El dijous passat al migdia es va presentar al col.legi de periodistes de Girona el manifest de la Plataforma No a la M.A.T. La Generalitat justifica la construcció d'aquesta lÃnia de 400Kv. per tres raons: l'alimentació del TAV, el millorament del subministrament elèctric a les comarques gironines i per la necessitat d'augmentar l'interconnexió elèctrica internacional.
Aquestes tres raons són fà cilment desmuntables tenint en compte que el TAV ja funciona amb 220.000 volts (Sevilla-Madrid i Saragosa-Lleida), la qualitat del subministrament depèn principalment de la xarxa de distribució local i l'interconnexió amb l'Estat francès ja existeix per Prats de Molló i no és sinònim de seguretat sinó de dependència.
Recordem que la següent acció reivindicativa de la Plataforma és per aquest dissabte 26 de febrer a les dotze del migdia a la plaça de l'ajuntament de Figueres amb una concentració-performance i més. Des de la Plataforma també s'ha elaborat una presentació de diapositives on s'explica detalladament totes aquestes argumentacions en contra. El pots descà rregar aquÃ. (Open Office a Softcatalà ).
...o a la web de Salvem l'Empordà .
Aquest és el manifest de la Plataforma No a la M.A.T.
MANIFEST
NO A LA Molt Alta Tensió (MAT)
PER A UN NOU MODEL ENERGÃ?TIC I SOCIAL
Davant la implantació del projecte de la lÃnia d'alta tensió entre Sentmenat-Bescanó-Figueres-Baixà s (Catalunya Nord) i de les estacions transformadores de Bescanó, Riudarenes i Garrigà s que el Govern de la Generalitat justifica pel millorament del subministrament elèctric a les comarques gironines, aixà com pel subministrament al futur Tren d'Alta Velocitat (TAV) i per la necessitat d'augmentar les connexions internacionals de la xarxa elèctrica, el col.lectiu cÃvic NO a la MOLT ALTA TENSIÃ? (NO a la MAT) format per les entitats cÃviques i ecologistes dels diferents pobles afectats i opositores al projecte,
MANIFESTEM:
1. L'absència total d'un debat social previ sobre la necessitat o no d'aquesta infrastructura. Algú ha decidit en nom de tots nosaltres que la lÃnia de MAT és necessà ria i, que el fet d'oposar-s'hi és estar contra el progrés i el desenvolupament social i econòmic. Per tant, també ha decidit què és progrés i què no ho és. Com a conseqüència, els municipis i les persones afectades tan sols tenen la possibilitat de presentar al.legacions al contingut del projecte i no al projecte en sÃ.Els afectats, municipis i persones, sovint no han estat assabentats fins a l'últim moment de la realització d'aquesta infrastructura i inclús, en ocasions ha estat a través dels mitjans de comunicació.Les grans infrastructures energètiques, vià ries, o de qualsevol altra mena han d'estar precedides del corresponent debat en una societat ja madura que vol avançar pel camà de la democrà cia participativa.
2. Aquesta lÃnia de Molt Alta Tensió (MAT) és la conseqüècia d'un model energètic centralitzat basat en la producció massiva d'energia en pocs llocs i el seu transport a llarga distà ncia fins els llocs de consum. La construcció d'aquesta lÃnia de 400Kv. suposarà la dependència futura envers la generació energètica d'origen nuclear procedent de l'Estat Francès i endarrerirà l'aplicació d'un model alternatiu que, basat en la generació d'energia renovable en llocs propers al consum, evitaria la necessitat de grans lÃnies de transport.
3. El projecte que es vol implantar respon més a una estratègia comercial de les grans empreses del sector energètic i a interessos polÃtics associats que a les necessitats reals de la societat catalana. L'actitud de l'Adninistració, minimitzant els riscos i danys que aquesta lÃnia comporta en l'à mbit de la salut, entre altres, aixà com l'impacte ambiental, ecològic i econòmic que representa, va clarament a favor dels interessos econòmics de les empreses elèctriques i en detriment dels drets i necessitats de les persones i la societat en general.
4. S'ha presentat de forma seccionada tot un projecte, fet que emmascara l'impacte real que aquest té sobre el territori i les persones, creant la falsa imatge que els riscos són mÃnims.
5. En cap moment s'han proposat alternatives al projecte malgrat que aquestes, a més d'existir, satisfarien els mateixos objectius.
6. Finalment afegir que un nou govern a la Generalitat no ha significat un canvi de model energètic ni d'actitud democrà tica, havent de suportar els ciutadans la incongruència que representa el fet que partits integrants del govern que van comparèixer a les eleccions mostrant-se contraris al projecte, ara l'avalin, l'impulsin i paradoxalment, manifestin obertament que, com a partit, continuen oposant-s'hi.
Per tot això, EXIGIM que les administracions implicades desestimin o impedeixin l'execució d'aquest projecte de lÃnia de Molt Alta Tensió (MAT) i que el nou Pla Energètic de Catalunya estableixi, sempre en el context d'un debat social, l'aplicació efectiva d'un model basat en la generació distribuïda (descentralització), l'us de fons renovables, l'eficiència energètica i l'estalvi en el marc d'una gestió democrà tica dels recursos i el territori, perquè tots dos són limitats i compartits.
NO A LA MAT!
Girona, 18 de febrer de 2005
Comentaris recents
fa 13 anys 41 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 44 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes
fa 13 anys 49 setmanes