Coincidint amb l’exposició Ramon Barnils, periodista de referència presentem un cicle de projeccions i debats(1,2,3,4) que pretenen reflexionar sobre la situació del periodisme a l’actualitat i que tenen com a nexe la figura de Barnils, ja sigui a través del seu llegat en la manera d’entendre el periodisme, com en la seva vessant més personal. Existeix avui en dia periodisme d’investigació? Es pot escriure o fer periodisme sense tabús, crític i rigorós i al marge de pressions polítiques, judicials...?
Ramon Barnils i Folguera (Sabadell 1940 - Reus 2001), paradigma del periodisme combatiu, va col·laborar en nombrosos diaris com Tele/eXpress, Avui o La Vanguardia, a revistes i a les agències de notícies Europa Press i EFE, on va impulsar el primer servei de notícies en català. Va ser, però, especialment conegut per participar en programes de gran audiència de Catalunya Ràdio on no deixava indiferent ningú, com El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico o Postres de Músic. Va ser també professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1976 i 1985 i de redacció periodística a l’Escola de Disseny i Art Eina de Barcelona de 1982 al 2000.
El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa més de deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que comparteixen una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans. Des de llavors, duen a terme múltiples activitats de temàtiques diferents dins de l’àmbit del periodisme.
La construcció d’un documental d’investigació
Xavier Montanyà, periodista i realitzador de documentals, conversa amb Imma Merino, periodista i crítica de cinema, després de la projecció de Memòria Negra. Es tracta d'un documental que explica la colonització espanyola de la Guinea. Tal com es veu en la cinta el franquisme va exportar-hi de tot: el toreig, el catolicisme, feixisme a les escoles o processons de Setmana Santa calcades a les de Sevilla. El documental també narra com l’Estat espanyol ha oblidat aquest passat i en canvi manté relacions amb la dictadura d’Obiang a causa dels pous de petroli que el país conté. La cinta inclou entrevistes amb Manuel Fraga, que va encapçalar les negociacions per aconseguir la independència del país l’any 1969 i també amb Manuel Trevijano, que va ser l’advocat del president Macías, i que a mitja entrevista s’aixeca i se’n va, ofès per les preguntes.
DIA Dimecres 12 de desembre
HORA 19.30 h
LLOC Aula Magna
David Bassa, periodista i director de Terra Lliure, Punt final, conversa amb Rita Marzoa, periodista radiofònica, després de la projecció d'aquest documental. És el primer que explica tota la història de l’organització independentista armada més duradora de la història recent de Catalunya i recull les visions de vint-i-sis dels seus protagonistes. El volum d’informació que aporta aquest documental ha fet, que a petició del món acadèmic, s’hagi editat el llibre Terra Lliure, punt final. Però tot i la bona acollida de l’audiència, l’emissió i la posterior edició del llibre han trasbalsat el món polític i ha generat una sorollosa polèmica mediàtica, que acabat amb un controvertit informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).
DIA Divendres 14 de desembre
HORA 19.30 h
LLOC Aula Magna
Presència i absència de Ramon Barnils
Marc Recha, cineasta, conversa amb Imma Merino, periodista i crítica de cinema, i Guillem Terribas, llibreter, a propòsit de Dies d’Agost, després de la projecció del film. Dies d’Agost mostra el viatge que el director del film va fer un mes d’agost per les Terres de l’Ebre acompanyat pel seu germà bessó, David, mentre rumiava com ordenar el material (un munt d’entrevistes enregistrades) a propòsit de Ramon Barnils, a qui va conèixer a principis dels noranta, pocs anys abans de la mort del periodista, mentre aquest continua explicant històries (sovint relatives a l’esperit de llibertat de la república) que s’havien oblidat o que ningú volia recordar. Barnils va fent-se present en aquest viatge de comunió lliure i a voltes mandrosa amb una naturalesa alhora amenaçada.
DIA Dimarts 18 de desembre
HORA 19.30 h
LLOC Aula Magna
És possible un periodisme lliure?
Els periodistes Assumpció Maresma (Vilaweb) i David Fernández (setmanari Directa i Plataforma per l'Egunkaria), el filòsof Josep Maria Terricabras, i els
escriptors i articulistes Lluís Muntada i Josep Maria Fonalleras debaten sobre la censura i l’autocensura. També tractaran si és possible fer un periodisme rigorós i equànime contra el dirigisme. Recents episodis de ressions polítiques, econòmiques i jurídiques qüestionen la llibertat d’expressió. Exemples clars en són la pressió exercida al fotògraf gironí perquè lliurés a l’Audiencia Nacional les fotografies sobre la crema de fotos, el judici i posterior condemna al dibuixant i al guionista de la portada de la revista el Jueves, l’assassinat de la periodista russa Anna Politovskaia i en un altre àmbit, el tancament de TVC al País Valencià. El debat estarà moderat pel periodista Albert Balanzà.
DIA Dijous 20 de desembre
HORA 20 h
LLOC Aula Magna
Comentaris recents
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 46 setmanes
fa 13 anys 46 setmanes
fa 13 anys 51 setmanes
fa 13 anys 51 setmanes
fa 13 anys 51 setmanes
fa 13 anys 51 setmanes