La transnacional suïssa alimentària Nestlé pretén cobrar a Etiòpia 6 milions de dòlars per una nacionalització del 1975. Mentre tant el país africà pateix una gran sequera que està matant de fam a la seva població de més d'onze milions d'habitants. Aquella nacionalització de mitjans dels 70 portada a terme per una junta militar etíop corresponia a l'empresa ELIDCO, del grup alemany Schweisfurth que el 1998 va ser absorbit pel gegant transalpí. Nestlé, que és la principal empresa alimentària del món, que controla el mercat de cafè global i que es situa entre les 15 més rentables del planeta, va facturar més de 82000 milions de dòlars, un 0.007 % d'aquesta megaxifra suposaria la demanda exigida per aquests usurers, i el 1999 va tenir uns beneficis superiors als 3000 milions de dòlars.
Segons Intermon-Oxfam amb la condonació del deute a Etiòpia es podrien construir més de 600 pous d'aigua per lluitar contra la sequera o més de la meitat de la seva població deixaria de patir gana per un dia emprant aquells diners en la compra d'aliments.
A més, a conseqüència de la crisi generada en el sector del cafè que ha fet caure els preus del mateix considerablement, Etiòpia ha deixat de facturar més d'un 40% en la venda d'aquest producte (que ha passat de cobrar 420 milions el 2001 a 175 milions de dòlars enguany) a canvi de l'augment de beneficis per part de les multinacionals compradores com Nestlé.
* Les seves marques i l'ús de transgènics
Marques com Nestlé, Camy, Chocopic, Kit Kat, La Lechera, Maggi, Nesquik, Aquarel, Crunch, Haagen Dazs, Nestéa, Bonka, La Cremeria, Nidina, Buitoni, Gourmet, Nuts..., formen part de les més de 150 de 'gran renom' d'aquest grup usurer del menjà. I si sovint la publicitat enganyosa ens ha fet creure que el segell Nestlé equivalia a qualitat i seguretat alimentària, les seves pràctiques en quant a producció agroalimentària demostren que aposten pels Organismes Modificats Genèticament (OMG o Transgènics) malgrat no etiquetin correctament aliments com Friskies, Golden Graham o Alsoy que els contenen. O sigui, que a sobre d'utilitzar transgènics delinqueixen en quant a etiquetat enganyós!
* Altres males pràctiques empresarials
Cal recordar que també van ser capdavanters en la promoció i introducció de substitutius làctics per infants, en detriment de la lactància materna, en els països subdesenvolupats provocant la mort de 1,5 milions de nens anualment (UNICEF).
I si tenen la capacitat d'augmentar el seu benefici (amb marges superiors al 6%) espectacularment és perquè redueixen els costos laborals establint les seves plantes de producció en països pobres, on mai han sentit parlar del dret laboral (tenen maquiles a més de 50 d'aquests països), o al desenvolupar plans de reducció de plantilla allà on la mà d'obra els resulta cara (destrucció de més de 1300 llocs de treball en 3 anys).
Clar que per assegurar-se que tots aquests 'plans de viabilitat' rutllin han de tenir una bona representació en organismes administratius i estatals (Consell Americà sobre assumptes internacionals en els USA, Consell Mundial d'Empreses pel Desenvolupament Sostenible a les Nacions Unides, Cambra de Comerç, etc...) on poder actuar corruptelarment per a que els seu negoci sigui emparat legalment. Quina barra!
I a sobre Nestlé, que també controla el mercat del cacau, ja ha anunciat que per l'any 2003 els preus dels productes que continguin xocolata augmentaran en un 10% doncs diuen que la Costa de Marfil els ven car el cacau. O sigui, que a més de marcar a la baixa els preus als productors volen fer creure als consumidors el contrari.
Per tot plegat, per usurers, explotadors, corruptes, intoxicadors i mentiders mereixen un correctiu per part dels afortunats que podem menjar allò que produeixen. Boicotegem els productes Nestlé!
Més informació en els següents enllaços:
transnationale.org
Intermon-Oxfam
red-libertaria.net
Verds
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes