Xerrada sobre els fets de Grècia a la màquia

Des d'elsud.org hem fet un resum de la xerrada que es va realitzar dimarts passat al centre social la Màquia de Girona sobre els fets d'aquest final d'any a Grècia. La xerrada va ser molt interessant i va aplegar una cinquantena de persones. Vam poder escoltar, preguntar i debatre sobre la insurrecció que està vivint aquest poble amb un company grec dels moviments socials que ha viscut la revolta de primera mà.

Primer es va explicar com va succeir l'assassinat de l'Alexandros Grigoropulos. L'assassinat d'aquest noi de 15 anys a sang freda per un policia va passar el dissabte 6 de desembre al vespre al barri d'Eksarchia d'Atenes. Aquest barri es conegut per les seves lluites populars i socials i la policia té l'ordre de no actuar massa directament per no provocar aldarulls i evitar la resposta organitzada dels moviments socials. Aquest dissabte 6 de desembre de 2009, després d'una petita discussió aïllada entre un grupet de joves i una patrulla de dos policies, aquests van disparar a mort contra un d'ells. Hi han testimonis presencials i fins i tot un vídeo que demostra que els fets no es desenvolupen en un situació d'aldarulls i que els policies fugen tot seguit amb el cotxe.

L'esperada resposta no va tardar en arribar i aquell mateix vespre va esclatar la revolta pels carrers d'Atenes. Aquesta primera resposta va ser protagonitzada pels grups anarquistes amb batalles campals contra la policia i els símbols capitalistes i bancs. La insurrecció s'anava estenent per tota la ciutat a mesura que es coneixia la fatal noticia. Aquests moments són difícils d'explicar, foc, ràbia, dolor...

La manifestació de l'endemà al migdia va aplegar unes 5.000 persones i ja comptava a més a més amb el suport i participació d'organitzacions de l'esquerra extraparlamentària i d'alguns sindicats. Aquests primers dies de revolta la situació del país estava totalment fora de qualsevol control. 

A la tarda d'aquest diumenge la revolta i la indignació ja s'havia estès per totes les ciutats de Grècia. Els missatges de mòbil entre els estudiants s'havien multiplicat. El dilluns a les 8 del matí tots els estudiants van optar per no entrar a les aules i marxar en manifestació cap a les comissaries, moltes van ser assaltades, apedregades, pintades, etc. En aquest moment es creen assemblees, comissions de treball i els estudiants s'autorganitzen.

El dilluns a la tarda hi va haver una nova manifestació a Atenes amb la participació de més de 10.000 persones on també hi hagué disturbis i enfrontaments amb la policia. El poble sencer sentia un odi i menyspreu cap als policies degut a l'assassinat de l'Alexis i a la impunitat acumulada durant tant de temps per aquest cos repressor de l'Estat. 

La revolta començava a agafar més força i a sumar sectors més amplis de la població, un bon seguiment de la vaga general de dimecres, ocupacions de les universitats, assemblees de barris, absolutament tots i totes les estudiants al carrer, un massiu funeral del dimarts novament acompanyat d'enfrontaments amb la policia, ... La revolta ha viscut tot tipus d'accions; irrupció en el teatre nacional per exigir la llibertat dels detinguts, penjar bosses d'escombraries a l'arbre de Nadal d'Atenes, manifestacions i moments de disturbis (cotxes policials, bancs, multinacionals i edificis públics cremats, alguns saquejos, enfrontaments amb la policia,...). Malgrat que la premsa oficial hagi intentat dividir entre els violents i els pacífics per criminalitzar i frenar la revolta, el cert és que no ho ha aconseguit perquè aquesta aglutina sectors socials amplis que mai s'haurien implicat en la lluita social.

No ha estat tan sols l'assassinat de l'Alexandros el que ha desencadenat tota aquesta resposta. Grècia viu una conflictivitat social molt elevada; nombrosos escàndols polítics, corrupció quotidiana, abusos de poder, una taxa d'atur de les més elevades d'Europa, una vida diària molt cara, alt index de pobresa i tot això aguditzat per l'actual crisi econòmica global. Tot aquest descontentament ha explotat aquests dies i per això la revolta ha agafat força amb l'esperança de què es produeixin canvis socials i construir contrapoder.

L'Estat ha detingut centenars de persones, ha utilitzat tones de gasos lacrimògens cancerigens (sense mascares de gas era impossible estar a primera línia dels enfrontaments), ha aplicat la llei antiterrorista als detinguts,Un cop passades dues setmanes la repressió va començar a endurir-se. En aquests moments hi ha 35 persones preses. L'Estat també ha aprofitat la major fragilitat social i precarietat de les persones immigrades per a practicar detencions, tortures i deportacions.

Aquests dies de festes la situació està més tranquil·la però ni molt menys sota control. En aquests moments es realitzen accions de sabotatge i solidaritat amb els detinguts més preparades. El proper divendres 9 de gener es reprendrà la revolta en els instituts i universitats amb la jornada de vaga per l'homenatge al professor Temponeras, assassinat l'any 1991 per la ultradreta.

Els policies que van assassinar a l'Alexandros van ser empresonats al cap de quatre dies després d'estar en disposició policial des del primer dia. La seva defensa esta intentant excusar l'assassinat i així aconseguir atenuar la seves penes de cara al judici. Els seus tristos arguments són que tot va ser un “malentes”, que no estan gaire bé del cap i fins i tot que la bala primer va rebotar en algun indret.

Aquest és un resum de la xerrada, ...segur que aquests dies han passat moltes més coses a Grècia i que es van explicar més experiències i anàlisis durant la xerrada. Nosaltres hem recollit aquestes, Es va finalitzar al cap de més de dues hores amb un passi d'imatges de la revolta, amb aplaudiments i una mica de pica pica.

Alexandros, el millor homenatge continuar la lluita!

 


 

[autoria de les fotografies desconegut, extretes de la xarxa]

 


+ info: 

http://www.alasbarricadas.org/noticias/

http://www.nodo50.org/La-policia-asesina-a-un-joven.html

http://grecia-libertaria.blogspot.com/

http://www.kaosenlared.net/especial/revolucionengrecia

http://www.lahaine.org/index.php?p=13019

http://www.solidariasgrecia.org/

Torna a dalt