Deslocalitzacions, pactes i algunes lluites

redaccio(at)setmanaridirecta.info"
www.setmanaridirecta.info

Des dels anys noranta resulta cada vegada més freqüent que empreses amb enormes beneficis deixin treballadors al carrer sense cap altre motiu que augmentar els seus guanys. Així funciona l'economia capitalista; només es contracta algú si aquest és rentable, i si no al carrer, com va fer la direcció de Seat el passat Nadal amb 660 dels seus treballadors.
Un altre clàssic dels últims temps han estat les deslocalitzacions protagonitzades per algunes multinacionals. L'any 2004 passarà malauradament a la història com l'any en que Samsung i altres empreses van deslocalitzar part de la seva producció al continent asiàtic i l'Europa de l'Est, simplement per obeir la sagrada llei del màxim benefici.

Tanmateix, any rera any l'ocupació creix a Catalunya, la comunitat autònoma capdavantera en aquesta matèria; això sí, a costa de llocs de treball cada vegada més precaris i generalment destinats als joves, dones i els denominats esclaus del segle XXI: els immigrants. Però això no ens hauria de sorprendre, ja que correspon a la lògica d'un sistema que porta massa temps explotant persones i pobles.

Allò que sí ens sorprèn es que ningú, o pràcticament ningú, faci front a aquest panorama tan poc encoratjador. Les direccions dels sindicats majoritaris, massa domesticades i acostumades a pactar, han caigut en la política del mal menor i estan entregant poc a poc les conquestes que tan va costar aconseguir als seus antecessors. I a les noves generacions ens estan deixant una situació difícil de remuntar.

Tot i així, la conflictivitat latent a les empreses a Catalunya no deixa de sorprendre'ns amb lluites combatives com la de Miniwatt o, recentment, la dels companys de Mercadona, on es demostra una vegada més que la precarietat i la solidaritat no entenen de fronteres.

Els jutjats donen la raó als treballadors de Seat

Després d'acomiadar 646 persones, la direcció de Seat acaba d'anunciar que contractarà de nou aquest setembre part dels afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat el passat desembre, i que afectava les plantilles de Martorell i Zona Franca (Barcelona). L'Assemblea d'acomiadats/des i CGT ' l'únic sindicat que s'ha negat a pactar amb la multinacional alemanya els acomiadaments ' han rebut amb satisfacció la notícia, tot i que asseguren que aquesta última decisió no fa res més que confirmar el que venien defensant des del principi: que l'expedient era del tot injustificat. Amb aquestes reincorporacions allò més probable és que l'empresa intenti continuar dividint els treballadors per desmobilitzar-los, i segueixi aplicant les 'llistes negres'? a l'hora de decidir qui reincorpora o qui no. No obstant, també és possible que el pas donat per la companyia sigui una cessió davant les pressions rebudes des de diverses bandes, molt especialment des de la judicial, ja que de moment hi ha sobre la taula dotze sentències nul·les i més de vint acomiadaments declarats improcedents pels jutges.

Braun o la crònica d'un tancament anunciat

El tancament de la planta de Braun a Esplugues de Llobregat (Barcelona), l'única que té l'empresa a l'Estat espanyol, suposarà l'acomiadament de 761 treballadors a finals de l'any 2008, quan el fabricant d'electrodomèstics preveu que es faci efectiu el tancament. Davant d'aquest anunci, el comité d'empresa no ha dubtat en rebutjar l'oferta d'indemnització de 45 dies per any treballat i des del passat 26 de juny que convoquen dues jornades de vaga per setmana per expressar la seva oposició a una mesura tan dràstica i sospitosament comunicada amb més de dos anys d'antelació. La plantilla també ha decidit en assemblea posar en marxa una campanya de boicot als productes de la multinacional nord-americana Procter&Gamble, propietària de l'alemanya Braun, entre els que es troben marques com Ariel, Gillette, Evax, Viakal, Max Factor, Fairy i Dodot.

Mercadona: internacionalisme proletari i altres 'tòpics'?

El 30 de juny va fer 100 dies que un grup de treballadors del Centre Logístic que Mercadona té a Sant Sadurní va començar una vaga indefinida que encara avui continua impulsada per la CNT. Les reivindicacions són més que bàsiques: la implantació de mesures de seguretat i higiene, el pagament de la mitja hora de descans, la readmissió de tres delegats acomiadats, el cessament del setge laboral a què es veuen sotmesos quotidianament i el compliment de la llei en quant al seu dret a crear seccions sindicals a l'empresa. I una altra cosa: la majoria dels treballadors en vaga són immigrants. Amb la complicitat de l'Administració catalana i de les direccions dels sindicats majoritaris, la companyia ha pressionat per totes bandes a uns vaguistes més vulnerables de l'habitual, fins i tot amb l'expulsió als seus països d'origen. Però no han pogut aturar les mobilitzacions d'aquests treballadors, que han posat de manifest un dels principals reptes del sindicalisme actual: la necessitat imperiosa de trencar la divisió entre treballadors immigrants i autòctons.

185 acomiadaments pactats a Atento a esquenes del comité

Atento va acomiadar el passat 6 de juliol els 185 treballadors de la plataforma que aquesta filial de Telefónica té a les Glòries de Barcelona. La direcció de l'empresa va justificar la mesura pel descens del nombre de trucades al número 1004 ' d'un 40% a nivell estatal ' , que és el servei que oferixen. La mesura afecta 116 treballadors i treballadores amb contracte d'obra i servei, però amb antiguitats superiors als 9 anys, i 69 empleats fixos. La decisió ha provocat un enfrontament entre sindicats, ja que han estat CCOO i la UGT qui han negociat els termes de l'ERO, però és la CGT qui té la majoria al comitè d'empresa, amb 10 delegats en front dels 7 de CCOO i els 6 de UGT. Per la CGT, els acomiadaments del centre de Glòries són un 'expedient de regulació d'ocupació encobert per desprendre's dels treballadors més antics'? i traslladar el servei al nou centre de Lleida, 'que ha rebut una subvenció de la Generalitat'?.

L'ERO a Domar, una operació d'especulació urbanistíca?

L'empresa de rentadores Domar va presentar el passat 5 de juliol un nou expedient de regulació per acomiadar 204 treballadors de la seva planta de Martorelles (Barcelona), el doble dels afectats pel primer ERO presentat la setmana anterior. Ara la companyia es declara directament en suspensió de pagaments (figura que actualment rep el nom de concurs d'acreedors), i assegura que si l'expedient no tira endavant harrà de 'prendre mesures més dràstiques'?. El comité no comparteix aquesta visió i ha afirmat que el nou pla de viabilitat 'posa en evidència'? que es tracta d'una clara especulació immobiliària. Segons els representants dels treballadors, els plans de la direcció de Domar passen per 'pagar tan poc com es pugui als acomiadats, desfer-se dels útils que quedin i vendre les naus i els terrenys, per un preu estimat de 60 milions d'euros'?. I no seria la primera vegada que passa.



Directa número 13. Dimecres, 12 de juliol
Titular de portada:
Així està el pati.. Els presos del 4F en vaga de fam ingressen a l'hospital. 23 dies sense ingerir aliments deterioren la seva salut. L'informe pericial que els exculpa dels fets no ha estat acceptat.
Mariana en vaga de fam, article d'opinió de Francesc Arnau, a Impressions.
El nostre editorial sobre el silenci mediàtic entorn aquest tema.

Foto de portada:
Així està el pati. Braun planta cara al seu tancament

Altres destacats de portada:
Així està el pati.. Un informe dela vio lència dels 'segurates' tancat als calaixos de la policia estatal
Roda el món. Gira de denúncia d'una massacre de camperols a Guatemala.
Atento Argentina, en guerra contra el frau laboral i per salaris i condicions laborals dignes.
Reportatge. La visita del Papa intepretada pels il·lustradors de la Directa.
Expressions. L'associació RumbaCat promou el rellançament de la Rumba Catalana.

Torna a dalt