Entrevistes a l'advocat i als encausats per la crema de fotos del rei

Foto advocat

Nom: Benet Salellas

Advocat dels encausats per la crema de fotos del rei

- Sembla clar el caràcter polític del judici; tindreu la oportunitat de posar sobre la taula elements per denunciar-ho?

Hi ha diferents moments per fer-ho, suposo que els encausats ho manifestaran en algun moment de les seves declaracions i també en l'ús de la darrera paraula. A mi em correspon denunciar les manifestacions jurídiques d'aquest caràcter polític del procés i la marcada situació desigual en relació amb la fiscalia en què sempre ens trobem en aquests casos. Per exemple s'haurà d'explicar per la via de les qüestions prèvies que s'exposen a l'inici de la vista que se'ns ha limitat el dret de prova quan no s'ha acceptat la petició que vinguessin de testimonis al judici el rei i la reina o la directora de TVC i el del diari El Punt. També s'ha d'explicar que la investigació policial s'ha basat únicament en treballs periodístics, la majoria dels quals han estat obtinguts coaccionant i fent xantatge als mitjans de comunicació, la qual cosa suposa un greu atac a la llibertat de premsa i el dret a la informació. Incidirem finalment en aquest apartat en la qüestió dels fitxers policials, que ja hem posat de relleu altres vegades, i en com la policia emmagatzema moltíssima informació sobra la vida política i social dels ciutadans que després és utilitzada com a criteri per a "seleccionar" els imputats en un procés judicial. Més enllà de les qüestions prèvies i ja com a tema de fons no podem oblidar que la defensa de la llibertat d'expressió és una consigna política incomparable.
 

- Després de la condemna d'en Met i l'Enric semblava clara la condemna als 16 imputats que jutjaran el dia 19; recentment hem sapigut que s'ha arxivat gairebé tota la resta de casos per injúries a la corona, canvia això l'escenari amb el qual afronteu el judici?

A veure, no es pot perdre de vista que la condemna d'en Met i l'Enric no és ferma. De fet, el Ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional es reuneix el dia 30 d'octubre per resoldre el seu recurs. Per tant, sí que sabem el criteri de Vàzquez Honrubia i que ell els condemnarà però també ho és que el debat jurídic només ha començat i que caldrà veure com acaba tot plegat aquí i si no, al Tribunal dels Drets Humans d'Estraburg. També cal atendre al fet que en ser un judici polític en qualsevol moment pot canviar l'interès de l'Estat en aquest tema i modificar el sentit de les resolucions judicials. Aquest darrer aspecte i la voluntat de no generar més enrenou és el que podria explicar l'arxiu de la resta de casos d'injúries a la corona. Però, com sempre, hem de recordar que el cas gironí és més especial perquè és el focus d'origen de la moguda i per tant ha de ser exemplarment castigat. 

 Nom: Nuri Brugada

Portaveu dels encausats per la crema de fotos del rei

- Com afronteu el judici de Madrid? Quina actitud penseu tenir respecte al procés?


Doncs amb ànims, gràcies a la solidaritat rebuda des del primer moment crec que ens sentim amb força per fer front a un procés clarament polític. Tenim clar que serem condemnats a pagar una multa per injúries a la corona, però també tenim clar que tot plegat forma part de la voluntat de l'estat espanyol de castigar, una vegada més, les idees polítiques.


- Aprofitareu per a denunciar el caràcter polític del procés?

Aprofitarem el ressó mediàtic per denunciar tot el procés i per denunciar, també, els fitxers policials que utilitzen els mossos d'esquadra per enviar-nos a l'audiència nacional espanyola. Sabem que el jutge que ens toca no ens deixarà parlar gaire i, a més, es podria tornar a donar la situació d'indefensió que van patir en Jaume i l'Enric en el primer judici, però tot això només juga al nostre favor en el sentit que es tornarà a fer evident el caràcter polític del procés.


 

Foto encausatNom: Lluís Sala

Encausat per la crema de fotos del rei.

- Fa unes setmanes la CUP va presentar una moció a l'Ajuntament de Girona a favor vostre que ni es va discutir. Com valoreu el paper de les institucions catalanes respecte a tot el procés? Heu rebut algun tipus de solidaritat?


Jo personalment el valoro negativament. De fet són les mateixes institucions catalanes les que han demostrat ser molt poc raonables. Ara, quan ja ni la pròpia Audiència Nacional està interessada en els diferents casos d'injúries a la Corona, els Mossos continuen passant informes. Ho vam veure fa pocs dies amb els quatre imputats pels fets de l'11 de setembre de Barcelona - les denúncies contra ells van ser arxivades o trameses als Jutjats ordinaris -. Darrera dels Mossos, és evident que hi ha uns comandaments polítics que haurien de respondre sobre la motivació que els du a actuar amb tant de zel contra expressions que potser fa dos anys haguessin quedat indavertides. El poder sembla que sempre busca una forma novedosa de perseguir els seus oponents. Les lleis es flexionen per perseguir la dissidència. Altra cosa, com dèieu, és el paper jugat per l'Ajuntament de Girona. En alguns moments entenc que simplement s'ha vist desbordat per la situació (com en la manifestació del 16 de setembre del 2007 a la plaça del Vi, en què hi havia centenars de Mossos, en un desplegament mai vist). D'altres cops, en canvi, han actuat amb els prejudicis de sempre contra els sectors contestataris de la ciutat. En canvi, sobre la solidaritat rebuda per les institucions, la cosa té diferents intestitats. Hi ha Ajuntaments que moguts per mocions de la CUP o de grups de suport han aprovat ressolucions realment dignes, que critiquen la mateixa existència de l'Audiència Nacional. Però en tot cas aquestes expressions són mínimes. La majoria d'accions institucionals "solidàries", en canvi, no són tals, ja que sempre oposen reserves ètiques sobre la nostra forma de protesta (la crema de fotografies) o, en algunes ocasions, fins i tot intenten demanar respecte per l'acció de la justícia espanyola. Això, en tot cas, no és solidaritat.
 

- No està clar com els Mossos d'Esquadra van poder-vos identificar, i sempre quedarà el dubte de l'existència de fitxer policials; enteneu que la responsabilitat transcendeix la policial i també és política? en aquest cas, denunciareu durant el procés aquesta responsabilitat política?

Evidentment. La responsabilitat és política. Són els comandaments polítics els que els toleren. Però hi ha un joc polític, entre els quadres policials afins a CiU i els comandaments d'IC, que impedeix avançar en res pel que fa a l'esclariment d'escàndols. El coorporativisme és absolut, en aquest cos. Ja ho vam veure en l'afer dels kubotans, per exemple. En tot cas, jo crec que si bé IC n'és plenament responsable, perquè en té la responsabilitat política però en canvi és totalment incapaç d'aturar aquestes pràctiques. No sabem si ho volen fer, tampoc. En tot cas, cal dubtar-ho perquè els posicionaments públics dels alts càrrecs d'IC generalment han estat força durs contra els moviments polítics que han rebut les atzaigades policials. En el judici, això sortirà perquè de fet hauria d'invalidar d'arrel el procés. No pots enviar a 16 persones a judici, acusar-les d'injúries a la Corona, demanar-los-hi 3.700 e. de multa i  tot això fer-hi amb proves aportades de forma il·legal. És escandalós i cal ser contundents, en aquest punt. És important no deixar de denunciar-ho, i arribar fins on calgui. Perquè els arxius polítics són molt perillosos i de fet ens demostren que hi ha estructures i formes de compartir el poder que no han variat a l'Estat espanyol d'ençà del règim franquista.


 

Nom: Mostafà Shaimi

Encausat per la crema de fotos del rei.

- Quins són els motius de fons que us van dur a iniciar aquesta campanya contra la monarquia?

Els motius són molts, en primer terme defensar la llibertat d'expressió de dues persones que van expressar el seu rebuig a la monarquia, creiem que qualsevol individu ha de tenir la lliberta d'expressió garantida. Segon, que la institució de la monarquia és una institució que no te cabuda en la democràcia, nosaltres pensem que les monarquies han de desaparèixer, aquí i a tot arreu. En tercer terme hem de parlar de la repressió de l'Estat quan un grup de persones qüestionen alguns aspectes del sistema.


- Ara, quan falten unes hores per a començar el judici, creus que encara són vigents els motius de la crema de fotos del rei?

Els motius continuen vigents, perquè són motius que tenen a veure amb aspectes estructurals d'una societat anomenada democràtica, llibertat d'expressió, lluitar contra una institució antimonàrquica, lluitar contra la repressió de l'Estat.

 

Torna a dalt