L'Audiencia Nacional cita un fotògraf que es nega a lliurar les seves imatges

Aquest migdia, al mateix temps que coneixíem la citació de l'Enric Stern, com a segon implicat en les cremes de fotografies reials, hem tingut coneixement de la citació a l'Audiència Nacional d'un conegut foto-periodista gironí.

El periodista, veí de Girona, va estar present en les diferents mobilitzacions anti-borbòniques realitzades en aquesta ciutat, tan el dia 13, el dia 16 i el passat dissabte 22. Dimarts, els Mossos d'Esquadra li van fer arribar una nota perquè lliurés el seu material fotogràfic sense precisar però exactament quin volien. El periodista exigí llavors l'ordre judicial que l'obligués a fer aquest lliurament i els Mossos d'Esquadra, passades 24 hores van informar-lo que ja la tenien i que es personés a comissaria. Arribat a dependències policials, el periodista va comprovar que tal ordre judicial no existia, que havia estat enganyat i que estava sent objecte de pressions i coaccions per part dels agents. Per tant, va expressar la seva queixa als agents i va marxar.
Els Mossos d'Esquadra però van trucar-lo passades unes hores. Li van fixar un ultimatum: el matí d'avui, 26 de setembre, com a darrera oportunitat per lliurar les fotografies.

El fotògraf va posar en coneixement del Col·legi de Periodistes de Catalunya aquests fets i, considerant-se coaccionat pels Mossos d'Esquadra va confirmar que continuaria negant-se a lliurar el seu material fotogràfic.

Aquest migdia, l'Audiencia Nacional l'ha citat a comparèixer davant del jutge Grande Marlaska, en qualitat de testimoni però aconsellant-lo d'anar-hi acompanyat d'advocat per la possibilitat d'obrir diligències contra ell.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha difós una nota denunciant aquests fets i solidaritzant-se amb el fotògraf gironí (document adjunt).

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha tret també una nota de solidaritat i de condemna d'aquest nou capítol repressiu (document adjunt).

Alerta Solidària, mitjançant el present comunicat volem:

- Expressar la nostra més ferma solidaritat amb el company amenaçat per l'Audiència Nacional.

- Denunciar l'acció coaccionadora dels Mossos d'Esquadra que només es pot entendre pel nerviosisme estès a la direcció política del cos que veu com la solidaritat i la resposta a les seves accions repressives no paren de créixer arreu.

- Denunciem l'actitud d'Inquisició de l'Audiencia Nacional, que referma el seu paper de Tribunal de Orden Público i que continua cegament la seva creuada en contra de la població catalana.

- Finalment, ens felicitem de la dignitat i la coherència mostrada pel fotògraf català. La seva actitud, juntament a la d'en Met de Banyoles, a la de l'Enric Stern de Girona i la de moltes i moltes altres persones d'aquest país són la clau per aturar la repressió i per evitar que ens coaccionin les nostres llibertats més elementals.

Alerta Solidària,
Girona, Països Catalans, 26 de setembre de 2007Comunicat del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Davant el requeriment fet pels Mossos d'Esquadra als mitjans de comunicació de Girona perquè els lliurin fotografies de les concentracions en què s'han cremat retrats dels monarques espanyols, amb l'objectiu d'identificar-ne els participants i comunicar-ho a l'Audiència Nacional de Madrid, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) vol fer públiques les següents consideracions:

1. Considerem que el dret dels periodistes a invocar el secret professional, àmpliament acceptat i sovint utilitzat, és aplicable enaquest cas a aquells fotògrafs que no vulguin lliurar el material que els és requerit.

2. La feina dels fotògrafs és la d'informar a la societat, no pas la de treballar per oferir informació a la policia.

3. A ningú se li escapa el rerefons polític que hi ha darrere aquest requeriment i les especials característiques de qui el fa en última instància: un tribunal excepcional de justícia heretat directament del franquisme.

4. Mostrem el nostre ple suport al fotògraf Jordi Ribot, que ha fet pública la seva negativa a lliurar les fotografies sol·licitades pels mossos.

5. Demanem al Col·legi de Periodistes de Catalunya que es posicioni sobre aquest afer i doni suport a aquells foto periodistes, col·legiats o no, que ho sol·licitin.

Barcelona, 26 de setembre de 2007

Torna a dalt