Arrel de la presentació per part de l'empresa ENDESA d'un projecte de construcció d'una lÃnia de Molta Alta Tensió de 132 kv a doble circuit, entre la futura subestació de Santa Llogaia i la del Portús (La Jonquera) ambdues també en fase de projecte, per alimentar la maquinà ria de perforació del túnel del T.A.V. a La Jonquera i per als serveis de manteniment i seguretat del túnel, volem manifestar un cop estudiat el projecte, que:
Es tracta d'una lÃnia amb capacitat de transport molt superior a les finalitats per la que suposadament es construeix. Una lÃnia de Molta Alta Tensió de 2x132.000 v., com aquesta, pot subministrar una potència d'aproximadament 365 MW. La mà quina tuneladora en necessita 20 i l'alimentació del serveis del túnel i la seva seguretat, 8. Ã?s a dir, la lÃnia projectada té unes 13 vegades més capacitat de transport que les necessitats plantejades. Creiem, per tant, que les administracions amb competències per autoritzar el projecte, haurien d'exigir que per part d'Endesa s'expliqués amb transparència l'objectiu real de la lÃnia abans de donar-li llum verda. Si tenim en compte que aquesta lÃnia pot ampliar encara més la seva capacitat de transport i connectar amb l'Estat Francés amb molta facilitat i senzillesa, la nostra opinió és que, paral·lelament a les necessitats manifestades, l'empresa ENDESA pretén, en un futur immediat, que sigui aquesta la lÃnia MAT que connecti amb França per beneficiar-se dels excedents d'electricitat generada per les nuclears franceses i exportar-la a Portugal o al Magrib. En altres paraules, ens trobem davant de la primera fase d'execució de la MAT a l'Alt Empordà .
Aquest tram de la MAT que ara està pendent d'aprovació no té sentit si no el relacionem amb els altres. D'on arribarà aquesta quantitat d'energia elèctrica ?. Evidentment, de la MAT, dels seus trams anteriors de 400.000 v. que són el de Sentmenat-Bescanó, prà cticament ja en fase d'execució i del Bescanó-Figueres. S'intenta confondre tant l'opinió pública com els cà rrecs electes municipals disfressant aquest tram i fent veure que no té res a veure amb la MAT.
Justament la part de la que ara parlem (Figueres-frontera) i que es vol tirar endavant seria la peça més delicada del trencaclosques de la interconnexió amb França. L'any 1984 EDF (Ã?léctricité de France) i el Govern de l'Estat Espanyol signaren un acord segons el qual s'obligaven a construir aquesta interconnexió transpirinenca. Fins ara ha estat per culpa de la gran oposició popular que l'Estat Francés no ha pogut fer la seva part i per tant han hagut de pagar fortes indemnitzacions. Però aquesta situació ha canviat un cop les autoritats franceses han definit un traçat desdoblant fins a Montferrer la lÃnia ja existent. La solució francesa, però, exigia que el traçat a Catalunya travessés territori verge i la forta oposició popular suposava uns importants costos polÃtics. Finalment aquesta tramitació de 2x132 Kv paral·lela al T.A.V. traslladaria altre cop la 'patata calenta'? a l'Estat Francés ja que per part espanyola ja s'hauria portat un lÃnia fins la frontera francesa. En conclusió creiem que hi ha una motivació més polÃtica que tècnica en aquesta proposta de traçat per aquesta lÃnia de 2x132 Kv que no es vol anomenar com a MAT però que ho és.
Fa ja molt temps que es va prendre la decisió de construir un túnel a La Jonquera per al T.A.V.. No podem entendre com ara, una qüestió previsible com l'alimentació elèctrica de la tuneladora ha de ser tramitada d'urgència i sense la presentació del pertinent estudi d'impacte ambiental, perfectament exigible segons la legislació vigent . Seria molt greu que realment no s'hagués previst l'alimentació elèctrica de la tuneladora i significaria que el projecte del TAV no s'ha fet amb la seriositat que una obra d'aquestes caracterÃstiques requereix. Aquesta manca de planificació posaria en entredit que es tinguessin prou garanties sobre la seguretat i viabilitat de la construcció del TAV a les comarques gironines.
Per altra part, sabem que durant el perÃode d'execució d'aquest projecte que serà d'un any, la tuneladora no romandrà aturada sinó que es proveirà de l'electricitat produïda per generadors que funcionen amb gas-oil.
Estem, per tant, convençuts que aquesta pretesa urgència respon a una estratègia d'Endesa a fi de 'colar'? la MAT sense que li siguin exigibles les mesures que garanteixen el respecte al medi ambient que és patrimoni de tots, i la salvaguarda de la salut pública ja que el camp electromagnètic d'aquesta lÃnia de 132 Kv podria afectar zones poblades dels municipis de Vilafant (futura Llar d'Infants i piscines municipals), Pont de Molins (passaria a uns 40 mts d'una edificació) i La Jonquera.
En resum, estem convençuts que la lÃnia de 2 x 132 Kv no és altra cosa que la MAT disfressada i que es presenta com lligada únicament al TAV en primer lloc per despistar el col·lectiu, alcaldes i partits polÃtics que s'hi oposen i en segon lloc per no esperar l'aprovació del nou Pla Energètic de Catalunya acollint-se a l'excepció que el pacte del Tinell estableix per les lÃnies necessà ries per a la implantació de transport ferroviari.
Creiem també que la pretesa urgència d'aquesta lÃnia respon a una estratègia d'Endesa per no acomplir els requisits legals que garanteixen el menor dany possible al medi ambient i a la seguretat i salut de les persones com és la presentació de l'estudi d'impacte ambiental. El reduït termini per a presentar al·legacions propi d'una tramitació d'urgència com la que impulsa l'empresa constructora minimitzaria el nombre d'al·legacions presentades, ja que quan els ajuntaments se'n adonin del que suposa en realitat aquesta lÃnia ja no hi seran a temps de presentar-les. Demostraria en definitiva el tarannà d'aquesta empresa elèctrica que lluny de voler una tramitació transparent i consensuada socialment es mostra preocupada únicament per les seves expectatives de beneficis.
Demanem al Govern de la Generalitat i concretament als seus departaments d'Energia i Medi Ambient que no autoritzin l'execució d'aquest projecte ja que per una part no s'acompleixen de manera satisfactòria tots els trà mits exigibles a una instal·lació d'aquestes caracterÃstiques, especialment l'Estudi d'Impacte Ambiental, i per altra perquè la seva capacitat de transport elèctric es molt superior a la finalitat amb que Endesa la justifica. Creiem també que cal censurar enèrgicament el tarannà de l'empresa ENDESA que lluny de voler prestar un servei a la societat i de procurar un autèntic debat social sobre una infrastructura de tant importants repercussions i afectacions pretén obtenir l'aprovació de la MAT mitjançant un procediment insuficient presentat amb 'nocturnitat'? i amb la intenció clara de confondre encara més la ciutadania, els cà rrecs electes municipals i el col·lectiu opositor.
PLATAFORMA NO A LA MAT - Girona, 5 d'abril de 2005
Comentaris recents
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes