La marxa del Roine arriba a les terres gironines!

La Marxa del Roine passa per Perpinyà el dimecres 13 de novembre i arriba la frontera el divendres 15. La rebuda de la columna francesa serà a les 9:30 del matí davant de l'ajuntament del Pertús. Tot seguit es continuarà a peu fins a la Jonquera i es farà una roda de premsa als Aiguamolls de l'empordà. La jornada continuarà amb un dinar popular i una visita al parc natural.

L'endemà 16 de novembre hi haurà una xocolatada i una roda de premsa a les 10:00 del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Aquesta marxa s'unirà amb les marxes de l'Ebre el dia 17 de novembre a Xerta-Tortosa, on hi haurà una manifestació contra el PHN i per una nova cultura de l'aigua.

Finalment hi haurà una gran manifestació el diumenge 24 de novembre a València. Sortiran autobusos des de Barcelona i arreu.

La marxa del Roine es farà en un camió oficina, cotxes particulars i a peu en alguns trams.

La marxa de l'Ebre ha rebut una multitudinària acollida a Saragossa i també la del Roine a Nîmes.

El transvasament entre conques genera desequilibris socials i ecològics, fa mal ús d'un recurs escàs afavorint l'excés de consum per a usos no necessaris com ara els camps de golf, les neus artificials, els parcs monotemàtics, les piscines i ajardinaments típics d'altres climes, . . . abandona els recursos locals -pous- al seu deteriorament total, monopolitza la distribució d'aquest bé públic i el privatitza encara més, comporta un augment d'un residu -els fangs- de la seva depuració pel qual el territori no té prou capacitat de càrrega, desenvolupa un model insostenible de gestió del territori i dels seus recursos, augmenta l'agroindustria amb la generació d'aliments en grans quantitats però escassa o nul·la qualitat, empobreix al petit pagès i l'obliga a abandonar la terra, sobresatura la urbanització de la franja litoral per al turisme estacional, transforma els conreus de secà en regadiu, deixa fluir les aixetes il·limitadament per aquells que tenen més poder adquisitiu, . . .

Els transvasaments són la concreció dels processos de globalització en un terreny tan quotidià i necessari com és l'aigua.

Els transvasaments entre conques de diferents països ens fa més dependents en un recurs de vital importància com és l'aigua, avui ens la venen a un preu, demà poden lliurement multiplicar-ho.

En el cas del Roine cal a més afegir que és un dels rius amb menys qualitat i més risc de tot Europa, atès que recull les aigües residuals de una gran part de la indústria química i farmacèutica del país veí, a més de les aigües de refredament de moltes centrals nuclears, té en l'actualitat sediments radioactius i molts metalls pesants difícils de depurar, per la qual cosa únicament 60.000 francesos la utilitzen.

Mentre la meitat de la humanitat no disposa d'accés a l'aigua potable fins i tot en zones on l'aigua és més que abundant com a la conca Amazònica, per manca de recursos per a fer les canalitzacions per a la seva distribució, aquí ens permetem malgastar milions d'euros per a transvasar d'un lloc a un altre, aigua que no necessitem, doncs amb una bona gestió del recurs, amb una nova cultura de l'aigua i amb una prohibició i/o penalització econòmica per als usos abusius, podríem disposar d'aigua per a tots els usos necessaris que genera l'actual població de Catalunya i els seus ecosistemes fluvials.

Crònica de la marxa del Roine al seu pas per Nîmes:

El divendres 9 de novembre la marxa del Roine va passar per Nîmes i va tenir molt bona resposta per part de les entitats franceses. Van participar-hi Les Verts, La Confédération Paysanne, ERN, POT, Longomai (agricultura biològica) i altre gent.

Els participants van estar tota l'estona molt "ben acompanyats" per les forces policials i durant la marxa a peu al costat del canal del Roine que va de Nîmes a Sète, també van ser vigilats en tot moment per gent de BRL; no fos cas que caiguessin al riu.

Durant la jornada es va recollir un flascó amb aigua del Roine per portar-la a València i després retornar-la al seu orígen.

Informació extreta del POT - Plataforma d'Oposició als Transvasaments.

Informació sobre el POT en aquest document i sobre la campanya aquesta pàgina.

Torna a dalt