El tramvia de Girona (I, II)

Ja tinc més raons de pes recopilades, per que s'aprofiti el viaducte de Girona i s'hi pugui fer circular un tramvia que uneixi la ciutat de nord a sud, amb aparcaments perifèrics i parades puntuals amb escales i ascensors.

El tramvia, és el sistema de transport a la ciutat, que menys energia consumeix. Utilitzant el sistema ferroviari es redueix una dècima part l'esforç necessari per arrossegar la mateixa càrrega, no es contamina la zona urbana ja de per sí molt castigada, la contaminació acústica és molt baixa i la vida útil és molt llarga, fins a 3 vegades més que un bus i contaminant 10 vegades menys que aquest. El tramvia és el mitjà de transport en superfície més segur que existeix i si estigués per sobre de la via pública com en el cas de Girona, ja no podem demanar més. Un tramvia de 220 passatgers equivaldria a la capacitat de 3 autobusos, o encara millor, a 174 cotxes. Viatjar en cotxe consumeix 90 vegades més que fer-ho en tramvia o autobús.

I per què no acaba d'arrencar l'ús de la bicicleta a Girona? Per què fa por que t'atropellin! A més descàrrega de cotxes al carrer, més ús de la bicicleta. L'aprofitament del viaducte per un tramvia ajudaria a crear súper illes a l'estil del casc antic, aïllades del trànsit convencional, amb zones tranquil?les i corredors verds, accessibles a tota la ciutadania.

Hi ha dades i enquestes realitzades recentment (enginyer, Sr. Alegre) , que indiquen que si el 40% de persones que va en cotxe i el 20% de les que van a peu, canviessin de mitjà de transport i optessin per un tramvia, aquest seria rendible. I amb ràtis inferiors, igualment. En 30 anys tindria una rendibilitat del 12 % en la coneguda Taxa Interna de Rendiment (benefici social). Això si fos un tramvia normal, imagineu-vos un que aprofiti el viaducte! Increïble!

La comissió mixta formada pel Ministeri de Foment, la Generalitat i l'Ajuntament de Girona, es van reunir el setembre de l'any passat per concretar els terminis i calendaris que garantiran el pas subterrani del TGV per la ciutat, i tot ha d'estar enllestit pel 2009. Amb l'arribada del TGV a la ciutat, caldrà una infrastructura complementària de transport públic urbà que connecti l'àrea metropolitana amb la estació central. Ara, és l'hora de tenir una proposta clara del que es farà quan no circulin els trens pel viaducte.

Un altre avantatge és que s'evitaria haver de tractar els milers i milers de tones de formigó que en sortirien com a residus, sobretot tenint en compte que ara per ara, a la demarcació no existeix cap lloc on fer-ho. El regidor de Sostenibilitat, Enric Pardo, ja ha admès que hi ha d'haver un plantejament clar, per a que d'aquí uns anys no ens lamentem del que hauríem pogut fer. Es comencen a sentir públicament les primeres veus de polítics al respecte, però falta mullar-se.

Altres ciutats han apostat pel tramvia, com Lisboa, Tarragona, A Corunya, Alacant... i elevat, New York, Medellín,... Hi ha oportunitats que només es presenten una vegada a la vida. Deixaran els polítics responsables passar aquesta? En el futur no ens podem permetre el luxe de penedir-nos del que no hem fet en el moment present. Cal estudiar la possibilitat i prendre decisions ja! Aprofitem el viaducte per a una ciutat més sostenible i si no agrada veure tant de formigó, vestim-lo d'art i encara sobrarà pressupost. A més, seria un gran nou atractiu turístic, per la encara per molts desconeguda GIRONA.

Lectors...polítics... societat civil... penseu una estona sobre el que heu llegit, i ja em direu.

JOSEP COLOM I HERNANDO

font: http://www.racocatala.com/articles/7130

- - -

Notícies relacionades:
- Opinions: El tramvia de Girona (I) : http://www.racocatala.com/articles/6558

Torna a dalt