La seguent notÃcia procedeix d'una de les llistes de correu de Softcatalà : En resposta a la nota de premsa "Posició de CiU en relació a la proposició de llei sobre l'adopció del programari lliure a l'Administració de la Generalitat de Catalunya" Softcatalà vol fer les següents precisions. * Softcatalà no rep subvencions
Softcatalà troba especialment indignant que el Govern català doni a entendre que ha recolzat Softcatalà , quan aquesta associació mai ha rebut cap subvenció (ni les ha demanat) i realitza tota la seva tasca grà cies a la col·laboració de voluntaris que amb el seu esforç personal treballen per la normalització del català a les noves tecnologies davant d'una polÃtica totalment inexistent per part del Govern de la Generalitat en aquest à mbit. Creiem que ja es prou greu que gran part de la responsabilitat de la normalització lingüÃstica recaigui en el voluntarisme com perquè, a més, sobre s'intenti vampiritzar aquesta feina.
* La Generalitat només assumeix el cost de producció del nostre CD-ROM
La única iniciativa de Softcatalà que ha rebut suport de la Generalitat de Catalunya en els últims dos anys ha estat la futura publicació d'un CD-ROM per promocionar l'ús del català del qual la Generalitat de Catalunya s'ha compromès només ha pagar els costos d'impressió.
Aquesta acció s'emmarca en la continua tasca de Softcatalà de fomentar CD-ROM de distribució gratuïta per promocionar l'ús del català i que realitzem periòdicament amb diferents entitats, institucions i governs (com el Balear). Softcatalà no en treu cap profit d'aquests promocions més enllà de la satisfacció de col·laborar a la distribució de programari en català .
* La Generalitat no inverteix en programari lliure
La Generalitat no ha invertit ni un sol cèntim en el desenvolupament de cap recurs lliure en català , incloent-hi programari lliure, i els recursos en català que avui en dia existeixen són grà cies als esforços de persones à nonimes, moltes agrupades a l'entorn Softcatalà , que amb la seva feina han contribuït de manera decisiva a la normalització del català a les noves tecnologies.
* El programari propietari en català es paga car
Els principals recursos propietaris disponibles en català s'han aconseguit a base de subvencions milionà ries. El Govern de la Generalitat no ha tingut cap problema en pagar més de 80 milions de pessetes perquè es realitzés la traducció del sistema operatiu propietari Windows 98 al català , que va aparèixer més de sis mesos tard, i que poques setmanes després va quedar obsolet a l'aparèixer una nova versió de Windows 98.
Tampoc ha tingut cap problema en pagar més de 50 milions de pessetes per a la creació de la versió en català del Yahoo en català , ignorant el teixit d'empreses tecnologiques a Catalunya amb productes similars, com Vilaweb amb el cercador Nosaltres.com, la Teranyina, i molts altres. Amb aquesta iniciativa va ignorar el també la disponibilitat de recursos lliures com el Open Directory project sobre els qual podrien haver basat la seva feina i haguessin representat un estalvi molt important.
També cal recordar, que el projecte Administració Oberta, creat sobre el ja polèmic i fracassat portal Visalus, ha representat una inversió de 20.000 milions de pessetes, molts d'ells en programari propietari, a més de la inversió de més de 3.000 milions de pessetes que ja va representar Viasalus, on bona part dels continguts no eren en català .
El projecte Administració Oberta, que s'ha desenvolupat sobre programari propietari, és incompatible amb la majoria de navegadors que no siguin Internet Explorer (incloent-hi les versions en català del Netscape clà ssic) i ha estat polèmic pels seus problemes de seguretat.
* El programari lliure és una alternativa real
El programari lliure és una a alternativa real, tècnicament viable i econòmicament sostenible, al programari propietari.
* El programari lliure té suport
Els fabricants de programari propietari, en la majoria dels casos, no donen cap garantia més enllà de reemplaçar els discs o manuals defectuosos dels seus productes. Avui en dia empreses com IBM, Sun, Compaq, Dell, RedHat, Suse, Mandrake i moltes altres donen suport i serveis professionals a sistemes basats en programari lliure a usuaris, empreses i institucions. El programari lliure no exclou necessà riament l'ús de programari propietari, al contrari, pot integrar-s'hi o complementar-lo.
* El programari lliure és segur
El programari propietari al no disposar del codi dependència del proveïdor per solucions de seguretat ja que només ell pot fer-ne les millores. El programari lliure al estat sotmès a l'escrutini públic és més senzill de millorar-ne la seguretat. En qualsevol moment, es pot agafar un codi, fer una auditoria de seguretat sobre ell, i certificar el seu nivell.
* Una llengua és més que una etiqueta
Una polÃtica lingüÃstica envers les noves tecnologies no es pot basar únicament en demanar "l'etiquetatge" de productes en català , si no afavorir la creació d'empreses a Catalunya i assegurar la disponibilitat de programari en català .
* L'opinió de SoftcatalÃ
En opinió de Softcatalà , el Govern no ha tingut mai una polÃtica viable en noves tecnologies. Les polÃtiques orientades al consum enlloc de la producció han fracassat, emprobrint la cultura catalana i el teixit empresarial a Internet, i ens han abocat al consumisme massiu de
productes i continguts foranis. No hi ha cap empresa representativa del sector amb seu a Catalunya, la indústria del paÃs en aquest sector és mÃnima. Les privatitzacions dels serveis tecnològics de la Generalitat han estat un fracà s quan no un escà ndol. El cable ha fracassat i no hi ha competència real en banda ampla.
Sobre SoftcatalÃ
Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informà tic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català , podeu consultar el seu lloc web a www.softcatala.org.
----------------------------------------------------------------------
Posició de CiU en relació a la proposició de llei sobre l'adopció del programari lliure a l'Administració de la Generalitat de Catalunya
El grup parlamentari de CiU rebutja la proposició de llei presentada per ERC sobre l'adopció del programari lliure a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, perquè entén que l'eina legislativa emprada no és la més adient per
al cas, atès que la Generalitat ja treballa en el foment del programari lliure. La Generalitat de Catalunya treballa en el foment del programari lliure. El Govern de la Generalitat, a través del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació i del Departament de Cultura, està recolzant diferents iniciatives de col·lectius promotors del programari lliure i de la seva adopció i normalització. AixÃ, l'Associació coneguda com a Softcatalà (http://www.softcatala.org) rep el recolzament explÃcit de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació en diferents iniciatives. La darrera ha estat la promoció i futura distribució del paquet de programari ofimà tic conegut com OPENOFFICE, que és la versió de codi lliure (llicència
GPL), del conegut paquet StarOffice, elaborat i comercialitzat per la companyia SunMicrosystems.
Alhora, està previst que l'arquitectura de la plataforma que s'ha configurat per a l'Administració Oberta de Catalunya sigui compatible amb els diferents sistemes operatius i programaris (siguin de codi tancat, propietari o obert),
de manera que s'hi pugin prestar els serveis previstos en la filosofia del portal a través de qualsevol tipus de plataforma de programari. El Govern, amb aquests i altres fets, vol demostrar el seu compromÃs amb l'evolució tècnica i social de les noves tecnologies, i també en l'adaptació de l'administració a les noves tendències. Tanmateix, el govern no pot oblidar que, en primer lloc, ha de vetllar per la seguretat dels seus sistemes i de la informació que gestiona, alhora que ha de conjugar-ho amb un cost raonable i la garantia de mantenir aquests sistemes i informació pel futur (és a dir, no pot tancar-se a la possibilitat de no poder migrar a altres sistemes més avantatjosos).
Els motius que han portat aquest posicionament de CiU davant la proposició de llei presentada pel grup d'ERC, se centren en:
El text objecte de l'informe ja va ser rebutjat al Congrés dels Diputats.
En aquest sentit, hi ha a l'argumentació que es realitza en la exposició de motius que justifica la presentació de la proposició de llei, algunes afirmacions que podrien dur a confusió:
Optimització de la inversió. S'ha de tenir en compte que quan es compra una llicència d'un producte informà tic, s'està comprant i pagant el preu de la qualitat del servei, és a dir la garantia de que algú respondrà davant de qualsevol problema que pugui sorgir en la utilització de la llicència. Sovint quan s'utilitza el programari lliure, l'autor no es responsabilitza del que pugui passar amb la seva utilització. Si es vol que això es garanteixi llavors s'ha de contractar a una empresa especialitzada el desenvolupament d'una aplicació basada en programari lliure.
La innovació tecnològica no és una exclusiva del programari obert; la innovació es pot produir tant en la utilització i desenvolupament d'una aplicació propietà ria com en una de lliure. Els criteris per desenvolupar millores no acostumen sent de tipus autocrà tic, si no que s'acaben aplicant criteris empresarials i de qualitat, en definitiva es tracta de trobar el millor professional que en faci la millora. La decisió de si aquestes millores poden ser difoses gratuïtament és una decisió que ha de prendre el desenvolupador de l'aplicació o la millora, que és qui ostenta els drets de propietat intel·lectual, i en cap cas és obligatori fer-ho.
La utilització de programari lliure no garanteix la privacitat de les dades que manipuli. En el cas del programari propietari l'autor queda clarament identificat, i per tant davant de qualsevol il·legalitat es pot perseguir legalment a l'autor. En canvi en el programari obert, al tenir
tothom accés al codi, pot succeir que sigui molt mes vulnerable als atacs.
Ã?s cert que des del punt de vista lingüÃstic el programari obert facilita la localització idiomà tica, ara bé, això no eradica el bilingüisme, en aquest cas l'anglès, ja que si es vol fer la distribució del programari obert desenvolupat aquest s'ha de documentar en anglès. El foment de la llengua pròpia s'ha de fomentar a partir d'imposar la obligatorietat de que qualsevol producte que es comercialitzi a Catalunya estigui degudament etiquetat en català , sistema que d'altres països com Dinamarca o Holanda han imposat a Microsoft
Com a conclusió es pot afirmar que:
Es considera equivocat interpretar, tal i com s'articula en el text de la disposició, que el foment de la utilització del català en el programari fos única i exclusivament viable si s'utilitza el programari obert. Podem trobar exemples de programes propietaris que s'han desenvolupat en català , aixà com la voluntat del govern de dur a terme accions en aquest sentit, com ara la recent resolució del govern sobre la traducció del programari d'Adobe.
Barcelona, 25 d'octubre de 2002
GRUP PARLAMENTARI DE CONVERGÃ?NCIA I UNIÃ?
----------------------------------------------------------------------
Més informació sobre la proposta de llei presentada al Parlament per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, aquÃ
Més sobre la notÃcia de l'enrenou de Softcatalà i CIU al portal d'ERC i a Vilaweb
El mateix comunicat el podeu llegir també al EL Racó CatalÃ
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes