Un estudi del CILMA diu que la MAT quedaria obsoleta el 2011

Directa Girona
/gironaARROBAsetmanaridirecta.info/
www.setmanaridirecta.info

Un estudi independent encarregat pel Consell d’Iniciatives Locals pel Medi Ambient (CILMA) a l’enginyeria Emetres arriba a conclusions que han sorprès als propis ajuntaments del CILMA. L’estudi, partint de les necessitats energètiques actuals i previstes a les comarques gironines, ha avaluat dotze alternatives possibles de transport per al subministrament elèctric, que van des de mantenir el traçat actual fins a la interconnexió, passant per diferents combinacions de xarxes de 200 i 400 KV. Les seves principals conclusions són que l’actual xarxa és insuficient per garantir el ritme de creixement del consum i el subministrament al TGV, i que de les alternatives analitzades, la interconnexió amb 400KV és la més ben posicionada. Tanmateix, segons l’estudi, la MAT només garantirà el proveïment a curt termini, fins el 2011, i no és imprescindible, sinó que existeixen alternatives. Portada Directa 35
L’estudi evidencia també que amb el ritme actual de creixement del consum cap alternativa serà suficient a mig termini, i per tant remarca la necessitat de frenar el creixement de la demanda. Enric Pardo, responsable d’energia del CILMA, va aclarir que el consell no s’ha posicionat per cap de les opcions, ja que totes afecten el territori i que, davant la incapacitat de les diverses alternatives per garantir el proveïment energètic a mig termini, afirma que “el que cal preguntar-se en relació a la MAT és si ens ajudarà a ser energèticament més eficients o, pel contrari, donarà la falsa imatge de que ja no hi ha limitacions de proveïment i provocarà una ineficiència encara major”.
L’Associació de Municipis contra la MAT (AMMAT), que agrupa cinquanta-sis ajuntaments afectats per la MAT i contraris a la interconnexió amb França, molts dels quals formen també part del CILMA, va afirmar, en tenir coneixement de l’informe, que abans de posicionar-se volen esperar a tenir els resultats d’un altre informe que han encarregat, que no s’ha pogut portar a terme perquè Red Eléctrica Española (REE) no els ha proporcionat les dades necessàries, que sí que s’han proporcionat a Emetres.

No a la MAT considera aquest estudi poc fiable

La Plataforma No a la MAT va manifestar els seus dubtes sobre la solvència tècnica de l’estudi. Consideren que l’empresa Emetrés és poc independent, en tenir entre els seus principals clients l’administració de l’estat i les administracions autonòmiques, avaladores de la MAT, i per diversos motius considera necessari un altre estudi. A més, pensen que l’estudi només té en compte aspectes tècnics i que si es tenen en compte altres criteris com la salut pública, l’afectació econòmica o ambiental i paisatgística, la MAT deixa de ser una alternativa viable. Aquest estudi reforça la seva demanda d’una nova cultura de l’energia, basada en la gestió de la petició.

Torna a dalt