La desaparició d'un monolit feixista

38 anys després, un monolit que saludava la visita de Franco a Berga s'ha convertit en un homenatge a les víctimes del feixismes. El dia 1 de juliol de l'any 1966, la ciutat de Berga va ser visitada pel dictador feixista Francisco Franco, personatge macabre i atroç que cometé innumerables barbaritats de les quals tots i totes en som conscients. El mateix dia infaust, i per tal de recordar la visita d'aquest grandíssim assassí i torturador, s'erigí un monòlit conmemoratiu en la confluència de dues carreteres berguedanes: la que va de Berga al santuari de Queralt i la de Berga a Sant Llorenç de Morunys. monument antifeixista en memòria de les víctimes del franquismeAquest monument ha estat en aquesta cruïlla fins al dia d'avui, davant la passivitat d'ajuntaments, institucions i demés organismes públics, als quals no ha importat que aquest monòlit estigui encara en el seu lloc, recordant dia rere dia a la població berguedana els anys de patiments, suplicis, prohibicions, tortures i terror que comportà l'arribada al poder del feixisme a l'Estat espanyol. A més, cal tenir en compte el context en què ens veiem immersos en l'actualitat d' exaltació constant de símbols preconstitucionals i de retruc, la remarcable pèrdua de llibertats individuals i col·lectives
Davant aquestes circumstàncies, un grup de joves antifeixistes del Berguedà hem decidit acabar amb aquesta imposició feixista en forma de monument, que porta tants anys essent consentit per les esferes de govern, hereves directes de les mentalitats que feren construir el monòlit. Per tant, reivindicant la memòria històrica contra l'oblit imposat a la 'transició'?, hem decidit convertir aquest monument a la barbàrie en un homenatge a totes les dones i els homes que lluitaren per la llibertat, per la destrucció final del feixisme i per la construcció d'un món més just.
A partir del 20 de novembre (la data no és, ni molt menys, casual) esteu tots convidats a passar pel monument en record de les víctimes del feixisme d'ahir i d'ara, i retre un petit homenatge a tots els lluitadors i les lluitadores per la llibertat.

BROCA (Bloc Rural d'Ofensiva Cultural Antifeixista)

- - -
Llegit a Bcn-imc.

Torna a dalt