17-N, jornada de lluita estudiantil als Països Catalans

Sota el lema "Estudiar és un dret, no una mercaderia" el proper 17 de novembre es celebrarà una jornada de lluita arreu d'Europa contra la mercantilització de l'educació.

A continuació us destaquem la quinzena de mobilitzacions de les quals participem arreu dels Països Catalans així com el manifest de la barcelonina Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), el qual fem nostre. Afegim també altre material d'interès com ara un posicionament de la CEPC envers el 17 i la carta per a convocar vaga als centres. Durant els propers dies, tindran lloc diverses xerrades informatives així com accions de denúncia contra la mercantilització de l'educació.

Estigueu atentes, per a més informació:

  • cepc(at)coordinadora.net
  • www.niloenibolonya.tk
  • www.pmdup.tk
    Estudiar és un dret, i no una mercaderia!
    Cap a un marc educatiu propi!
    Estudiant, organitza't i lluita!


    El 17 de novembre, tot coincidint amb el dia internacionals dels i les estudiants, tindrà lloc una nova jornada de lluita a les aules.
    A dia d'avui, es preparen convocatòries a Itàlia, Portugal, Euskal Herria, Grècia, Galiza, Noruega i Madrid.

    Els Països Catalans, presents darrerament amb veu pròpia a les diverses trobades d'estudiants a nivell europeu, també participaran d'aquestes convocatòries, centralitzades en la denúncia del procés de Bolonya així com de la futura LOE.

    Poc a poc, des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), anem obrint un espai de mobilitzacions propi junt amb altres organitzacions i plataformes estudiantils en consonància al treball realitzat fins ara amb un seguit d'organitzacions i col·lectius d'arreu d'Europa sota la premissa d'internacionalitzar la lluita com a millor manera de respondre a les agressions capitalistes i estatalistes.

    Sota el lema "Estudiar és un dret, no una mercaderia" des de la CEPC participarem en un seguit de concentracions, manifestacions i vagues arreu dels Països Catalans:

    Alacant>> Concentració a les 12 hores davant de la Subdelegació del Govern espanyol (Plaça de la Muntanyeta) d'estudiants d'institut de l'Alacantí i el Baix Vinalopó, de la Universitat d'Alacant (UA) i de la Universitat Miguel Hernández (UMH)
    Convoca: CEPC

    Baix Montseny-Vallès Oriental>> Vaga als instituts de la comarca (Sant Celoni, Cardedeu, Granollers Santa Maria de Palautordera) i concentració cap a la manifestació de Barcelona.
    Convoca: CEPC

    Barcelona>> Vagues a instituts i universitats (UAB, UPF), en el cas de la UB i de la UPC aquestes seran on es vegi viable.
    Manifestació a les 12 hores a Plaça Universitat fins a Delegació del Govern espanyol (Pla de Palau).
    Convoca: Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP)

    Castelló>> Manifestació a les 12 hores des de la Plaça de la Pau d'estudiants de secundària i de la Universitat Jaume I (UJI)
    Convoca: CEPC

    Figueres>> Aturada de classes a les 12 hores d'ensenyament secundari i concentració.
    Espai a concretar
    Convoca: CEPC

    Gandia>> Concentració a les 12 hores davant la seu del PSOE (Carrer Abat Solà) d'estudiants de secundària de la Safor i la Marina així com del campus de la Universitat Politècnica de València (UPV)
    Convoca: CEPC

    Girona>> Aturada de classes, parades informatives i concentració des de la Universitat de Girona (UdG). Espai a concretar.
    Convoca: CEPC

    Gramenet del Besós>> Vaga d'estudiants de secundària i concentració a les 11,30 a la Plaça de la Vila per acudir a la manifestació de Barcelona.
    Convoca: CEPC

    Mallorca>> Xerrada, acció i lectura de manifest a l'IES Josep Maria Llompart. Desplegament de pancartes i parades informatives als diversos edificis de la Universitat de les Illes Balears (UIB)
    [El 17 de novembre coincideix amb Dijous Bo i ha alterat les activitats previstes]
    Convoca: CEPC

    Maresme>> Vaga als instituts de les poblacions de Mataró, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Mar i Arenys de Mar. Concentració cap a la manifestació de Barcelona
    Convoca: CEPC

    Olot>> Vaga als instituts de la capital de la Garrotxa i concentració davant de l'Ajuntament a les 12 hores.
    Convoca: CEPC

    Perpinyà>> Castanyada contra la LOPRI a les 18 hores a la Universitat de Perpinyà (UP)
    Paradetes informatives des de les 10 del matí.
    Convoca: CEPC

    València>> Manifestació a les 12 hores davant de la facultat d'Història (Avda Blasco Ibañez) d'estudiants de la Universitat de València (UV) i Universitat Politècnica de València (UPV) així com d'instituts de l'Horta.
    Convoca: CEPC

    Valls>> Aturada de classes als IES Narcís Oller i Jaume Huguet de la capital de l'Alt Camp, concentracions i lectura de manifest.
    Convoca: CEPC

    Vic>> Aturada de classes a les 12 hores a la Universitat de Vic (UdV). Concentració al pati del campus Miramarges i lectura de manifest.
    Convoca: CEPC

    Vinaròs>> Concentració d'estudiants de secundària a les 12 hores davant de la seu del PSOE (C/ Sant Francesc)
    Convoca: CEPC

    Xàtiva>> Concentració a les 12 hores davant la seu del PSOE (Carrer Pintor Guiteras) d'estudiants de secundària de la Costera.
    Convoca: CEPC

    Destaquem la convocatòria d'Alternativa Estel a la Universitat de Leida (UdL) a les 12 hores davant del rectorat.

    >>POSICIONAMENT DE LA CEPC DAVANT DEL 17-N QUE SERVEIX COM A MODEL DE CARTA PER A CONVOCAR VAGA ALS INSTITUTS

    Des de la CEPC (Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans), volem informar-vos dels acords presos en el II Fòrum Europeu de l'Educació de Bergen (Noruega), del 22 de maig de 2005.

    En aquest Fòrum van estar presents diverses organitzacions estudiantils que, després de posar en comú coneixements i experiències sobre els efectes que segueix la privatització de la Universitat Pública en els diferents països de la Unió Europea, decidiren convocar una data de mobilització en defensa de l'esnenyament públic. La proposta finalment acceptada fou el 17 de novembre, per tal de coincidir amb el dia mundial de l'estudiant. Aquesta jornada de lluita a nivell continental, sota el lema 'L'educació és un dret, no una mercaderia'?, té en el seu punt de mira el nou Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), el qual suposarà la mercantilització paulatina de la Universitat Pública perquè:

    - les directrius generals són marcades per l'Organització Mundial del Comerç amb el seu Acord General de Comerç i Serveis (AGCS), on es considera a l'educació pública com un 'servei públic d'interés econòmic'?

    - suprimeix aquelles titulacions 'no rentables per al mercat'?

    - busca una elitització de l'estudiant, ja que classifica les titulacions en graus (de 3 o 4 anys, de caràcter generalista i orientades al món del laboral) i postgraus (d'1 a 2 anys, de caràcter especialista i orientats al món de l'empresa o acadèmic), sent aquests últims ofertats a preus desorbitats.

    - va en contra dels interessos de les estudiants, ja que augmenta les taxes universitàries any rere any, estableix la concepció de l'estudiant com a un simple client que ha d'adaptar-se a les necessitats del mercat, a més d'impossibilitar la compaginació de feina i estudis en imposar la figura de l'estudiant a temps complet...

    Per altra banda, sabem que la situació del marc educatiu a l'Estat Espanyol passa per la tramitació en el Congrés dels Diputats del nou porjecte de Llei Orgànica d'Educació (LOE), confeccionat per l'actual govern del PSOE. Tot i polir alguns dels punts més reaccionaris de l'antiga LOCE (llei presentada pel PP), reitera gran part dels seus errors que ataquen greument l'ensenyament públic, com són:

    - la manca de democràcia interna als òrgans de desició dels centres, apostant per la profesionalització de la figura del director com a centre d'una jerarquia que aboca els consells escolars a funcions merament consultives.

    - la perpetuació i agreujament del sistema de concerts econòmics a centres privats, que condiciona la degradada situació actual de l'ensenyament públic.

    - la falta d'assignació i concreció dels recursos humans i materials necessaris per erradicar el que ells anomenen 'fracàs escolar'?, que no és més que la incapacitat del sistema per respondre a les diferents realitats socials dels centres, imposant la concepció d'itineraris tancats a partir de 3r de l'ESO.

    - la continuació dels acords amb el Vaticà, que dilueixen la possibilitat de construïr una escola laïca i aconfessional, a banda de reproduir la hipocresia del sistema introduïnt l'assignatura de 'Educació per a la ciutadania'? en no establir els valors cívics bàsics com a matèria transversal en tota l'educació.

    - la possibilitat d'endurir la selectivitat i consolidar la doble prova que citava la polèmica LOU (Llei Orgànica d'Universitats), un altre dels mecanismes elititzadors de la Universitat Pública.

    - la opció de presència dels representants del món empresarial dins dels Consells Escolars dels centres de FP, que marcaria la mercantilització d'aquesta branca de l'ensenyament.

    Així doncs, per crear un front comú amb tots els estudiants europeus i apostar per la unitat d'acció, des de la CEPC convoquem a tots els estudiants d'ensenyament mitjà (Secundària, Batxillerat i FP), a una vaga el 17 de novembre contra la LOE, que concidirà amb la jornada de lluita convocada a les Universitats contra el tractat de Bolonya, que ens afectarà a tots els futurs estudiants universitaris.

    17 de novembre vaga d'estudiants

    'O ara, o mai'?

    Defensem l'ensenyament públic

    Des de la CEPC us oferim poder fer una xerrada sobre la LOE i l'EEES al vostre centre, a més d'enviar-vos cartells i octavetes o donar-vos suport logístic si decidiu mobilitzar-vos en la vostra pròpia població. Podeu escriure'ns un correu a cepc (at) coordinadora.net i visitar també la nostra web nacional www.coordinadora.net.

    >>MANIFEST DE LA PLATAFORMA MOBILITZADORA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA (PMDUP)

    L'educació és un dret, no una mercaderia!
    Enguany, el desenvolupament de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) comença a ser una realitat cada cop més palpable. Ja fa uns anys que les diverses assemblees de facultat i organitzacions d'estudiants que composem la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) estem informant-nos sobre l'abast d'aquesta reforma i conseqüentment posicionant-nos al respecte.

    Per això, hem analitzat el tema en espais estudiantils tan dins com fora de les Universitats, i avui, 17 de novembre, dia internacional de l'estudiant, ens veiem abocats a la convocatòria de vaga estudiantil i mobilitzacions, de forma coordinada amb companys i companyes d'arreu d'Europa.

    L'educació s'enfronta a múltiples amenaces que pretenen reduir-la a la condició de mercaderia; ja sigui a escala mundial a través de l'Acord General del Comerç de Serveis (AGCS) promogut per l'Organització Mundial del Comerç (OMC) com a nivell europeu amb l'establiment del Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa, el projecte de directiva Bolkenstein o el desenvolupament de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES). Aquestes, hagin tingut més o menys èxit, posteriorment es tradueixen en les reformes educatives amb les que cada un dels Estats estan impulsant un procés de privatització directa o indirecta dels serveis públics, que intenta acabar amb el dret a una educació pública i universal per a tots i totes.

    Davant de l'anomenat Procés de Bolonya iniciat el 1998 que estableix els principis rectors de l'EEES 'amb l'objectiu d'incrementar la competitivitat del sistema europeu d'educació superior'?, plantegem les següents qüestions crítiques:

    El procés d'elaboració i implementació a cada estat no ha comptat amb la participació efectiva de la comunitat universitària ni de la resta de la societat, però si amb les directrius de la UE i la OMC.

    -La intenció que s'amaga en aquestes iniciatives és subordinar els continguts, estructures, mètodes i fins de la universitat a les necessitats del mercat, posant la lògica del màxim benefici per davant de la funció social del coneixement. Tot plegat, en plena etapa de desmantellament de l'Estat de Benestar.

    -Estableix un model basat en la implementació dels ECTS (de l'anglès European Credit Transfer Sistem) que equipara la jornada de l'estudiant a la jornada laboral de 40 hores. Aquest model consagra l'alumne a temps complert, obviant el fet que amb l'actual sistema de beques són molts els i les alumnes que necessiten treballar. Això exclou de la universitat als estudiants-treballadors, causant una evident elitització que priva a milers de persones d'un dret fonamental.

    - Implanta una estructura dels estudis dividida en grau i postgrau, que fomenta una inserció immediata a un mercat laboral precaritzat en el cas dels graus i a una elitització en l'accés dels postgraus. Serà enguany, el curs en què coneixerem aquesta nova estructura, però no podem ser més pessimistes sobre el futur d'aquestes especialitzacions, cridades a jugar el paper de filtre per assolir un nivell de coneixement ben remunerat pel mercat.

    -Introdueix criteris de rendibilitat a l'hora d'elaborar el catàleg i la distribució de les titulacions. Aquest procés suposa una homogeneització dels continguts i la eliminació d'aquells no considerats rentables en termes de mercat, així com una amenaça per a les identitats i llengües minoritzades, que passen a ser concebudes com un cost econòmic per a les universitats segons la lògica de mercat. Després de l'estira i arronsa al que hem assistit els darrers mesos, encara no tenim garantia de en què consistirà el catàleg. Ja se'ns va deixar clar, però, que algunes titulacions podien caure pel fet de no ser 'econòmicament rentables'?.

    - Els estudiants passen de ser usuaris d'un servei públic a clients d'una empresa, la universitat, que des d'aquest mateix moment s'haurà de regir segons les lleis de la competència, l'oferta i la demanda. El finançament competitiu, segons la lògica de la gestió empresarial, provocarà que les universitats hagin de barallar-se entre elles per a rebre finançament públic, i les abocarà, com ja ve fent, perillosament al sector privat. Dins d'aquesta lògica, s'entén que progressivament se'ns vagin prenent, tant als estudiants, com als i les treballadores del PAS o al professorat no funcionari, les petites quotes de representativitat als centres de les que disposàvem.

    - Si bé com a estudiants europeus no podem veure malament les declaracions a favor de programes que afavoreixin la mobilitat, ens sembla que aquests són inassolibles per la majoria d'estudiants ja que aquestes són aprovades sense un augment de pressupost: més enllà de les afirmacions europeistes, la mobilitat segueix sent una pràctica restringida a aquells que s'ho poden permetre.

    Per últim, l'autonomia a l'hora d'elaborar plans d'estudis propis, així com la normalització lingüística a les universitats dels Països Catalans i a d'altres pobles no poden prosperar davant de la lògica neoliberal ni la voluntat uniformitzadora estatal.

    Mentrestant, segueix vigent la LOU, tot i les promeses del PSOE, que ja introduïa mecanismes necessaris per a poder desenvolupar l'anomenat esperit Bolonya. Ara se'ns parla de reformes, com és permetre's millor representativitat als i les estudiants, amagant cínicament que serà inferior a la de l'antiga LRU. No es diu, però, que l'ANECA seguirà vigent, tot i que de titularitat pública, i que no té altra funció que instaurar un model de gestió empresarial ja que consideren hi havia poca eficiència en la gestió pública, quan l'única solució possible és augmentar els recursos econòmics tal com s'ha demanant des dels sectors més compromesos amb un model educatiu transformador. No es diu, tampoc, que els Consells Socials seguiran vigents i més envalentits que mai, sent aquests, i no els Claustres, qui tinguin potestat sobre l'aplicació dels pressupostos als centres.

    L'educació en tots els nivells és un dret i no un privilegi; rebutgem la concepció d'aquesta com un 'servei econòmic d'interès general'? i la consideració de l'estudiant com un client i no un usuari. Volem participar i volem que la universitat es posi al servei de la societat. Volem que la universitat esdevingui un motor de transformació social i nosaltres volem ser-ne subjectes actius.

    L'educació és un dret, no una mercaderia!

    Derogació de la LOU, ja!

    Congelació del procés de Bolonya i inici d'un procés de debat democràtic i participatiu!

    Augment immediat i substancial del fiançament i eliminació de les taxes!

    Que es garanteixi que els plans d'estudi permetran poder compaginar feina i estudis!

    PLATAFORMA MOBILITZADORA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA (PMDUP)
    www.pmdup.tk

  • Torna a dalt