Crònica jornades a Euskal Herria i Galiza

A continuació teniu les cròniques, segons fonts de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), de les jornades estudiantils del passat mes de novembre organitzades per Ikasle Abertzaleak i AGIR respectivament. Crònica de les jornades estudiantils a Euskal Herria

Durant els dies 16 i 20 de novembre, una delegació de la CEPC va assistir a les jornades organitzades per Ikasle Abertzaleak (Euskal Herria), amb la presència també de la delegació d'AGIR (Galiza). Aquestes jornades s'emmarcaven dins de la celebració del Dia Internacional dels i les Estudiants, el 17 de novembre, diada celebrada per el sindicalisme estudiantil basc des de fa una quinzena d'anys. Aprofitant les dates, i com cada any, Ikasle Abertzaleak va celebrar el dissabte 20 a Villabona un macroconcert, acte polític i activitats al llarg del dia sota el lema "Guk, Hemen, Orain; historia idatziko guru " (Ara, aquí i avui, nosaltres construïrem l'Història), que és la seva campanya nacional enfocada cap a la creació de l'Escola Nacional Basca junt amb d'altres agents educatius vinculats al sindicalisme, el cooperativisme d'algunes Ikastoles (escoles sorgides de la iniciativa privada durant el franquisme que tenen en comú la immersió lingüística, tot i haver-hi diversos models de gestió dels centres) i moviments de renovació pedagògica. Aquesta campanya, que beu del recorregut històric de diverses lluites estudiantils com ara el maig del 68, les lluites a Berkeley (Califòrnia), a Euskal Herria o bé contra la Dictadura dels Coronels a Grècia és el punt de partida cap a un nou model educatiu, que ha de ser el resultat d'aprofundir en els nou eixos que configuren la "Euskal Ikasleon Eskubidea Karta" (Carta de Drets dels i les estudiants basques) amb els que duen un parell d'anys treballant, com ara la democratització als centres, la renovació pedagògica, la coeducació, o bé uns continguts en euskera i per a Euskal Herria.

Al llarg d'aquests dies, vam fer un parell de xerrades al campus de Leioa (Bilbo) i de Gasteiz (ambdós de la única universitat pública de la Comunitat Autònoma Basca), junt amb la participació en concentracions, manifestacions, dinars populars i altres activitats de caràcter més lúdic. En aquestes xerrades, amb una assistència al voltant d'una seixantena de persones, amb certa presència de professorat, vam presentar les nostres organitzacions estudiantils, els nostres eixos de lluita i la necessitat de reforçar lligams per tal de combatre la liberalització del sistema educatiu que estem patint a escala europea. Per la nostra part, les xerrades van donar pas a un interessant debat al voltant de la realitat dels Països Catalans, la situació de la llengua catalana i de l'Esquerra Independentista i sobretot respecte als efectes i situació de l'aplicació del Procés de Bolonya als estats espanyol i francès.

Paral·lelament, la trobada perseguia també altres finalitats. A banda de l'intercanvi d'experiències organitzatives i també logístiques com per exemple la organització d'una activitat com la del dia 20 a Villabona, les tres organitzacions vam aprofitar per posar-nos al dia de la feina feta per uns i altres, fent especial èmfasi en la lluita contra la reforma universitària cap a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior -aplicable a través de les reformes endegades amb l'aprovació de la LOU-, que estem abordant totes tres, tot marcant-nos unes pautes que ja anirem donant a conèixer encaminades a teixir una xarxa amb altres organitzacions i col·lectius que abordin el Procés de Bolonya en clau anticapitalista tenint present que és a nosaltres tres i a d'altres, com Alternativa Estel en el nostre cas, a qui ens correspon aportar el punt de vista com a nacions sense estat i les seves conseqüències en tot aquest procés, sent conscients tots i totes que el primer pas és prioritzar aquest treball a tres després de més de dos anys de relacions fluides i recíprocament enriquidores.

Ja durant la jornada a Villabona, a la que des de la CEPC no ens vam poder quedar, unes 4.500 persones van assistir a l'acte polític i al concert, prèvia manifestació per el poble amb d'altres activitats al matí

Crònica de les jornades estudiantils a Galiza

La passada setmana del 22 al 26 de novembre dos militants de la CEPC a la Universitat de València viatjaren fins Galiza convidats pel sindicat de l'esquerra independentista galega: AGIR.
Aquest viatge vingué motivat per tal de participar en unes jornades internacionalistes organitzades pel sindicat gallec on hi estaven convidades a més de la CEPC, l'organització estudiantil basca: Ikasle Abertzaleak. Les jornades tingueren com a títol: Três povos, três luitas, adiante com a luita estudantil ( Tres pobles, tres lluites'? Endavant amb la lluita estudiantil).
Els actes es celebraren durant els dies 24 i 25 de novembre i constaren de dues xerrades realitzades a la Universitat de Compostela (a la facultat de Història) i al a Universitat de Coruña (a la Facultat de Filologia). Aquestes xerrades serviren per donar a conèixer que és la CEPC, quines són les nostres lluites i com encarem el futur tant a nivell organitzatiu com a nivell estratègic, marcant l'espai Europeu d'ensenyament Superior com la nostra prioritat en el futur.

Cal destacar per últim que la delegació basca que hi havia d'assistir a aquestes jornades finalment no van poder estar present a Galiza per diversos motius.

Des de la CEPC valorem molt positivament aquestes jornades i esperem que aquestes tant bones relacions que a hores d'ara existeixen tant amb AGIR com amb Ikasle Abertzaleak puguen continuar existint per tal que les tres organitzacions independentitstes puguen liderar,als seus respectius països,la lluita per la defensa d'un ensenyament públic, de qualitat, no sexista i arrelat a les realitats dels nostres pobles.

TRÃ?S POVOS, TRÃ?S LUITAS,
ADIANTE COM A LUITA ESTUDANTIL

TRES POBLES, TRES LLUITES
ENDAVANT AMB LA LLUITA ESTUDIANTIL

Més informació a:
www.ikasle-abertzaleak.org
www.agir-galiza.org

Torna a dalt