Catàleg de Titulacions o política de fets consumats?

Davant de les notícies aparegudes avui en diversos mitjans de comunicació, on s’està filtrant la futura aprovació del Catàleg de Titulacions per part del Govern espanyol, tot prenent com a vàlid el darrer i polèmic esborrany presentat que optava per l’eliminació de ni més ni menys 63 de les 140 titulacions vigents, des de la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC) volem donar a conèixer una sèrie de punts: 1) Rebutgem que es parli de participació quan s’opta per la política de fets consumats. No té cap sentit perdre el temps i gastar-se diners en esborranys, i estudis previs, si l’actitud de tirar pel dret ja està presa tot i les múltiples i raonades oposicions. Això en cap cas és democràcia, per molta escenificació formal que es vulgui fer o per molta institució universitària que es vulguin inventar com ara el Consejo de Estudiantes.

2) Rebutgem la política servil presa per les diverses forces polítiques parlamentàries principatines així com el paper dels partits d’obediència espanyola afincats a casa nostra. Ã?s inadmissible permetre atacs frontals com ara aquest, on se’ns prenen titulacions que tan sols aquí podem estudiar, o anant més enllà, aquelles que curiosament es donen en elevats percentatges als nostres campus i segueixen tenint una elevada demanda (cas d’Humanitats).

3) Avisem, tal com filtra algun diari, que serà inadmissible que el manteniment d’algunes d’aquestes com ara Filologia Catalana, hagi de passar per assumir que és una titulació de segona, de competència “regional” i que si s’ofereix és gràcies al govern de torn. No oblidem, que la Generalitat Valenciana és un dels principals responsables del fals debat sobre la unitat de la llengua. L’acatament de normes com ara aquesta, havent tingut exemples recents com ara aquest, només equival a covardia política o a complicitat. I no ho podem permetre. Ningú ens ha de donar de menjar a casa nostra, som els i les catalanes qui hem de decidir quina universitat volem.

4) Conseqüentment, exigim a la comunitat universitària, i especialment als rectorats, una resposta adequada al nivell de les agressions. Cap Universitat pot permetre que desapareguin de la nit al dia unes 60 titulacions enteses com a tals, més encara quan resulten ser d’uns camps del coneixement molt concrets (cas d’Història de l’Art, Humanitats..) i quan encara no sabem quin preu tindran els futurs postgraus, on volen camuflar aquestes “desaparicions” (cas de les Enginyeries)

5) En tot cas, considerem que això no és res més que un aprofundiment sobre el que duem anys parlant: La futura eliminació del model d’universitat pública de la mà de la mateixa Organització Mundial del Comerç (OMC), amb ganes d’obrir un nou i suculent mercat, i també dels estats signants, desitjosos de reduir el nombre de persones universitàries. Aprofundim doncs, en l’era del neoliberalisme a gran escala i la desaparició de l’Estat de Benestar. Gestió empresarial dels centres, règim presidencialista, finançament competitiu, titulacions al servei del mercat i no de les persones, devaluació de l’educació generalista (graus), filtres econòmics d’accés a les especialitzacions universitàries (postgraus), eliminació de les cultures minoritzades com ara la nostra sota els cants de sirena de “l’europeització” o el “así nos entendemos todos” entre d’altres.

Per tot plegat, considerem que ja va sent hora de dir prou i que no som només els i les estudiants les perjudicades. Anunciem que a diversos països de l’espai Bolonya es preparen mobilitzacions de cara el 17 de novembre en defensa de l’educació pública, pas imprescindible per a poder assolir un bon model educatiu. Així doncs, des de la CEPC, amb qui s’escaigui en cada cas, treballarem per tal de fer sentir la nostra veu per aquestes dates, i en funció de les agressions, nosaltres adequarem la nostra resposta.

La Universitat no està en venda.

Barcelona, a 22 de setembre de 2005
Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
www.coordinadora.net
cepc@coordinadora.net

Torna a dalt