Més de duescentes persones es van concentrar aquest divendres al vespre a la plaça de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners per mostrar el rebuig a aquesta nova proposta de ramal del tram Sentmenat-Bescanó de la línia MAT d'interconnexió elèctrica amb l'Estat francès. Primer l'alcalde va fer un parlament contrari al projecte i després es va llegir el manifest de la Plataforma No a la MAT.
Tot seguit es va continuar la protesta marxant en manifestació cap al cercle jove, local on es va fer una xerrada informativa del que representa i les nefastes conseqüències de la línia de Molt Alta Tensió. Cal remarcar la gran diferència de posicionament, rebuig i compromís que han mostrat els dos consistoris municipals afectats. L'alcade de Riudarenes, Jordi Gironès, encara no ha fet cap pas ni cap moviment per tal d'evitar aquesta barbaritat ecològica i social per a la població i l'entorn del poble.
Comunicat de premsa de la Plataforma No a la MAT
Divendres 14 de Juliol de 2006
Avui, 14 de juliol, ens manifestem a la vila de Santa Coloma de Farners (La Selva) per mostrar el nostre rebuig a la línia de Molt Alta Tensió Sentmenat-Bescanó-Baixàs i al nou projecte de ramal que vol enllaçar aquesta línia amb la subestació de Riudarenes.
Ens adrecem a l'opinió pública, als mitjans de comunicació i als responsables polítics d'àmbit local, autonòmic i central per fer-los saber que:
Des de la Plataforma No a la MAT hem argumentat que cap projecte d'enllaç i d'interconnexió és fonamental per garantir el subministrament energètic a les comarques gironines i al TAV. Una línia de doble circuit de 400 Kv és un projecte molt sobredimensionat, que no respon a les necessitats reals de l'economia productiva i de la població. La construcció de la qual obeeix a interessos de les grans empreses que es dediquen al negoci de l'energia.
Els arguments que han donat els governs autonòmic i central per justificar la realització d'infraestructures tan importants no han estat degudament provats amb dades clares i imparcials. Els nostres representants polítics no han volgut examinar altres alternatives per a la millora del subministrament elèctric de les nostres comarques. Aquestes alternatives existeixen i garantirien el desenvolupament de forma sostenible, amb molt menys impacte sobre el territori. Denunciem les empreses promotores del projecte (Red Eléctrica de España i Endesa), així com la Conselleria de Treball i Indústria i el Ministerio de Industria y Energía perquè es neguen a facilitar les dades que els ha sol·licitat l'AMMAT (Associació de Municipis contra la MAT) per tal de realitzar un estudi tècnic imparcial que permeti determinar les necessitats reals de les comarques gironines i les diferents alternatives que es poden aplicar. D'aquesta manera, el president de REE ha afirmat que no existeixen alternatives a aquests projectes imposant els interessos econòmics de la seva empresa a la societat; això sí, presentant-los com a obres d'utilitat pública amb la connivència dels governs. Les amenaces de talls elèctrics se succeixen cada estiu; però les solucions immediates existeixen i no es volen aplicar per forçar la construcció de la xarxa de MAT.
L'actuació dels responsables polítics es caracteritza per la contínua improvisació, la falta de planificació, el secretisme, la manca de diàleg amb el territori i la poca voluntat política de promoure un autèntic debat públic (un debat que demanem des de fa temps) tal com es fa en altres països quan es troben amb projectes d'impacte fort sobre el territori; un debat en el qual hi hagi una participació real i vinculant de totes les parts afectades.
El passat 26 de juny la Conselleria de Treball i Indústria va afegir més confusió al tram Sentmenat-Bescanó amb l'enllaç cap a la subestació de Riudarenes. A corre-cuita, i sense consulta prèvia, va reunir els alcaldes afectats per la construcció d'aquest ramal per comunicar-los un nou projecte (el tercer projecte presentat en divuit mesos). A darrera hora es canvien planificacions anteriors, es fan córrer torres pel territori palesant el poc respecte cap a la població i la nul·la sensibilitat i valoració del patrimoni natural i historicocultural.
Les declaracions del govern autonòmic fan que el ramal Sta. Coloma de Farners-Riudarenes s'hagi convertit en projecte prioritari. Per al territori de Sta. Coloma de Farners significa que la xarxa MAT ampliarà el seu impacte en la zona de Les Guilleries per on es preveu que travessi la línia Sentmenat-Bescanó. A més a més, la connexió amb la subestació de Riudarenes degradaria de forma irreversible paratges verges com el Serrat del Corb. Per al municipi de Riudarenes aquest ramal suposa trinxar una part de la plana de La Selva d'alt valor ecològic, històric i social.
Demanem un replantejament profund per part del Govern, demanem que sigui capaç de fer una aposta decidida per la defensa del territori i la seva gent, tal com han fet altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol en les quals ha estat prèviament rebutjada la línia.
Per últim, denunciem que la forma de procedir del govern en aquesta qüestió incompleix les directrius de la Unió Europea referents a tramitacions de projectes de grans infraestructures, cosa que la fa més pròpia d'altres èpoques nefastes de la nostra història que no pas d'una democràcia consolidada
Per tot això, exigim al Govern de la Generalitat que desestimi el projecte de línia de molt alta tensió Sentmenat-Bescanó-Baixàs i qualsevol dels possibles traçats d'enllaç amb la subestació de Riudarenes. I també exigim que sigui valent i comenci a dissenyar un model energètic veritablement progressista, en què la producció d'energia sigui descentralitzada, s'apropi als llocs de consum i s'apliquin decididament les energies renovables.
Des de Santa Coloma de Farners tornem a cridar amb veu ferma i indignada:
NO A LA MAT, NI AQUÍ NI ENLLOC. NO PASSARAN!!!
Foto: Plataforma No a la MAT
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes