Els resultats electorals de diumenge demostren el descontentament del poble gironí amb la classe política. La CUP es mostra com a sisena força, superant al partit parlamentari Ciutadans.
Si bé es revalida el tripartit, havent-hi poca variació en el nombre de regidors de cada partit (PSC i PP en perden un i CiU i ICV n'augmenten un), tots els partits redueixen dràsticament el nombre de vots. Mentrestant, la CUP és l'única formació que augmenta el nombre de vots i és la que més creix, arribant a prop d’un miler de vots, tot i que Jordi Navarro, cap de llista, no aconsegueix ser regidor.
Així doncs, la CUP ha guanyat força i energia per fer oposició des del carrer, amb la resta organitzacions i associacions veïnals, tal i com porta fent els últims anys.
Pel que fa als barris...
És destacable la implantació de La CUP de Girona a tot els barris gironins, sense excepció. Al Barri Vell és on la formació independentista d’esquerres ha tret més percentatge de vot, amb un 6%. A més, la CUP treu un nombre molt considerable de vots a l’Eixample, la Devesa-Mercadal, Palau i Santa Eugènia, si bé és cert que la CUP ha tingut un creixement molt equitatiu i repartit a tots els barris, fet que es pot considerar com a molt positiu.
Cal posar èmfasi en el creixement de la CUP als barris de Pont Major-Campdorà (de 4 a 131 vots), Santa Eugènia (de 30 a 81 vots), el Carme (de 13 a 54) i Germans Sàbat (de 1 a 25 vots). Cal afegir que la CUP treu vots a tots els barris i és votada per primer cop a Font de la Pólvora i Vila-roja. Com a fet anecdòtic cal dir que la CUP és cinquena força a Sant Daniel, superant el PP.
A nivell de comarques gironines...
La gran notícia és la irrupció de la CUP de Celrà, que ho fa amb quasi un 12% dels vots (210), aconseguint així l’entrada del cap de llista, Dani Cornellà, a l’ajuntament. A Viladamat es queden a 6 vots d’aconseguir el segon regidor i passen a ser segona força, per davant de CiU, augmentant un 5% el nombre de vots (22%). Pel que fa a Salt, es manté el regidor de la CUP d’IPS i pot tenir un paper clau a l’hora de la formació del nou govern municipal. A Ripoll, però, la CUP no aconsegueix l’entrada al consistori. El mateix succeeix a Sant Joan de les Abadesses, tot i treure el 5,5% dels vots.
A nivell de Països Catalans...
L’esquerra independentista entra al mapa polític català, essent la sisena força amb més regidors, després del PP i per davant de Ciutadans i PxC. La CUP multiplica el número de vots, passant-ne a tenir 35.877 i queda com a setena força en número de vots, darrera de Ciutadans (67.033), que es presentava a Barcelona.
El fet més valorable és l’entrada a molts ajuntaments, com Mataró, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Sant Celoni, Molins de Rei, Cardedeu, Sallent, Capellades, Torà, Montesquiu... Destacant sobretot l’entrada per la porta grossa a Vic (2 regidors) i Berga (2 regidors, per sobre d’ERC, PP i IC-V).
A més, la CUP ha satisfet, i molt, als ciutadans de les viles on ja tenia regidors. En són exemples Valls (passen per sobre del PP) o Vilafranca del Penedès, on passen a ser tercera força política amb l’11% dels vots i un regidor més (2), per sobre del PP, ERC i IC-V.
El que sí que és segur, doncs, és que el discurs independentista i d’esquerres de la CUP ha convençut a milers de persones i que el 27 de maig de 2007 ha marcat un precedent de cares a les següent eleccions, sobretot per les viles i ciutats on no s’ha arribat a obtenir regidor, com és el cas de Girona, Lleida i Badalona.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes