Directa Girona
www.setmanaridirecta.info
Ecologistes en Acció de Catalunya i l'Associació de Naturalistes de Girona han presentat dinou al·legacions contra el projecte de construcció d'una central tèrmica de cicle combinat de 400MW al municipi de Bescanó, al Gironès. Demanen la retirada del projecte presentat per Endesa Generación S.A., que es troba en fase d'avaluació d'impacte ambiental. Les al·legacions fan referència a la incoherència del projecte amb 'la preservació del medi ambient, la salut de les persones i la nova cultura de l'energia'?. Aixà mateix, es posa en entredit la suposada necessitat de generar energia per fer front a increments de la demanda a la zona de Girona i la Costa Brava, demostrant que aquestes comarques disposen d'abundants recursos energètics renovables i un elevat potencial d'estalvi i d'eficiència energètica. A més, la memòria presentada per Endesa té, segons les entitats, greus mancances en relació a la justificació del total de contaminants que emetrà la central i els impactes que tindrà sobre el riu Ter. Consideren innecessà ria i rebutjable la construcció d'una central tèrmica a Bescanó.
Una tecnologia rendible econòmicament
Les centrals tèrmiques de cicle combinat són centrals elèctriques que utilitzen gas natural (però també poden utilitzar petroli o carbó) com a combustible per alimentar una turbina de gas. Després de la combustió, els gasos emesos a temperatura molt alta s'utilitzen per generar vapor, que mou una segona turbina, aconseguint aixà rendiments de l'ordre del 55%, molt superiors que les centrals termoelèctriques convencionals. A més, el cost d'instal·lació relativament reduït en comparació amb les nuclears o els parcs eòlics, i uns preus del combustible que s'han mantingut relativament baixos, fan que aquestes centrals tinguin un marge de benefici molt elevat. Les millores tecnològiques i la construcció d'infraestructures de canalització de gas, que permeten importar combustibles del Nord d'�frica, principalment d'Algèria, han facilitat la proliferació en els darrers anys d'aquestes centrals.
Aquest tipus de centrals són presentades com a 'netes'? ja que, en utilitzar un combustible menys contaminant que el carbó o el petroli i aprofitar part de l'energia residual de la combustió, aconsegueixen reduccions de les emissions de contaminants en comparació amb les centrals termoelèctriques convencionals, entre elles les de CO2, responsables de l'efecte hivernacle. Cal recordar, però, que, segons Greenpeace, l'Estat espanyol 'gairebé ha triplicat les emissions que el Protocol de Kioto li atorgava per al 2008-2012'?. A més de CO2, aquestes centrals emeten altres partÃcules contaminants (compostos orgà nics volà tils, òxids de nitrogen, òxids de sofre, etc.) i requereixen una gran quantitat d'aigua per a la refrigeració. El més preocupant és la gran proliferació d'aquestes centrals al nostre paÃs, sota l'argument genèric de les necessitats presents i futures d'energia per satisfer els increments de la demanda. AixÃ, contrà riament al que afirmen les companyies elèctriques que ha de succeir grà cies a aquestes centrals, el volum total d'emissió de contaminants està augmentant. A més, aquest model energètic suposa perpetuar la dependència de la importació de combustibles fòssils i compromet la recerca d'alternatives.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes