seves seus al PaÃs Basc i Navarra, els mitjans de comunicació en català volem expresar:
1. La nostra preocupació per la detenció dels periodistes i directius d'Euskaldunon Egunkaria, i molt especialment de Martxelo Otamendi i Iñaki Uria amb els quals hem compartit jornades de treball a l'Associació de Diaris en Llengües Minorità ries d'Europa (Midas), per a tots els quals reclamem la pressumpció d'innocència.
2. La convicció de què 'Euskaldunon Egunkaria' és un mitjà de comunicació que defensa, des de la seva lÃnia editorial, plantejaments democrà tics.
3. La detenció de periodistes, el precinte de seus i el tancament de diaris (ahir no funcionava la web del diari basc) és un fet especialment greu donat que afecta directament dos puntals bà sics de la democrà cia: la llibertat d'expressió i el dret a la informació.
4. Ã?s preocupant la identificació que es preten fer, des d'instà ncies governamentals, entre el dret legÃtim a fer periodisme en llengua basca i a la defensa del dret a l'autodeterminació d'un pais, amb una pressumpta complicitat amb els violents.
5. El tancament d'un mitjà de comunicació produeix un dany irreparable a la democrà cia doncs la pluralitat informativa i d'opinió és un element clau per a l'existència d'una pais lliure.
6. Són els lectors els que han de decidir sobre la pervivència dels mitjans de comunicació.
7. �s inacceptable l'adopció de mesures preventives de tancament de diaris doncs causen un mal irreparable com ja s'ha demostrat en altres casos, en què després de cinc anys de tancament, resulta impossible tornar enrere malgrat la decisió judicial favorable.
8. El dret a tenir mitjans de comunicació en la llengua propia del paÃs és un dret inalienable que es troba en perill amb les mesures policials contra 'Euskaldunon Egunkaria'.
9. Cal recordar que 'Euskaldunon Egunkaria' és l'únic mitjà de comunicació en llengua basca que apareix cada dia als quioscos del PaÃs Basc.
10. Reclamem un aclariment immediat de les acusacions que pesen sobre les persones detingudes i les entitats intervingudes perquè només poden ser perseguides les conductes delictives, però mai l'expressió democrà tica de les idees.
------- més info de vilaweb ---------------
En l'operació d'avui al matà contra el diari Euskaldunon Egunkaria, l'únic escrit Ãntegrament en èuscar des de fa dotze anys, n'han resultat afectades de retruc les redaccions de les revistes Argia i Jakin, a més de l'emissora basca Herri Irratia. Amb la clausura 'cautelar' del rotatiu, que es podria allargar durant cinc anys, també ha desaparegut de la xarxa la versió electrònica del diari, Egunkaria.com, que des del setembre passat havia començat a oferir en lÃnia tots el continguts també en anglès. A més, l'operació policÃaca ha comportat el tancament de l'empresa de serveis d'internet en èuscar Plazagunea.org, on s'allotgen diverses webs de col·lectius euskalduns que han quedat desactivades. Ã?s el cas del servidor de correu electrònic gratuït Euskalerria.org, el portal Egunero de Tolosa, la revista Jakin i Kontseilua.org, la web del consell d'organismes socials a favor de l'èuscar.Per seguir l'actualitat basca per internet, es poden consultar les webs dels diaris Gara, Deia, Diario Vasco i El Correo, a més de la web d'EITB, la revista Argia, el 'weblog' Sustatu i el portal Kaixo.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes