La CEPC recolza el moviment contra el CPE a la Catalunya Nord.

La CEPC recolza el moviment contra el Contracte de Primera Experiència a Catalunya Nord.

El 28 de març, 20.000 persones van sortir pels carrers de Perpinyà per a demanar, una vegada més, que es retiri definitivament el Contracte de Primera Experiència. Un rècord de participació a Catalunya Nord, on la lluita contra aquest contracte de treball que precaritza el jovent continua amplificant-se : actualment la universitat, els liceus, i gairebé totes les administracions i les escoles estan tancades. Ja fan dues setmanes que els estudiants ocupen la universitat de Perpinyà. La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans recolza el moviment anti-CPE a Catalunya Nord i se solidaritza amb els/les joves bretons/es, occitans/es, bascos/ques, corsos/es i francesos/es que s'estan mobilitzant contra la precarietat laboral.
Mobilitzacions contra el CPE a Catalunya Nord
El 7 de febrer, diferents sindicats de treballadors i d'estudiants surten per primera vegada als carrers de Perpinyà per denunciar el Contracte de Primera Experiència, integrat dins la llei dita « per la igualtat d'oportunitats ». Però serà un mes més tard que s'engegarà realment el moviment a Catalunya Nord. Així el 7 de març, 3000 persones manifesten a Perpinyà per reclamar la retirada del projecte. La CEPC participa a la mobilització, al costat de l'Intersindical CSC i de Sud Etudiants. Després de la manifestació es crea una coordinació reagrupant estudiants, treballadors i liceans (alumnes de liceus, equivalent dels instituts a l'estat francès). A la universitat el moviment s'amplifica : el dimecres 15 de març els estudiants ocupen la universitat. El Rector de la Universitat decideix a continuació de suspendre les classes. Durant les assemblees dels dies següents es vota la continuació de la vaga i l'ocupació dels locals universitaris. Diversos liceus s'afegeixen a la lluita. La manifestació de Perpinyà del dissabte 18 de febrer compta amb unes 7000 persones. A la resta de l'estat, entre mig milió de manifestants i un milió (segons les fonts) van sortir al carrer per demanar que es retiri de la llei. La mobilització s'amplica, amb cada dia més liceus en vaga i més participació a les manifestacions.

El CPE i la llei « per la igualtat d'oportunitats »
El Contracte de Primera Experiència és un contracte de treball que conserneix els joves menors de 26 anys i les empreses de més de 20 assalariats. Amb el CPE, l'empresari té la possibilitat d'acomiadar un empleat sense cap motiu durant un període d'assaig de dos anys. I això amb un previ avís de només 15 dies o fins als dos mesos segons el temps de treball. Entre altres mesures, el CPE proposa l'exoneració de càrregues patronals durant 3 anys (seguretat social, jubilació'?), rebaixa la prima de precarietat al 8% del sou (actualment representa el 10%) i la d'acomiadament a 460 euros durant dos mesos.

El Contracte de Primera Experiència forma part de la llei irònicament anomenada « per la igualtat d'oportunitats ». La llei preveu, per exemple, el treball de nit a partir dels 15 anys, l'aprenentatge als 14 o encara « pràctiques » dins l'exèrcit o la policia pels/les joves dits « difícils ». La nova legislatió integra un « contracte de responsablitat parental » que pretén respondre a la « debilitat de l'autoritat dels pares ». El President del Consell General (organ de govern del departament, divisió administrativa francesa) podrà suspendre l'ingrés de les prestacions relatives al nen o la nena, si aquell/a no va a classe o « pertorba » el funcionament d'un establiment escolar. Igualment amb la llei es reforcen els poders del batlle per tal que lluiti contre « l'incivisme ».

La CEPC se solidaritza amb els joves de Catalunya Nord i de la resta de l'estat francès
Com a joves i futurs/es treballadors/es dels Països Catalans, la CEPC rebutgem el Contracte de Primera Experiència, perquè suposa un augment descarat de la precarietat laboral a una part del nostre territori. De manera general recolzem la lluita dels joves bretons, occitans, bascos, corsos i francesos de l'estat francès : treballar amb unes condicions dignes és un dret que tots hem de reivindicar i defensar. En cap cas el CPE no reduirà la taxa de l'atur : el CNE, etapa precedent al CPE, no ha resolt el problema de la desocupació dels/les joves. Es necessita una vertadera política i no uns contractes precaris que serveixen a enriquir empreses i a amagar la situació crítica que viu una gran part dels/les joves de l'estat francès. El CPE s'inscriu dins la dinàmica de desestructuració laboral impulsada des de la Unió Europea : joves, estudiants, treballadors/es'? ens hem de solidaritzar a nivell europeu per fer front a aquestes normatives regressives. La CEPC denunciem igualment les altres mesures previstes per la llei dita « per la igualtat d'oportunitats », perquè reforcen l'autoritarisme, les desigualtats i criminalitzen el jovent.

La CEPC s'associa a la lluita contra el CPE i la llei « per l'igualtat d'oportunitats », perquè el govern francès cedeixi i retiri definitivament la llei.

Torna a dalt