Ã?s un manifest extret de Salvem les Valls:
1. L'estudi socioeconòmic promogut per la Generalitat no ha pogut justificar la conveniència del projecte i ha estat refutat per tècnics i acadèmics independents. Entre altres errors metodològics greus, l'estudi de la Generalitat ignora completament tots els costos ambientals del projecte.
2. Es tracta d'un projecte clarament anacrònic en un plantejament de mobilitat sostenible, que contradiu l'Estratègia de la Unió Europea pel desenvolupament sostenible (2001) i la polÃtica de transport comunità ria, i que resulta del tot innecessari amb l'Eix Transversal i la millora de la connexió via Ripollès.
3. �s l'obra pública que té un potencial negatiu més greu contra la sostenibilitat de la Garrotxa, tal com reconeix l'agenda 21 (PALS) aprovada per l'Ajuntament d'Olot (2002) i que, a més, no ha avaluat mai els impactes socials, econòmics i ambientals que provocaria en conjunt, malgrat que s'ha demanat reiteradament.
4. Causaria impactes ecològics i ambientals severs, com reconeix el propi estudi d'impacte ambiental (malgrat que només cobreix un segment de l'eix Vic-Olot), i que afectaria directament:
- El Parc Natural de la Zona Volcà nica de la Garrotxa, que quedaria partit pel mig,
- Dos del espais d'interès natural més extensos de Catalunya (Serres de Milany, Santa Magdalena i Puigsacalm ' Bellmunt i Collsacabra), que contenen nombrosos tà xons i hà bitats d'interès europeu.
- La plana d'en Bas, una de les millors terres agrÃcoles de Catalunya
5. L'alternativa clara, raonable i llargament reivindicada és millorar la xarxa vià ria que ja existeix:
- La connexió vià ria Garrotxa ' Selva fins l'autopista A-7 per la vall d'Hostoles (carretera de la vergonya)
- La connexió vià ria Garrotxa ' Ripollès ' Osona via Ripoll
- La connexió vià ria Garrotxa - Pla de l'Estany ' Gironès
Aquest conjunt d'obres vià ries, reivindicades des de fa anys pels municipis i Consells Comarcals corresponents, tenen un cost econòmic sensiblement inferior, donarien lloc a uns beneficis econòmics i socials molt superiors i produirien uns impactes negatius, tan ambientals com socials, incomparablement inferiors.
6. Causaria un empitjorament de la qualitat de vida a les poblacions de l'eix Olot ' Vic (Olot, Les Preses, Vall d'en Bas, Joanetes, Sant Andreu de la Vola iSant Pere de Torelló) amb un:
- Augment de la contaminació acústica
- Augment de contaminació atmosfèrica
- Augment d'accidents i la mortalitat en les nostres carreteres
- Afavoriria la penetració de les malalties porcines d'Osona a la Garrotxa
- Un conjunt de factors que aniria en detriment de l'equilibri sectorial que cerca la Garrotxa i del model de turisme sostenible impulsat per l'Associació Garrotxa Terra de Acolliment TurÃstic (AGTAT).
7. El projecte aprovat encara té greus errors tècnics que no s'han pogut esmenar per no encarir encara més l'astronòmica xifra de 162,8 milions d'euros (uns 27.000 milions de pts) d'entre els quals destaquen: un pendent excessiu (8%) a la sortida nord-est, galeria única (desaconsellable en llargs túnels després dels gravÃssims accidents de Suïssa) i un voral exterior inferior al mÃnim reglamentari, fets que el convertirien en una obra vià ria problemà tica, també, des del punt de vista de la seguretat.
8. Fomentaria encara més el transport viari, quan a Catalunya les emissions de CO2 ja han augmentat el 50% des de 1990, és dir, s'han doblat de llarg les emissions que hauria de tenir l'any 2012 per tal d'acomplir els acords de Kyoto de lluita contra el canvi climà tic. Per això, cal impulsar la recuperació, a mig termini, de la connexió ferrovià ria que Olot havia tingut amb Girona i Sant Feliu de GuÃxols i estudiar la possibilitat d'estendre aquesta lÃnia cap a Vic on s'enllaçaria amb la lÃnia Barcelona - Puigcerdà . El tren és el sistema de transport terrestre més sostenible i segur, i segons el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya totes les capitals de comarca catalanes n'haurien de tenir.
9. L'oposició social al projecte de Bracons és à mplia i ha anat en augment, malgrat la propaganda oficial, com han posat de manifest els reiterats actes de rebuig organitzats per la plataforma Salvem les Valls amb ampli suport cÃvic. A més, segons una enquesta realitzada per la mateixa Generalitat (2002) més de la meitat de la població de la Garrotxa considera que aquesta obra seria un 'atemptat ecològic'?.
10. Existeix una considerable oposició polÃtica tant a nivell municipal com parlamentari. Destaca el rebuig de la població local més directament afectada, els ajuntaments de la Vall d'en Bas (Garrotxa) i de Sant Pere de Torelló (Osona) i dels sindicats agraris Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Unió de Pagesos.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes