Estat Espanyol.- El passat 19 de juliol, el Secretari General d'Agricultura i Alimentació del MAPA, i el Secretari General per la prevenció de la Contaminació i el Canvi Climà tic del Ministeri de Medi Ambient, van presentar en un acte públic el contingut del Reial Decret que regularà la coexistència dels cultius modificats genèticament amb els convencionals i ecològics. Aquest decret encara ha de ser presentat al Consell de Ministres per la seva aprovació, però sembla que el Ministeri de medi ambient, que en un principi s´oposava al decret, rebutjat el passat març, ha cedit a les pressions del Ministeri d'Agricultura, especialment del Secretari General, Fernando Moraleda, que davant les "visites" i els favors de grans multinacionals com Syngenta ha decidit presentar aquest projecte de Reial Decret que és, bà sicament, idèntic al que va ser rebutjat al març davant la forta pressió dels diferents col.lectius que s'hi oposaven.
Les demandes de la pagesia ecològica i els grups ecologistes no s'han tingut en compte. El govern de Zapatero intenta donar via lliure a l'expansió dels cultius modificats genèticament i a la contaminació transgènica. La coexistència no és possible ja que ningú a hores d'ara és capaç de certificar l'abast de les modificacions que poden ocasionar els conreus transgènics a la resta de cultius i en tota la cadena tròfica i de la vida. L'aprovació de l'esborrany del decret és d'una importà ncia cabdal donat que possibilita que tota existència de vida pugui ser legalment contaminada i modificada.
Aquest esborrany deixa desemparats tant l'agricultor com al consumidor, atemptant contra la sobirania alimentaria. Els punts que més preocupen són:
Accepta la contaminació genètica generalitzada, tant a l'agricultura convencional com a l'ecològica, es a dir, que es basa en la contaminació i no en la prevenció de la contaminació ja que admet un 0,9% de presència transgènica en els aliments ecològics. Aquesta visió és il·legal en el marc de la legislació europea en agricultura ecológica, que descarta l'ús de trangénics o aliments contaminats per aquests. Tenint en compte el rebuig dels consumidors davant els aliments transgènics i sabent que no es poden descartar efectes negatius dels OMG sobre la salut humana i del medi ambient resulta d'especial importà ncia que l'Estat Espanyol es doti dels mecanismes necessaris que facin posible el mantenir una agricultura lliure de trangénics.
L'esborrany no estableix un règim de responsabilitats en cas de contaminació transgènica, afavorint que les pageses quedin totalment desamparades en casos de contaminació transgènica. La responsabilitat civil pels danys econòmics, ambientals i sanitaris haurien de recaure en les empreses productores de llavors i sobre els estats que les autoritzen. Actualment totes aquestes responsabilitats cauen, bà sicament sobre la pagesÃa, és a dir, si un camp resulta contaminat per pol.len d'un camp transgènic proper, simplement se li treurà el dret de cultivar aliments ecològics i els responsables de veritat no tindran cap maldecap.
No s´ha consultat a la societat civil, tot i que el Ministeri d'Agricultura va prometre, després de la retirada al març de l'anterior proposta de decret de coexistència, que no aprovaria cap esborrany sense consultar abans amb tots els col·lectius afectats per aquest. Ara diuen que fins al 15 de setembre tindrem el temps per fer rèpliques i comentaris pero no al·legacions.
D'una primera proposta de distà ncia de 25m de separació entre camps manipulats i convencionals, ara en proposen 50. Aquesta distà ncia és irrisòria per preveure la contaminació entre cultius (cal pensar que en condicions "normals", el pol.len de blat de moro pot arribar a volar 800m, ja no parlem si existeix un fort vent o el pol.len s'enganxa a les plomes de qualsevol ocell).
Els apartats relatius al registre de terres cultivades amb OMG són molt deficients. D'acord amb la legislació europea aquests registres haurien d'existir i estar a l'abast públic. �s especialment important que els agricultors que no cultiven varietats manipulades genèticament puguin preservar-se de la contaminació. En aquest sentit, és imprescindible que els agricultors que comencin el conreu de varietats OMG ho declarin amb suficient antelació, que el públic, en general, tingui accés a una informació precisa sobre les localitzacions exactes d'aquests cultius i que l'administració es reservi el dret de prohibir aquests cultius en determinats casos.
Davant d'això s'exigeix una retirada del projecte i que la legislació garanteixi la permanència d'una agricultura tradicional lliure d'OMG, que empari el dret de les agricultores i agricultors a no patir contaminació genètica, i el dret de la societat a menjar aliments sans i segurs.
Contra-Infos+Sindicato Labrego Galego 02/08/05
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes