Davant d'un text que assegura als sectors nuclear i del gas que podran seguir mantenint el control energètic de Catalunya, i que podria haver estar signat per GAS NATURAL i ENDESA:
Greenpeace, Ecologistes en acció de Catalunya i Eurosolar exigeixen la retirada immediata del Pla de l'Energia de Catalunya per violentar l'acord del Tinell i per afiançar un model energètic insostenible.
Les organitzacions pregunten al PSC, a ERC i a ICV-EUiA si estan disposades a assumir ells la línea dura pronuclear i desenvolupista del Ministre d'Indústria Josep Montilla, Primer Secretari del PSC. Després d'analitzar l'esborrany del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PEC) a la llum de l'Acord del Tinell i de la sostenibilitat energètica (1), Eurosolar, Ecologistes en Acció de Catalunya i Greenpeace han demanat la seva retirada immediata. Per a les organitzacions ecologistes, aquest document és de fet una guia que permetrà al govern i les grans empreses energètiques mantenir una situació de malbaratament energètic generalitzat, en què no només no es tanquen les centrals nuclears sinó que s'hi afegeixen noves centrals tèrmiques de cicle combinat i s'obre més negoci permetent, mitjançant una nova interconnexió amb França a 400.000 v, una nova entrada d'energia nuclear per sota de preu de cost (dumnping) des de França. Res més allunyat, per tant, de l'Acord del Tinell, una aposta política per una transició cap a una nova cultura de l'energia, basada en la descentralització energètica, l'eficiència, l'estalvi, les energies renovables i el tancament de les nuclears.
De fet, el text del PEC fa evident que els seus autors, funcionaris i càrrecs polítics del Departament de Treball i Indústria, dirigit pel Conseller Josep Maria Rañé, del PSC, s'han preocupat més per desacreditar l'agenda política del Govern Tripartit que per fer-la complir.
Una mostra d'aquesta filosofiaa és l'ús del mot 'barreres'?, en el sentit d'obstacles objectius o subjectius a la realització d'una determinada intervenció, que apareix 69 vegades en el text: en 21 ocasions corresponene a l'apartat d'energies renovables, unes altres 33 vegades la paraula es fa servir a l'apartat del Pla d'estalvi i eficiència energètica i la resta, 6 vegades, apareix en l'apartat de recerca i desenvolupament. Per atribuir a les centrals nuclears catalanes una vida de 40 anys quan la mitjana mundial n'és de 22; per augmentar les emissions de CO2 entre el 93 i el 101 % en contra de la llei internacional; per a degradar el paisatge per tal d'introduir energia barata i expandir el negoci de les elèctriques, segons el PEC no sembla haver-hi barreres.
Un altre fet que denota el biaix envers una versió tradicional de l'energia, que afavoreix a les grans empreses del sector, és el contrast entre el menyspreu pel potencial (ja demostrat) de les energies renovables que transpúa tot el document i les esperances dipositades en tecnologies no provades, que més a més comporten una gran centralització de capital i poder, com la fusió nuclear (sic) i les centrals tèrmiques amb segrestament de carboni. Tot plegat confirma que el Govern Tripartit ha posat la redacció del PEC en les mans equivocades. 'En l'Acord del Tinell, els tres partits que formen el Govern de la Generalitat assumeixen uns compromisos que en alguns casos ja eren en el seu programa electoral'? -ha declarat Miguel Muñiz, membre del grup d'energia d'Ecologistes en Acció de Catalunya- 'Ara hauran de demostrar als ciutadans si la seva visió de la sostenibilitat és una aposta real o només un embolcall retòric per atreure els vots dels sectors més concienciats de la societat'?.
En aquest sentit, el procés d'exposició pública del PEC durant dos mesos a Internet, en què el Govern de la Generalitat ofereix al públic un trist espai 'Dónan's l'opinió'? quan ja totes les línies estratègiques han estat marcades pel Departament de Treball i Indústria és del tot insuficient. 'A aquest Pla de l'Energia de Catalunya suposadament elaborat per la Conselleria del Sr. Rañé només li falta la firma d'Endesa i Gas Natural'? -ha declarat Anna Rosa Martínez, Coordinadora de Greenpeace a Catalunya- '?Les línies d'aquest PEC estan clarament marcades pels grups de pressió energètics catalans, i la seva presentació a informació pública en aquests moments és un mal intent de dissimular el què fins ara ha estat una actuació políticament autista del Sr. Rañé, que fins ara ha negat als sectors socials l'oportunitat d'incidir significativament en la definició d'aquestes línies'?.
Per tal que el Govern de la Generalitat i els partits que el formen conservin mínimament la seva credibilitat és imprescindible reiniciar el procés, aquest cop assegurant una participació reglada i sota la direcció del Parlament de Catalunya, que hauria de convocar tant representants de la societat civil catalana com experts totalment independents que elaborin diverses estratègies amb les quals acomplir l'esperit i la lletra de l'Acord del Tinell. 'Els temps en que un govern podia jugar amb els números per fer planificació energètica van quedar enerere quan es va liberalitzar el sector'? -ha declarat Josep Puig, representant d'EUROSOLAR- '?Ara el que cal és un Pla d'Actuació Política a l'entorn de l'energia, en què es fixin uns objectius d'estalvi, eficiència, i energies renovables en tots els sector i es dissenyin les lleis que permetin assolir-los'?.
Fi del comunicat.
2 de juny de 2005
(1) Avui en roda de premsa, Greenpeace, Ecologistes en Acció de Catalunya i Eurosolar han presentat l'informe 'L'Esborrany Versió 2 del Pla de l'Energia de Catalunya: Una altra oportunitat perduda per avançar cap a un model energètic sostenible'?
Comentaris recents
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes