Situació crítica dels presos polítics maputxes

Última hora del conflicte maputxe: es demana enviar emails de protesta (model i adreces més avall)

Senyors Bisbes, és ètic deixar morir als maputxes en vaga de fam?
(per Lucía Sepúlveda, periodista)
Després d'ocupar durant algunes hores la seu del bisbat de Santiago, activistes pro-maputxes van aconseguir que autoritats de l'Església Catòlica de la capital es comprometessin a intervenir a favor dels maputxes que avui compleixen 78 dies en vaga de fam a Angol (Novena Regió). Patricia Troncoso i Hèctor Llaitul romanen alternativament a la Unitat de Tractament Intensiu de l'Hospital d'Angol i a les cel·les de la presó local. Fins a ara la Conferència Episcopal Xilena, organisme col·legiat de l'església, no ha emès cap pronunciament públic al respecte. La seva intervenció a favor d'un salari ètic pels treballadors va semblar marcar una postura de major compromís social, però en aquest cas no s'ha donat a nivell de la jerarquia. Només el Bisbe de Temuco, Camilo Vial, va intervenir, però la seva mediació per ara no ha donat cap resultat. Tres dels maputxes condemnats, José Huenchunao, Jaime Marileo i Juan Millalén van deixar la vaga de fam després de 67 dies, quan van obtenir la promesa d'un diàleg amb la participació del bisbe Vial, el govern i els seus familiars. Els manifestants d'avui es van entrevistar amb el secretari de la Pastoral Social, Sebastián Aguirre, i van assolir incloure una cita per d'aquí deu dies dins l'atapeïda agenda del mediàtic vicari de la Pastoral Social i dels Treballadors, Rodrigo Tupper. A la tarda es va realitzar una nova marxa per carrers cèntrics en suport de les demandes dels vaguistes. Entre la desena de detinguts per forces policials, que van actuar amb la violència acostumada, hi havia la senyora Luisa Toledo, mare dels germans Vergara Toledo assassinats durant la dictadura.

 

L'estratègia del govern.


En declaració pública datada el 26 de desembre, donada a conèixer avui pel col·lectiu de familiars, Patricia Troncoso i Hèctor Llaitul expressen: "L'Estat Xilè ens està fent objecte d'una tortura encoberta, perquè els seus funcionaris no tan sols no han escoltat les nostres demandes, sinó que a més a més han apostat, com a estratègia, desgastar-nos física i psicològicament, fins al límit de la nostra resistència. Per això ens porten cada dos dies a l'hospital, per a injectar-nos sèrum i així fer-nos sobreviure, davant la mirada i la desesperació de les nostres famílies. Mentrestant ells esperen, còmodament, que desistim de les nostres demandes."


Els vaguistes es pregunten: "Per què no ens han hospitalitzat a la força, si ja fa un mes que van rebre el suport legal per fer-lo, quan la nostra salut ja ho demanava? No serà que el seu objectiu real és aniquilar-nos lenta i silenciosament?"


Pels vaguistes de fam, això mostra que la decisió de la Presidenta Bachelet és "governar pels poderosos, defensant, per sobre de tot, els interessos de les forestals, dels latifundistes i de tots els inversionistes capitalistes que carreguen contra el nostre Poble, fins i tot per sobre de la vida humana." Hores després, els presos eren novament internats a l'Hospital d'Angol i es coneixia el seu informe mèdic. Llaitul mostrava una baixa de 26 quilos de pes, estava deshidratat, amb múltiples rampes i molt dolor dorsal.

 

Indiferència total.


A Santiago, aquest mateix dimecres 26, quan es va interpel·lar l'advocat del Ministeri d'Interior Jorge Morales, per part de Roberto Troncoso, pare de Patricia Troncoso, el funcionari li va comunicar que no hi havia cap resposta del Ministre Belisario Velasco a les demandes maputxes. Quan Roberto Troncoso, que havia estat convocat a Santiago expressament per això, li va preguntar "Llavors, hauré de tornar a Angol per veure com es mor la meva filla?", el funcionari va respondre "Així serà llavors, doncs". La infructuosa gestió va ser relatada immediatament pel pare de Patricia als familiars a Angol, que van percebre la seva angoixa i dolor.


Sobre les converses Velasco/monsenyor Vial, don Roberto ha anat viatjant entre Santiago, Chillán (on resideix) i Angol, a l'espera de la concreció del diàleg promès. L'operació de desgast s'estén també cap als familiars, ja que en el seu cas es tracta d'una persona diabètica, propensa a sofrir vessaments que agreujarien la seva disminuïda capacitat visual. Per cada viatge ha de fer col·lectes ja que els diners escassegen en aquestes famílies. L'esposa de Llaitul, Pamela Pessoa, ha de mantenir el seu treball per tal de poder alimentar als seus quatre nens, Lautaro (13 anys), Ernesto (11), Neyen (9) i Pelentaru (3).

 

Nova detenció.


Al mateix temps, el 26 de desembre, Carabiners de la Tercera Comissaria de Carabiners de Cañete va detenir al lonko Maputxe de la comunitat Pascual Koña, Avelino Meñaco Lincopi. El comunero maputxe, que sustent una família que ha estat constantment colpejada per la repressió per defensar els seus drets polítics i territorials, és acusat de participar de la crema d'una cabanya en el sector Antalafquen a la vora del llac Lleu Lleu el passat 12 d'octubre.

Va Ser formalitzada pel tribunal de Garantia de Cañete, que va ordenar mantenir-lo en presó preventiva a Lebu durant el temps que duri la investigació: quatre mesos.. El fiscal a càrrec de la investigació, Luis Morales, va assegurar que existeixen dos testimonis protegits que diuen estar segurs d'haver vist al comunero encapçalar l'atac incendiari, fet desmentit pel lonko. Els testimonis "protegits" van ser utilitzats també en el judici que va condemnar a Patricia Troncoso i constituïxen una de les irregularitats denunciades per organismes internacionals de drets humans. Es tracta de testimonis sense rostre que a més a més van rebre diners i espècies per part de funcionaris del govern abans del judici.

 

Model de carta per enviar a les autoritats xilenes:

Señores/as del gobierno,
quiero manifestar mi preocupación por el estado de salud en el que se encuentran los comuneros mapuches en huelga de hambre, en especial el caso de Patricia Troncoso. Debido a la escasa información disponible sobre la movilización que con toda legitimidad emprendieron, me permito preguntarles como común ciudadana ¿qué están haciendo cada uno de uds. para evitar que estas personas de la etnia mapuche mueran en la huelga de hambre que emprendieron?
Están siendo juzgados bajo leyes heredadas de la dictadura, en especial la ley antiterrorista y ellos demandan que la acción de "quema de pastizales" no sea considerado un delito terrorista ya que no se tipifica como "generar el terror en toda la población". Antes bien, su accionar obedece CLARAMENTE a una intencionalidad política.
Sus reivindicaciones son justas y legítimas, sin embargo tienen nulo o casi nulo eco en las filas del gobierno. La movilización de los hermanos/as mapuche sobrepasa el tema jurídico y se ha vuelto un tema de simple humanidad. Sus vidas están en peligro por lo que urge que el gobierno dé alguna solución concreta para que ellos/as puedan deponer la huelga de hambre.
Esperando de uds. alguna acción concreta, me despido cordialmente.
Misión Permanente de Chile ante las Naciones Unidas en Ginebra, 58, Rue de Moillebeau (4º piso),
CH-1209, Ginebra, Suiza. fax: + 4122.734.52 . 97,
misionchile@misginchile.org
Misión de Chile ante la Unión Europea, Rue des Aduatiques, 106,
1040-Bruxelles, Belgica
Fax.: +32 (02) 736 49 94,
embachile@embachile.be
Sra. Michelle Bachelet Jeria , Presidenta de la República, Palacio de La Moneda, Santiago, Chile.
Fax: (+562) 690 4958 , opinion@presidencia.cl , internet@presidencia.cl ,
mhansen@presidencia.cl
Sra. Paulina Veloso Valenzuela, Ministra Secretaría General de la Presidencia , Palacio La Moneda, 1160 Entrepiso, Santiago, Chile,
fax: + 562. 69.04.329, gjoignant@minsegpres.cl

Sr. Belisario Velasco Barahona, Ministro del Interior, Palacio La Moneda s/n, Santiago de Chile,
fax: (+562) 69 68 740,
lguzmanp@interior.gov.cl (contacto de prensa)
Sr. Isidro Solís Palma , Ministro de Justicia, Morandé 107, Santiago Casilla 21, Santiago, Chile, fax: (+562) 698 70 98, minju@reuna.cl ; minju@minjusticia.cl ; rmadrid@minjusticia.cl
Sr. Alejandro Foxley Rioseco, Ministro de Relaciones Exteriores, Catedral 1158, Piso 3, Santiago, Chile,
fax: (+562) 696 87 96, minrel@minrel.cl ; mdelaguarda@minrel.gov.cl

Don Eduardo Klein Koch, Intendente IX Región La Araucanía, Bulnes 590, piso 2, Temuco, Chile,
fax: +56 45 208630 o +56 45 208218,
intaraucania@interior.gov.cl
Sr. Tucapel Jiménez F., Presidente Comisión de DDHH, Nacionalidad y Ciudadanía de la Cámara de Diputados, Chile tjimenez@congreso.cl
Senador Sr. Carlos Ignacio Kuschel Silva, Presidente de las Comisión de DDHH, Nacionalidad y Ciudadanía del Senado, Chile
ddhhsen@senado.cl

Mira també:

Torna a dalt