Es constitueix a Girona una plataforma de solidaritat amb el poble gallec


Ahir, 23 de desembre va constituir-se a Girona Deixade-nos a nós! Plataforma de suport al poble gallec. El proper dilluns 30 de desembre la Plataforma es presentarà amb una roda de premsa i convoca des de ja una gran manifestació a Girona pel diumenge 26 de gener que sortirà a la 1 del migdia de la Plaça Catalunya cap a la Subdelegació del Govern. Durant aquests dies la Plataforma muntarà parada informativa a la Rambla i a la Plaça Catalunya en què es recolliran adhesions de col.lectius i signatures individuals i fons per enviar al poble gallec.

La pròxima assemblea de la Plataforma serà el proper dijous 2 de gener a les 8 del vespre al Centre Social la Màquia. Totes i tots hi esteu més que convidats i esperem que tots els col.lectius, organitzacions i altres herbes us hi adheriu.

Deixade-nos a nós! Plataforma de suport al poble gallec.

Manifest:

Davant del desastre que suposa la marea negra provocada per l'enfonsament del Prestige i la negligència inexplicable del Govern Central i de la Xunta de Galiza a l'hora de -se suposa- fer-hi front, volem denunciar:

-Que des del primer moment d'alarma del Prestige el govern espanyol es va sotmetre a les pressions polítiques i als interessos econòmics en lloc d'evitar el desastre.

- Que les tasques de neteja es limiten a les platges, i exclusivament a la seva superfície, perquè és el que causa més impacte visual; mentrestant les onades i els corrents marins estenen el fuel per tot el litoral sorrenc i rocós i pel fons marí. L'Administració s'ha instal·lat en la fal·làcia que només existeix el problema que es veu.

- Que el Govern de l'Estat Espanyol i la Xunta estan utilitzant deliberadament el treball solidari dels voluntaris per encobrir la seva total inacció. Mentre segueixen sense posar ni els més imprescindibles dels mitjans materials, tècnics i humans necessaris, paguen sense complexos una empresa privada i no especialitzada -TRAGSA- perquè "coordini els voluntaris". Davant de la inhibició de les administracions han estat els pescadors, mariscadors i musclers gallecs amb els seus propis mitjans, sacrificant les eines de treball i exposant -sense cap mesura de seguretat- la seva salut, qui ha fet front de manera més efectiva a la marea negra.

- Que les administracions es neguen a subministrar cap informació creïble sobre la composició del fuel vessat que cobreix les costes gallegues i, sobre tot, de quins efectes tindrà sobre la salut d'aquells que treballen en les tasques de neteja i de tota la població que hi està exposada. El 40% del fuel vessat són, de fet, hidrocarburs aromàtics cancerígens.

- Que les administracions Central i autonòmiques exerceixen pressió directa i un control sistemàtic sobre els mitjans de comunicació gallecs i de la resta de l'Estat. Com han denunciat els seus treballadors s'arriben a censurar expressions i es prohibeix prendre imatges de les zones més afectades amb l'objectiu d'anestesiar la societat gallega davan d';una catàstrofe que no han sabut -o no han volgut- evitar.

- Que la política de subvencions que estan aplicant el Govern Central i la Xunta són un xantatge polític per frenar la resposta indignada dels treballadors afectats i que de cap manera serveix per paliar l'impacte brutal que la marea negra del Prestige tindrà sobre una societat gallega a la qual semblen voler abocar una vegada més a l'emigració com a única forma possible de supervivència.

- Que desenes més de Prestige estan navegant ara mateix arreu del món -inclòs el mar Mediterrani- amb la connivència d'uns governs i d'una Unió Europea que segueixen la lògica de mercat a la qual no importa gens que es destrueixin zones senceres del nostre planeta ni, amb ells, els mitjans de subsistència d'aquells que hi viuen.

Davant de tot això exigim al Govern de l'Estat Espanyol i a la Xunta de Galiza:

1. Que posin immediatament a disposició del poble gallec tots els recursos materials, tècnics i humans necessaris per frenar la catàstrofe i que, tot seguit, assumeixin d'una vegada les seves responsabilitats polítiques de l'única forma possible a aquestes alçades: dimitint.

2. Que facin pública tota la informació que retenen relativa a les marees negres del Prestige per a què es prenguin les mesures necessàries per a protegir la salut de la població exposada.

3. Que s'elabori immediatament un estudi d'impacte ambiental i un pla de repoblament i restauració per a tota la costa gallega.

4. Que es posi en marxa ja un pla que garanteixi feina i condicions de vida dignes per a tots els treballadors afectats directament o indirecta per la catàstrofe del Prestige.

5. Que deixin de prevaler els interessos econòmics de la indústria petrolera i que s'aposti per energies respectuoses amb el medi ambient. �s aturant el trànsit de substàncies perilloses que farem que mai més no hi hagi un altre Prestige.

6. Que s'aturi tota forma de repressió contra qualsevol forma de protesta que adopti el poble gallec i aquells que s'hi solidaritzen.

7. Que s'aturi tota forma de repressió contra qualsevol forma de protesta que adopti el poble gallec i aquells que s'hi solidaritzen.

La solidaritat amb el poble gallec s'expressa mobilitzant-nos amb ell. Manifestació a Girona diumenge 26 de gener a la 1 del migdia a la Plaça Catalunya.

Deixade-nos a nós! Plataforma de solidaritat amb el poble gallec.

Torna a dalt