Avui 9 de gener de 2007 representants de la Plataforma No a la MAT hem fet acte de presència a la seu de la delegació del Govern a Girona per tal de lliurar un escrit de queixa al Síndic de Greuges, sr. Rafael Ribó. En aquest document s’indiquen les irregularitats que s’han comès en la tramitació de l’expedient previ a la declaració d’utilitat pública del projecte de línia de doble circuit de 400Kv Sentmenat-Bescanó, part del tram d’interconnexió Sentmenat-Bescanó-Baixàs.
Aprofitem aquesta ocasió per adreçar-nos a l’opinió pública, als mitjans de comunicació, als càrrecs electes i a qui correspongui per declarar que:
- Entenem que la declaració d’utilitat pública per aquesta infrastructura ha de ser justificada per la necessitat imprescindible i per la finalitat exclusiva de satisfer l’interès general. Les finalitats que recull el projecte de la companyia Red Eléctrica de España, S.A. no mostren amb xifres clares i arguments sòlids aquesta condició.
- La tramitació del projecte Sentmenat-Bescanó ha estat acompanyada constantment per una actitud manifesta de falta de transparència informativa.
- L’ocultació d’informació, i l’obstaculització de l’obtenció de dades i de la participació ciutadana s’ha convertit en una pràctica quotidiana per part de l l’administració.
- S’han fet les accions necessàries per evitar un procés participatiu i públic de presa de decisió.
La tramitació del projecte Sentmenat-Bescanó ha anat acompanyada constantment per una actitud manifesta d’obviació deliberada de totes les objeccions formulades des del territori afectat, fins i tot obviant o menystenint el paper institucional de les institucions locals afectades. No s’han donat facilitats ni informacions de cap mena per tal de permetre als municipis afectats la realització d’estudis tècnics sobre alternatives possibles, procurant en tot moment que la manca de dades suficients per formular al·legacions tècnicament coherents i fonamentades impedís de qüestionar el més mínim el projecte inicialment presentat per REE.
S’han fet publicacions d’informació pública en període de vacances per tal de dificultar la presentació d’al·legacions dins del termini legal. Els períodes d’informació pública i d’al·legacions s’han obert, preferentment, en períodes de vacances.
Quan s’han formulat sol·licituds expresses d’entrega de còpies del projecte on es reflectís en detall el seu traçat (ja sigui per entitats mediambientals, ja a títol particular) sovint s’ha ignorat la petició realitzada, sense ni tan sols respondre-la, i no s’ha fet el lliurament de les còpies interessades.
Per altra banda, i malgrat tractar-se d’un projecte de tan àmplies i profundes implicacions ambientals i socials, no s’ha impulsat en absolut un procés de participació pública de la població afectada a través dels mitjans de comunicació social, cosa que sí que s’ha fet a l’Estat francès, en allò que ens consta, en el debat generat pel mateix tema plantejat, en compliment de la legislació europea aplicable.
S’ha vulnerat per tant la lletra i l’esperit de la ja esmentada Directiva 2000/35 CE i els compromisos contrets davant de l’ONU amb la firma del Conveni d’Aarhus.
- La tramitació d’aquest projecte té greus irregularitats de les comunicacions als interessats i a nombroses persones que han formulat al·legacions, a títol col·lectiu i a títol individual.
Les al·legacions que van plantejar molts interessats han rebut resposta de l’empresa promotora del projecte i no directament per la Direcció General d’Energia i Mines, institució a qui anaven adreçades. La comunicació s’ha fet amb un retard injustificable, amb arguments contradictoris i, fins i tot, desqualificadors cap a persones i entitats que van formular-les.
Referent a la resposta donada per l’esmentada Direcció General, les nostres queixes són pels següents motius:
a) Després d’un any d’haver realitzat les al·legacions, la primera notícia que es rep sobre la seva consideració és un fet consumat que impideix recórrer la decisió presa.
b) L’Administració intervé com a informadora, però delega la resposta de les al·legacions a l’empresa privada promotora del projecte (Red Eléctrica de España, S.A.).
c) La resposta de REE, redactada el 13 de febrer de 2006, ve acompanyada de la rúbrica d’alguna persona que treballa per a l’empresa, però no es diu qui és, ni el càrrec de responsabilitat que ocupa.
d) A banda dels arguments exposats per REE, sobta que s’afirmi diverses vegades i de forma taxativa que el projecte de línia de 400Kv Sentmenat-Bescanó no és part del projecte d’interconnexió elèctrica. El DOGC de 3/11/2005 referent a l’aprovació del projecte d’execució diu: “Finalitats: (…) Millora de la fiabilitat de la interconnexió amb França i increment de la capacitat d’intercanvi d’energia amb aquest país.”
e) Els dubtes expressats per molts ciutadans i entitats sobre la correcció de l’Estudi d’Impacte Ambiental reben aquest comentari desqualificador, a la cinquena pàgina de la resposta de REE:
“(…) la afirmación del alegante es un juicio de valor realizado por neófitos, excluxivamente como justificación de una oposición genérica a las instalaciones.”
En aquest punt la manera d’actuar de l’Administració és parcial, el retard en la resposta obeeix a interessos polítics, el contingut de la refutació és contradictori i, amb la delegació de la responsabilitat pròpia de respondre directament a la ciutadania, esdevé avaladora d’una resposta que conté un comentari que està fora de lloc en una rèplica formal d’al·legacions. (Us adjuntem còpia d’aquesta darrera comunicació de l’Administració)
Des d’aquests plantejaments hem sol·licitat al sr. Rafael Ribó que promogui les accions necessàries per tal de supervisar l’actuació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya en aquest cas, a fi d’assegurar que es respecti degudament la legalitat aplicable i es garanteixi plenament la protecció del medi ambient, de la salut dels afectats i dels interessos generals.
Girona, dimarts 9 de gener de 2007
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes