EL POUM I LA REVOLUCIÓ DE 1936 El 29 de setembre es commemorà els 70 anys de la fundació del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), organització obrera bàsicament catalana i amb nuclis a la resta de la península, que arribà a tenir cap uns 30.000 militants, procedent de la fusió del Bloc Obrer i Camperol i de l'Esquerra Comunista.
La resposta obrera i popular que el 19 de juliol de 1936 va derrotar el cop d'estat militar-feixista va originar una Revolució Social de la que, juntament amb la CNT i la FAI, el Poum es va convertir en principal impulsor, en el seus comitès, milícies, col·lectivitzacions... La reacció contrarrevolucionària del maig del 37 va portar a l'ofegament de la Revolució, la ilegalització i repressió del Poum i l'assassinat d'Andreu Nin a mans de la policia secreta estaliniana.
Desprès de 1939, el Poum fou capdavanter en la primera resistència contra Franco (liderant el Front de la Llibertat, moviment de resistència dels països de llengua catalana) i en l'organització de la resistència francesa contra els nazis. A partir de 1945, la permanència de la dictadura franquista va afeblir totes les organitzacions antifeixistes: el Poum no va poder resistir aquesta crisi general i, castigat primer per la repressió republicano-estalinista i el terror feixista després, va anar minvant, dividit en dues tendències.
Ens va deixar com a llegat, però, una pràctica i un pensament propi i heterodox: endinsat en el marxisme revolucionari i amb la característica influència llibertària del moviment obrer català, projectava un model de socialisme democràtic i revolucionari, plural, oposat a la barbàrie estaliniana que denuncià des d'un primer moment. Expressat per Joaquim Maurin, per Andreu Nin, en l'experiència de lluita de milers dels nostres avis i àvies, que des del sindicalisme revolucionari dels anys 20 o Prats de Motlló, va arribar al primer antifranquisme.
'Volem ésser els hereus d'aquella herència fecunda de rebel·lia que les masses proletàries de Catalunya en hores històriques de la batalla social, van deixar-nos com un exemple i estímul'
De fet, si bé el POUM es limitava a la defensa del dret a l'autodeterminació, la sensibilitat i la consciència nacionals era un tret del seus militants, la majoria provinents del BOC, organització que es definia com a separatista. Tal com ho deia Josep Rovira:
''El catalanisme ha d'ésser l'expressió d'una necessitat de llibertat. El treballador que a Catalunya és anticatalanista és un inconscient reaccionari ... La burgesia és catalanista fins que arriba el moment ... del seus interessos... El plet català és un plet social ... Sols poden resoldre'l els treballadors perquè no pot espantar-los cap idea de llibertat'?.
(Pere Joan Sala. Article publicat a l'Accent, periodic popular dels Països Catalans)
Informació al web de la Fundació Andreu Nin
www.fundanin.org
El dimecres 3 de maig passat es va realitzar una taula rodona "El Poum i la revolució espanyola. 70è aniversari de la seva fundació" a la sala d'exposicions del Museu d'Història de Girona. Aquesta activitat es celebrava en el marc de la mostra La II República a Girona ( 1931- 1936). 75è aniversari
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes