Densitat o concentració de població a Santa Eugènia de Ter

La densitat o concentració de població a Santa Eugènia és més elevada que als barris de l'entorn. El nombre mitjà d'habitatges per hectàrea és de 138, encara que arriba fins als 400 si considerem el tractament d'aquesta variable per illes edificades.

És així com es cita aquest greu problema urbanístic del nostre barri en la recentment aprovada Llei de barris i viles. De fet, l'altíssima densitat urbanística, ha estat un dels arguments estrella per aconseguir una suma de diners molt elevada per a Santa Eugènia-Can Gibert del Pla. En la Llei de barris i viles, si bé s'identifica la densitat de població com un dels greus problemes del barri, les actuacions que es proposen en la Llei no afronten el problema de cap de les maneres.
Es parla de la necessita d'esponjar el barri tirant a terra l'actual Biblioteca Salvador Allende i l'antic Mercat de Santa Eugènia. Quan molts i moltes veïns estem convençuts que convindrien més espais lliures, haver recuperat el solar de la Serra & Mota com a zona verda i -sobretot- recuperar l'espai de la frontissa de Santa Eugènia com a zona verda de connexió amb Salt i amb les hortes i lliure de trànsit...

Però des de la redacció de la Llei de barris i viles fins al dia d'avui, us heu adonat que la densitat a Santa Eugènia està augmentant vertiginosament? Quines xifres caldria escriure avui si afegim totes les casetes petites que s'estan substituint per blocs de pisos? Us les anoto a continuació per si no les teniu totes al cap. Jo he fet els meus càlculs: dels 10 veïns que ocupaven les cases passarem als gairebé 1.020 nous veïns al barri! I us proposo un exercici: feu vosaltres mateixos els càlculs!

Carrers -núm. habitants actuals-: Manel Viñas 5 -0 hab.-, Travessia Santa Eugènia 27-29 -0-, Santa Eugènia 244 -0-, Santa Eugènia 193 -0-, Santa Eugènia 216 (Adroher Germans) -0-, Santa Eugènia 149 -0-, Santa Eugènia 132 -0-, Santa Eugènia 130 -0-, Agudes (magatzem Adroher Germans) -0-, Agudes 10 (bloc que va a terra) -5-, Bassegoda 5 -0-, Bassegoda 14 -0-, Bassegoda 20 -0-, Massana 2 -0-, Massana 35 -2-, Massana 37 -1-, Massana 39-41 -0-, Massana 42-44 -0-, Massana (Serra & Mota) -0-, Sant Sebastià 5 -2-, Baix (casetes Marfà) -0-, Casetes a les Hortes -0-, Güell 128 -0-, Passeig Olot 40 -0-, Passeig Olot 56 -0-.

A aquestes dades hi caldria afegir els dos blocs nous de darrere la Marfà, el bloc nou del costat de la benzinera, el nou bloc de pisos al costat de la Telefònica del passeig d'Olot, les noves edificacions de la Rodona (a on era la barberia i les casetes unifamiliars del darrera), el macroedifici que s'està construint entre el carrer Narcís Monturiol i la carretera Santa Eugènia (allà on havien els magatzems d'Olis Angelats)... També s'hi hauran d'afegir les casetes del passeig d'Olot, al costat de "la Caixa" i les que aniran caient a mesura que l'especulació i la no intervenció municipal ho permetin.

Zones verdes: molt més que una demanda social

A Santa Eugènia de Ter la relació de metres quadrats de zones verdes per habitant és de 0.46, notablement baixa en relació al conjunt de la ciutat que és de 28.5 m2 per habitant.

Aquestes dades esfereïdores apareixen en el projecte que va presentar l'Ajuntament de Girona per obtenir una de les 40 subvencions de la Llei de barris i viles. Si bé des de l'Ajuntament s'insisteix a dir que a aquestes dades hi podríem afegir el futuríssim Parc de les Hortes i les mateixes Hortes de Santa Eugènia, probablement el promig pujaria només una mica i continuaria distant del promig de la ciutat que també es veuria incrementat.

Tal i com apareix en el projecte, només hi ha un espai que mereixi el qualificatiu de plaça-zona verda: la plaça Santa Eugènia o plaça del Barco. De verda cada dia en té menys. Fa més de dos anys, amb el regidor de barri -Joan Pluma- i un tècnic en parcs i jardins, dues persones de l'Associació de Veïns vam proposar algunes millores per a la plaça que deuen haver quedat adormides en algun calaix, i que ni tan sols es van recuperar per a ser incloses en el nou projecte urbanístic del barri. Una nova oportunitat perduda!

Curiosament en la Llei de barris i viles es parla que ni la plaça Garrotxa (874 m2) ni la plaça Turó (371 m2) reuneixen els requisits necessaris per ser considerades places per la seva escassa mida. I en canvi es proposa que l'espai de l'actual Biblioteca Salvador Allende, de 287 m2, esdevingui una plaça i paradigma únic i solitari de l'esponjament necessari per al nostre barri! Com podem pensar que aquest espai (per altra part reclamat per a ús dels joves del barri) podrà ser una nova plaça?

L'anomenada -de moment- frontissa de Santa Eugènia, hauria de ser un espai verd, d'esbarjo per a joves, amb frondositat arbrada, connexió amb les hortes i trànsit de veïnatge amb Salt. Veurem si entre tots i totes som capaços de recuperar aquest espai i no invadir-lo d'un vial de pas per als ciutadans del nou Domeny o de Sant Gregori, que haurien de buscar una sortida en la nova autopista ampliada. No volem ser una zona de pas per als que, fugint de la ciutat, s'han instal·lat en zones tranquil·les i que pretenen transitar-nos als que ja tenim prou trànsit i soroll tal i com diu la mateixa Llei de barris i viles: Pel que fa a la contaminació acústica, els límits mitjans són, en general, superiors als recomanables (65 dB) a tota la xarxa viària del barri. Lògicament, els eixos bàsics d'aquesta xarxa (carrer Santa Eugènia, passeig d'Olot i carrer Agudes) són els que mostren valors més elevats.

Una vegada més el diagnòstic del barri no té res a veure amb les actuacions proposades per la Llei de barris i viles. En comptes de fer un vial a la frontissa caldria fer zona verda i sense soroll. Quins interessos ocults han portat a l'Ajuntament a proposar actuacions tan contradictòries amb les necessitats reals del barri pel que fa a temes d'esponjament i de construcció d'espais verds?

Des de l'Associació de Veïns ens proposem fer un estudi comparatiu a nivell de ciutat i d'altres ciutats europees per justificar que la demanda social de zones verdes va molt més enllà d'una necessitat urbanística sinó d'un model de ciutat més just i igualitari. Els barris fronterers i interculturals com el nostre necessiten de més suport i esponjament, de més zones verdes i recursos, per poder fer front als reptes socials.

Al barri hi ha una alta mobilitat residencial. Entre els anys 1998 i 2003, el nombre total de baixes ha estat de 2.630. D'aquestes, un 86% (2.261) eren per canvi de residència. Aquesta pèrdua de població per canvi de residència posa en evidència la inquietud de bona part dels residents d'aquest barri en canviar de lloc de residència, símptoma clar de les diferències pejoratives respecte el conjunt de la ciutat.

La cita anterior, extreta de la Llei de barris i viles per a Santa Eugènia, acaba de donar un toc de pessimisme: qui sap si la fugida de certa classe social del nostre barri s'hagués pogut aturar fa temps amb uns altres projectes ciutadans més participatius i amb la contrapart de veïns i entitats, amb més injeccions sociourbanístiques que afavoreixin la percepció que viure a la perifèria és gairebé millor que viure al centre de la ciutat! Una altra Girona no només és possible, sinó que és urgent i necessària! I com a barri estem disposats a recuperar entre tots i totes una Santa Eugènia més sostenible, intercultural i participativa!

Núria Terés i Bonet és vicepresidenta de l'AV de Santa Eugènia de Ter

Article llegit a eldimoni.com, el periòdic-e de les eugenienques i eugeniencs

http://www.eldimoni.com/article.php?id_article=2661

Torna a dalt