Darreres noticies sobre l'enfonsament del Prestige

Noticia extreta del Contrainfos:

Costa Gallega.- A continuació reproduirem un fragment d'una carta enviada per uns voluntaris contra el "chapapote":

«Som un grup de voluntaris/es que portem una setmana en la recollida del fuel i veient la situació de desinformació i confusió en la que ens trobem, ens veiem amb la necesitat d'informar sobre el que veiem i pensem.

- Toxicitat del fuel:

Aquest punt es importantissim, degut a l'ocultació i falta d'informació sobre aquest tema. Les mostres analitzades confirmen la presència d'hidrocarburs aromatics policíclics pesats: els més tòxics i potencialment cancerigens.

- Boom del voluntariat:

Davant de la magnitut de la tragèdia i de la despreocupació de l'administració, ciutadans/es ansiosos/es d'ajudar marxem cap a les costes gallegues sense saber absolutament res: ni a quí dirigir-nos, ni com treballar, ni com enfrentar-nos al problema adequadament. Això ens porta a actuar impulsivament, sense cap tipus d'organització i amb molt desconeixement. Actuar així comporta 2 problemes: el fet de desconèixer unes pautes bàsiques fa que la nostra salut es pugui veure greument afectada, i per altra banda, que contaminem zones que en un principi eren netes. A la vegada que treiem el fuel del mar, tots els indrets que entren en contacte amb ell, queden contaminats.

Hi ha hagut gent que s'ha adonat d'això, veient que es més important suplir aquest buit organitzatiu que "saltar al chapapote". Hi ha gent que s'esta organitzant perque aquesta situació millori. Son voluntaris amb pocs mitjans materials, i amb disponibilitat limitada, ninguna o poca experiencia en desenvolupar tasques d'aquest tipus, amb trabes burocràtiques i polítiques, el que dificulta encara mes el bon funcionament de la feina a fer. Hi ha més voluntaris disposats a treballar dels que realment es poden coordinar. No és que no hi hagi feina a fer, sino que per poder ser efectius primer s'ha de crear l'infraestructura adequada. A més més hauriem de tenir en compte, que això es un treball a llarg termini,, i no convé aglutinar-nos totes en un principi i que després això s'oblidi i passat aquest primer boom no vinguin voluntaris.

- Govern i Administracions:

La decisió politica de no portar el Prestige a un determinat port és el que ens ha portat a aquesta situació. Hi ha hagut i segueix havent una total falta de previsió, ja que ni tan sols avui, després de quasi un mes, es pot dir que estiguem preparats. Es podria dir que la gestió per part de les autoritats pertinents és totalment nul·la, si alguna cosa està funcionant, és perque voluntaris/es i pescadors/es estan assumint feines organitzatives que haurien de ser en mans de les institucions públiques. La manipulació i l'ocultació de la situació ha estat una constant desde el principi.

- Conclusions:

Veient les dimensions del problema pensem que tota la zona afectada hauria de declarar-se zona catastròfica, i no escatimar amb recursos humans i materials per solucionar-ho.

En previsió de que hi hagi molts voluntaris/es que vulguin ajudar, avisem del caos organitzatiu que hi ha i recomanem que s'informin bé de tots els riscos als que s'exposen, ja que nomes amb una setmana de recollida de "chapapote", centenars de pescadors i voluntaris/es s'han vist afectats pels efectes nocius del fuel.

No s'està tractant el tema com a catàstrofe ecològica, sinò com un problema economic, pel que s'estan pasant per alt les normes de seguretat en materia de residus perillosos contaminants».

A les comarques Gironines s'han fet actes de suport al Poble Gallec, amb diferents xerrades a Girona i Figueres amb membres de Ecoloxistas en Accion, pescadors i representats de sindicats d'estudiants Gallecs, així com dos concentracions davant de la subdelegació de Govern.

Aquest dilluns 23 s'ha quedat a les 20:00h al centre social La Maquia (C/Olivera 11) per impulsar una plataforma de denuncia sobre els fets del Prestige, estan convidats totes les persones i organitzacions que ho desitgin.

Torna a dalt