Campanya d'Objecció fiscal 2009

Aquests dies de maig i juny s'estant realitzant les declaracions de Renda de l'any 2008. Fem un recordatori i una crida a tothom a fer l'objecció fiscal a la despesa militar de l'Estat Espanyol. L'any passat el govern espanyol va destinar ni més ni menys que l'astronomica xifra de 68,68 milions d'€uros diaris en armament, investigació i manteniment de l'exèrcit - segons un estudi d'en José Toribio Barba a partir dels pressupostos inicials de l'Estat i la despesa finalment liquidada cada any, un augment mitjà del 15-20%.

La maquinaria de guerra a la nostra societat és enorme i cal que tothom prengui conciència de la gravetat d'aquesta situació d'escalada armamentística mundial. Una manera ben sencilla i eficaç de passar a l'acció és negar-nos a pagar tota aquesta vergonya i desproposits amb els nostres impostos.

Per fer l'objecció fiscal cal seguir els següents passos:

  • Primer pas - calcular la quantitat a objectar i omplir els fulls de la declaració de renda.

L'objecció fiscal es concreta quan s'omple l'imprès que subministra l'Agenda Tributària en fer la declaració de renda. Quan s'arriba a la quota líquida, hi ha caselles per fer deduccions de renda. Es pot utilitzar una d'aquestes caselles (no utilitzades, per exemple la casella 745 o 746) i posar-hi a sobre "per objecció fiscal" indicant-hi l'import objectat que pot ser:

- Una quota percentual: el % destinat a despesa militar del pressupost general de l'Estat espanyol a l'any 2008 ha estat del 5,42%, i nosaltres descomptarem aquest mateix percentatge de la quota líquida.

- Una quota fixa, que es proposa que sigui de 84 euros, però que pot ser la quantitat que es desitgi.

 

  • Segon pas - fer l'ingrés de la quantitat desviada.

El millor és anar a la nostra oficina bancària i fer un ingrés al projecte alternatiu proposat, o bé a la entitat que nosaltres vulguem. Demanem el comprovant de l'ingrés.

 

  • Tercer pas - omplir la instància

Amb la declaració de renda, hi adjuntarem una instància al delegat/da d'Hisenda al·legant els motius de l'objecció de consciència a la despesa militar. Comunicarem el total desviat i hi afegirem el rebut de l'ingrés alternatiu. [models d'instància]

 

  • Quart pas - presentació de la declaració - millor si és col·lectiva-

El millor es presentar-la a la Delegació d'Hisenda que tingueu més a prop. També ho podeu fer a la vostra oficina bancària.

 

  • Cinquè pas - omplir el full de cens

Un cop feta aquesta tramitació es comunica a l'organització de la campanya d'objecció fiscal, a fi de tenir-nos censats per finalitats estadístiques pròpies. A Catalunya l'any 2006 unes 1700 persones vàren fer l'objecció fiscal i a les comarques gironines van ser unes 100 persones. Aquí.

Per a les persones que per qualsevol motiu no fan declaració de la renda, hi ha la quota zero, que consisteix a lliurar els papers de la declaració de renda en blanc, emplenant les caselles esmentades anteriorment i reclamant els diners que per via indirecta cobra l'Estat en impostos.

Quan la declaració és positiva Hisenda pot reclamar l'import que s'ha deixat d'ingressar, aleshores s'inicien les corresponents al·legacions i posteriors recursos. Per seguir aquests passos és aconsellabe assessorar-se. >>


Més informació:

http://www.nodo50.org/casc/

http://www.solidaries.org/ofiscal/index.htm

http://www.centredelas.org/

http://justiciaipau.org/siof/cprincipal.htm

http://elsud.org/node/1485

http://www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article27083

Torna a dalt