La plataforma Salvem l'Empordà es va constituir el 14 de juny de 2002, amb l'objectiu de demanar al Departament de Política Territorial i Obres Públiques la redacció d'un Pla director comarcal que ordenés i limités el desgavell urbanístic que s'estava donant a la comarca, sota uns criteris de sostenibilitat i participació de la gent de la comarca.
Després que l'estiu del 2005 es presentés l'avantprojecte Pla Director Territorial de l'Empordà (a partir d'ara PDTE) des de Salvem l'Empordà vam valorar positivament el fet que es protegís el sòl no urbanitzable i que es limitessin (tot i que de manera molt tímida) els creixements urbanístics municipals, de la mateixa manera que no valoràvem gens bé la proposta d'infraestructures viàries i ferroviàries proposada a la comarca.
Hem d'esperar fins a l'estiu del 2006 perquè es presenti el document de l'aprovació inicial, el qual, amb molta sorpresa vam veure que havien disminuït les limitacions als creixements urbanístics presentades en l'avantprojecte, ja que tot i que el PDTE continuava establint estratègies de creixement per als municipis, la mateixa normativa preveia nombroses excepcions. En són tantes i tan ambigües que permeten amb molta facilitat ultrapassar els 'límits'? marcats per cadascuna de les estratègies, cosa que desdibuixa i desfigura els objectius del pla i a més va en contra les mateixes previsions del PDTE.
A més, el projecte de PDTE aprovat inicialment l'estiu de 2006, manté les previsions d'infraestructures viàries i ferroviàries les quals ja en l'avantprojecte consideràvem totalment sobredimensionades. No considerem que la 'planificació' d'infraestructures consisteixi en 'dibuixar'? en un mateix mapa totes les infraestructures proposades i previstes pels diferents organismes competents.
I ara, s'ha aprovat definitivament el Pla Director de l'Empordà, i voldríem esmentar les següents opinions al respecte, tenint en compte que encara no hi ha accés al document aprovat definitivament i en referència al document d'aprovació inicial:
- Una aprovació definitiva dos mesos després de la fase d'al·legacions, considerem que és un temps molt breu per a poder introduir les modificacions que demanàvem per tal que fos una eina útil per tal de contribuir a la preservació del territori de les dinàmiques existents.
- Encara estem esperant que s'impulsi de forma efectiva la participació ciutadana, després d'una primera reunió 'maratoniana'? l'estiu del 2005, en la qual es va exposar, sense opció a debatre, la metodologia de treball.
- Si aquest Pla Director (tal i com mantenia el document d'aprovació inicial) accepta tots els planejaments vigents que ja són absolutament desbordants, i dibuixa sense qüestionar totes les infraestructures previstes pels diversos organismes competents, considerem que no s'està fent 'planificació territorial'?.
L'intent de limitar el creixements urbanístics de l'avantprojecte, va desaparèixer en el document d'aprovació inicial sota un llenguatge ambigu i jurídicament incert, i que per tant, posava en interrogant la seva aplicació.
Per tal de protegir el sòl no urbanitzable dotant-lo d'una legislació més restrictiva, que és el que en definitiva proposa l'aprovació inicial del Pla Director de l'Empordà, ja que tal i com hem comentat ni en infraestructures, ni en creixements urbanístics fa cap aportació cap a l'autocontenció del que hi havia previst, considerem que no calia desenvolupar aquest instrument de planejament.
Ens temem, que un cop haguem revisat l'aprovació definitiva del Pla Territorial de l'Empordà, veurem que no es compleixen les expectatives posades al govern autoanomenat catalanista i d'esquerres que ha estat incapaç de poder frenar el desgavell urbanístic que hi havia previst a la comarca, degut als planejaments urbanístics municipals vigents i les grans infraestructures projectades. La comarca segueix patint pràcticament els mateixos problemes que abans de l'inici de la tramitació d'aquest Pla. Sembla ser, que regula, tan sols, de manera més valenta el sòl no urbanitzable, i aquesta era la nostra temença des de l'inici. Des de la Llei de Política Territorial de l'any 1983 esperant eines de planificació territorial, i aquest és el resultat. Amb aquest pla haurem perdut una oportunitat única de contenció del desgavell urbanístic i d'ordenació del territori.
En definitiva, aquest pla és un símptoma més de la manca de possibilitat de planificar de manera coherent, racional i sostenible el nostre país.
De tota manera, un cop tinguem accés al document aprovat definitivament, farem una valoració més acurada.
Salvem l'Empordà, 3 d'octubre 2006.
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes