Magatzem de residus nuclears

El magatzem de residus nuclears es construirà en una de les zones favorables estudiades per Enresa. S'especula amb tres possibles zones a Catalunya (La Segarra, Súria i Cardona).

La decisió de la Comissió Europea de forçar als països membres de la UE amb centrals nuclears a decidir l'emplaçament del magatzem de residus d'alta activitat abans de 2008 farà que ENRESA recuperi les zones favorables que ja ha estudiat entres les que ha d'escollir l'emplaçament per la instal·lació del magatzem definitiu, tres d'aquests emplaçaments s'hi troben a Catalunya, més concretament a La Segarra, Súria i Cardona. ENRESA ha de designar 2 0 3 emplaçaments entre els que el Govern estatal escollirà el definitiu. D'acord amb els plans de la Comissió aquest haurà d'estar operatiu el 2018. El projecte ZOA (Zones Favorables) va ser la tercera fase dels estudis realitzats reservadament per ENRESA amb vistes a designar un emplaçament per a la construcció del cementiri de residus d'alta activitat. Aquesta fase es va caracteritzar per la realització de sondatges sistemàtics per a la caracterització geològica de les diferents zones especulades.

Els estudis del projecte ZOA servirien per seleccionar les zones més apropiades d'entre la vintena de les estudiades, sempre des del punt de vista d'ENRESA, i donarien el resultat de 2 o 3 candidates a l'emplaçament final, d'una extensió entre 3 i 6 quilòmetres quadrats. D'acord amb aquest plans el Govern estatal haurà de decidir d'entre aquests candidats el definitiu per a la ubicació del Magatzem Geològic en Profunditat (AGP). Aquests plans varen ser abandonats pel Govern quan es va produir la Ponència del Senat sobre els residus d'alta, en motiu de les protestes que es varen produir a 1996 en les zones estudiades per ENRESA

La decisió de la Comissió Europea obliga a la recuperació d'aquells plans i que ENRESA recuperi els estudis realitzats en aquella època. D'entre les zones ZOA s'haurà de proposar 2 o 3 candidats al Govern per designar-hi un emplaçament definitiu abans de 2008, posteriorment ENRESA tindrà 10 anys per construir el AGP perquè ha d'estar operatiu a 2018

Ecologistes en Acció va conèixer i difondre a 1995 les zones del Projecte ZOA i que, per tant, són candidates novament a acollir aquesta perillosa herència de l'energia nuclear. Les formacions geològiques en què ENRESA ha investigat son de tres tipus: Granítiques, sedimentàries i salines.

Zones granítiques a les que s'ha pogut tenir accés:

- Villanueva de Córdoba (Còrdova)

- Mogábar (Còrdova)

- Belalcázar de los Pedroches (Còrdova)

- La Serena (Badajoz)

- Sonseca (Toledo)

- Almeida (entre Zamora y Salamanca)

- Unes altres zones de la província d’Ã?vila.

- Existeixen entre 5 y 7 zones més sense determinar.

Zones sedimentàries a les que s'ha pogut tenir accés:

- Salinas de Rosío (Burgos)

- Estella (Navarra)

- Súria y Cardona (Catalunya)

- Izaga (Navarra)

- Monegros (Saragossa)

Zones salines:

- S. Pedro (Burgos)

- El Rosío / Rosillo (Euskadi)

- La Canal de Verdún (Navarra)

- Los Monegros (Saragossa)

- Finca Monegros (Saragossa)

- La Segarra (Catalunya).

- Existeixen entre 2 i 5 zones més que no hem pogut determinar a les conques de l'Ebre i el Duero.

El més sensat es reduir el problema dels residus a la seva mínima expressió. Per tant, s'han de tancar les centrals nuclears i, a continuació, procedir a un ampli debat ciutadà on intervinguin els agents socials per escollir l'alternativa menys dolenta per a la gestió de residus.

Font: Ecologistes en Acció

Torna a dalt